Zahide Marije UKAJ – Malësorja Medvegjase – BIOGRAFIA

Zahide fb 01

U lind me 18 mars 1946 , ne fshatin Sfircë Komuna  Medvegjes .Tri klaset e para i kreu né Sfircé , né Shkollen Fillore Zenel Hajdini.  Né vitin 1956, familja u shperngul né Gjilan , ku Zahide Marije Ukaj  vazhdoi  shkollen fillore dhe té mesme. Nga gjendja tejet e varfér né familje, nuk arriti té diplomoi . U punsua si mésuese né fshatrat e anamoraves sé Karadakut. Mésuese e dalluar dhe edukatore e miré. Ponoi me ciklin shkollor prej klases sé  V (pesté)  e deri né klasen e  VIII ( teté ) Punoi me honorar edhe me klaset e ulta . Zahide Marije Ukaj , u martua né fshatin Stubéll me njé bashkombas , té cilin e deshti vet. Pas dy vite martese e shkarkuan nga puna, jo se ishte pa diploma, por nga se u martue me njé té krishter. Shtypi i  asaj kohe  ( 1971 ) shkruente terr e zi pér keté martesé: Zahide Marije Ukaj edhe se u largua nga puna, talenti i sajé dallohej  kudo . Ajo merrej me poezi qysh nga fillorja .

Ka té botuara tri pérmbledhje me poezi .

1 . Vula né Kuroren e Gjallé, me motive biblike, né vitin 1995 .

  1. Djepi I Ilirisé  , me motive kombétare – atdhetare .

3  Rrezet e Stubllavasëve , me motive té pérgjithéshme .

Eshtë Pjesëmarrese ne shumë Ora letrare ne kosovë e Diasporë

Ora Letrare 001
Orë Letrare afër Gracit (Austri) në Kapfenberg 2015

Zahide Marije Ukaj , éshté femra ma aktiviste né fshatin e saj ku jeton, pra , né Stubéll. Ajo merret edhe me politiké. Éshté antare e LDK-sé qé nga themelimi i sajé . Udhéheqi postin e Kryetares sé Nendegés né Stubéll 12 vite me radhé ,ku dhe e ripértriu keté nendegé pas nji pasiviteti 5-6 vjet . Zahide Marie Ukaj , ishte delegate e Asambles Komunale té Vitisé  5 vite, qé nga viti 2002 deri né fund té néntorit 2007 . Ajo jeton edhe né Stubéll edhe né Grac té Austrisé  te djemt e sajé . Edhe se  éshté e moshuar  ( 69 ) vjet , ajo éshté e pa lodhéshme né aktivitete , kudo se éshté nevoja . Éshté e nderuar dhe e respektuar nga té gjithé njerézit . Zahide Marije Ukajt , i urojmé jeté té gjaté , shendet e suksese né vazhdim

 

Si duket Sfirca qenka DJEP i dituris dhe i artit. Kjo tregon që e nderuara Poetesë Zahide Marije Uka, edhe pse si fëmijë ka dalur nga vendlindja, tërë jetën i kushton vendlindjes. Me poezit e sajë na mallengjon ne lexuesit dhe dashamirët e sajë që kemi respekt të veçante ndaj Zahide Marije Uka. Puna në arsim , dhe jeta politike e sajë nuk e shkëputi të mendoj e të shkruaj per vendlindjen Sfircën.Tani duke gëzuar familjen dhe jetën, nuk pushon të shkruaj e ta kujtoj Medvegjën ,vendlindjen e saje,Sfircën,ku lindi dhe mori hapat e parë të dituris.

Kjo nostalgji shtohet edhe me shumë duke mendua të kaluaren e vendlindjes dhe duke pa si ka mbetur sot.Vargjet e sajë në poezit tregojnë ku dhemb zemra e poetesës.Dhimbjet e trupit nuk  e rendon jetën e sajë. Jetën e rëndon vendlindja,Sfirca,shkolla që dikur mesoi e tani mjerisht mbet boshe. Pra duke e lexuar  artin  e Poeteshës edhe unë mburrem që jam bashkevendas i sajë , dhe kem të njetin nostalgji, siq edhe të gjithë bashkëvendasit e mi Medvegjas.E në thellësi të shpirtit e kuptoj unë që mirem me poezi dhe tërë jetën e kujtoi vendlindjen, Sfircën time dhe të Poeteshes të nderuar Zahide Marije Uka.

————————————————————————

Urimet për poeteshen  po arrin në REDAKSI nga të gjitha anët  edhe nga Sfirca………..

Poeteshes se nderuar i uroi shëndet,lumturi dhe suksese në artin e sajë.

  Vendlindja ime atje ku je.

   Sa më larg që më je,

   Aq më afer ti më ke.

Shaban Abazi ,nga Sfirca,prof, i gjuhës shqipe,

veprimtar i çështjes Kombëtare.

Poet e luftëtarë, tani me punë në Kazakistan .

————————————————————-

STAFI i Medvegja REDAKSIA i uron shëndet  e jetë të lumtur Malësores

Bëhuni pjes e Faqes   https://www.facebook.com/medvegja.redaksia

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica,1 Maji Tupallë

Share

1 Maji do të fesohet në Trojet e Tupallës

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica,1 Maji Tupallë

Çfarë ju vjen në mendje kur dëgjoni për 1 Majin? Parada dhe demonstrata? Ndonjë feste e veçantë vallezimi? Apo, një ditë pushimi?

Ju mund të keni pikëpamje të ndryshme për ditën e 1 Majit, dhe kjo varet nga vendi ku jetoni. Megjithatë, të gjitha ato lidhen me njëra-tjetrën. Një vështrim i shkurtër rreth origjinës së 1 Majit, do të hedhë dritë për mënyrën se si festohet kjo ditë sot.

Origjina e saj

Në Romën e lashtë, dita e parë e Majit, mbahej gjatë festës së Floralias, e quajtur kështu për nder të Florës, perëndeshës së luleve dhe të pranverës. Gjatë kësaj feste, kishte këngë, valle dhe parada me lule shumëngjyrëshe.

Kur romakët pushtuan territore të tjera, përhapën në to edhe zakonet e tyre. Megjithatë, kur ata shkuan në vendet kelte, zbuluan se tashmë dita e parë e majit festohej dhe quhej festa e Beltanës. Për keltët, mbrëmja shënonte fillimin e një dite të re. Kështu, në mbrëmjen para kësaj feste shuheshin të gjitha zjarret dhe, kur lindte dielli, njerëzit ndiznin zjarre të mëdha në majë të kodrave ose nën pemët e shenjta për t’i dhënë mirëseardhjen pranverës dhe rigjallërimit të jetës. Bagëtitë nxirreshin jashtë që të kullotnin dhe njerëzit u kërkonin perëndive t’i mbronin ato. S’kaloi shumë dhe Floralia u gërshetua me Beltanën, dhe kështu lindi festa e 1 Majit.

Për popujt gjermanishtfolës dhe skandinavë, Valpërgesi ishte ekuivalenti i festës të Beltanës. Festimet fillonin në natën e Valpërgesit, duke ndezur zjarre të mëdha për të larguar shtrigat dhe frymërat e liga. Edhe popujt e tjerë evropianë zhvilluan zakonet e tyre të 1 Majit, shumë prej të cilave ekzistojnë ende.

Zakonet e 1 Majit

Aty nga Mesjeta, festës së 1 Majit, që tashmë ishte një nga më të preferuarat e anglezëve, iu shtuan disa zakone të reja. Burrat dhe gratë e kalonin natën nëpër pyjet aty përqark duke mbledhur lule dhe degë që kishin çelur sythe, kështu sapo të lindte dielli «t’i jepnin majit mirëseardhjen. Dëfryesit vendosën një trung në mes të fshatit, që u bë i njohur (shtylla e 1 Majit), i cili ishte qendra e kërcimeve dhe e lojërave që vazhdonin gjatë gjithë Njerëzit zgjidhnin mbretëreshën e 1 Majit dhe shpesh edhe mbretin, që të drejtonin festimet. Ngritja e këtyre shtyllave dhe zgjedhja e mbretëreshës së 1 Majit, ishin zakone që gjendeshin edhe në vende të tjera të Evropës.

Cila ishte domethënia e këtyre zakoneve të 1 Majit?

Një enciklopedi shpjegon: «Në fillim këto rite bëheshin me qëllim që të kishin bollëk të korrash, dhe kjo do të sillte si pasojë shtimin e bagëtisë dhe të popullsisë. Por, në shumicën e rasteve, kjo domethënie humbi pak nga pak dhe këto zakone ngelën thjesht festime popullore.

 Ndryshime rreth festimit të 1 Majit.

Reformatorët Protestantë u përpoqën ta ndalonin këtë festë, të cilën e konsideronin si pagane. Në vitin 1555, kalvinisti Skotland e ndaloi me ligj festën e 1 Majit. Pastaj, në vitin 1644, një parlament anglez që drejtohej nga puritanët, ndaloi ngritjen e shtylles se 1 Majit.. Gjatë periudhës midis viteve 1649 deri në 1660, kur Anglia nuk kishte mbret, «ritet e lejuara» të 1 Majit u kufizuan. Sidoqoftë, me rivendosjen e monarkisë sthyllen e 1 majitu ngritën përsëri.

Gjatë shekullit të 18-të dhe nga fillimi i shekullit të 19-të, festimet e 1 Majitgradualisht u rralluan. Megjithatë, më vonë u rigjallëruan duke marrë një ngjyrim më moral. Shumë nga traditat e sotme të 1 Majit,—si për shembull, fëmijët që kërcejnë përqark meipolit, ( 1 Majit) ku janë lidhur rripa me ngjyra të ndezura,—e kanë origjinën nga këto kohë të mëvonshme. Megjithatë, folkloristët që po gërmojnë për të kaluarën e largët të 1 Majit, po zbulojnë rrënjët e saj pagane.

Emigrantët evropianë i përhapën zakonet e 1 Majit në vendet e reja ku shkuan, dhe disa nga pasardhësit e tyre ende e festojnë këtë ditë sipas mënyrës tradicionale. Por, në shumë vende 1 Maji, ose e hëna e parë pas 1 Majit, është thjesht dita e punëtorëve.

   Pse 1 maji bëhet ditë e punëtorëve ?

Në kohët moderne, paradat dhe demonstratat gjatë festës së 1 Majit nisën në Amerikën e Veriut. Pse pikërisht këtu? Revolucioni industrial solli makineri të reja që punonin pareshtur, dhe si pasojë pronarët e fabrikave kërkonin që punëtorët të punonin të paktën 16 orë në ditë, përveç të dielave. Për të përmirësuar jetën e tyre, një federatë punëtorësh e Shteteve të Bashkuara dhe Kanadasë, kërkoi që dita e punës të bëhej 8-orëshe, duke filluar nga 1 Maji i vitit 1886. Pjesa më e madhe e punëdhënësve nuk ranë dakord, dhe si pasojë më 1 Maj, mijëra punëtorë hynë në grevë.

Njerëzit e parë që humbën jetën sepse përkrahën lëvizjen punëtore në Shtetet e Bashkuara, vdiqën në kryengritjen e Haymarket të Çikagos,. Punëtorët në Angli, Francë, Holandë, Itali, Rusi dhe Spanjë u bashkuan me ta.* Në vitin 1889, në Paris u mbajt një kongres i partive socialiste të të gjithë botës, dhe e shpalli 1 Majin e vitit 1890 ditën ndërkombëtare të demonstratave në mbështetje të kërkesës për t’i pasur ditët e punës 8-orëshe. Që nga ky vit, në ditën e 1 Majit punëtorët ngriheshin për të kërkuar të drejtat për kushte më të mira pune.

Në republikat e Bashkimit Sovjetik, festimi tradicional i 1 Majit bëhej me parada ushtarake dhe tregoheshin arritjet në fushën e teknologjisë. Sot, shumë vende e kanë 1 Majin ditë pushimi dhe quhet Dita e Punëtorëve ose Dita Ndërkombëtare e Punëtorëve. Kurse, Shtetet e Bashkuara dhe Kanadaja e festojnë Ditën e Punëtorëve, të hënën e parë të shtatorit.

Lidhje mes kaluarës dhe sotmes

Kjo festë ka qenë përherë një festë popullore. Punëtorët e kanë bërë pushim atë ditë, pavarësisht nëse punëdhënësië e tyre kanë qenë dakord ose jo.Kështu, është normale që njerëzit filluan ta lidhnin ditën e 1 Majit me lëvizjet e punëtorëve, dhe në shekullin e 20-të, socialistët e shpallën ditë feste.

Ashtu si 1 Maji i hershëm, Dita Ndërkombëtare e Punëtorëve, është një ditë me parada nëpër rrugë. Por vitet e fundit, dhuna është bërë e zakonshme gjatë festimeve të kësaj dite. Për shembull, më 1 Maj të vitit 2000, në të gjithë botën u bënë protesta kundër kapitalizmit. Në këto protesta pati përleshje, plagosje dhe dëmtime pronash.

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica,1 Maji Tupallë

  Sot tek ne shqiptarët po ashtu behet pyeteje,a po festojm i 1 Majin duke percjelle me vite traditen e kësaj feste,apo eshte ky takim i mërgimtarëve në vendlindje ? Për ne shqiptarët e Kosoves Lindore ka mbetë festë e punëtorëve festë popullore e pranverës apo një festë e cila tubon të gjithë mërgimtarët në trojet tona ?

   Kjo me siguri tek njerëzit më të moshuar është festë e punës ,kurse tek të rinjët, tek ata që jetojnë në mërgim eshte thjesht një festë e takimeve të bashkëvendasëve që jetojnë anë e këndë botës.

     Ne Medvegjasit dikur me ngritjen e zjarrit në natën e 1 Majit në çdo lagje ku jetuam, ishte festë të cilen e festuam të gjithë. Kjo festë të nesërmen me 1 Maj u festonte në vendin e quajtur TROJE në Tupallë. Eshtë festë punëtorësh apo ritesh e zakonesh,per ne është festë që na bashkon të gjithëve kush ka dëshirë e mundësi të vizitoj vandelindjen në Trojet e Tupallës.

  Kjo festë që organizohet nga vet populli, gjegjësishtë nga rinia që kan mbetur atje ,nuk harrojnë të ftojnë edhe vëllezërit e Diasporës ku do që janë vlezerit nga Bujanovci dhe Presheva. Në këtë festë organizohen turnir në futboll,këngë e valle,recitime dhe kujtime për të kaluaren, e  shume lojëra tjera të vjetra nga tradita e Gollakut. Për fat të keq Kosova Lindore politikisht mbeti aty ku mbeti , dhe ne shqiptarët e Medvegjës në këtë festë nuk ptem guximin të festojmë me Flamurin tonë Kobëtarë. Edhe pse nga oraganizatoret u tentua disa herë , mirëpo ata u denuan nga pushteti lokal kominal i Medvegjës.

   Festën që tani e kemi në prag,prapë do të festohet ,të jetë festë punëtori apo festë ritesh e zakonesh të vjetra të lidhura me stinën e  pranverës,është e mirëseardhur për ne Medvegjasit ! Takim me vllezër nga tërë diaspora. Mjerisht nuk do të jetë ajo e vjetra, kur pas përfundimit të festës populli të shpërndahet në shtepite e tyre.Kjo mjerisht nuk është më .Të gjithë siq janë tubuar në mëngjes ,ashtu edhe në përfundim të festë duhet të kthehen. Shtëpitë nuk presin mysafir në ato troje,janë shkatërruar e kalbur, kanë mbetë shkrete të pabanuara nuk e kan; mund;sin; të strehojnë as familjët e tyre që dikur u rritën  nën kulmin shtëpive të baballarëve të tyre . Krejt qka mund të mbetet kujtim nga këto fshatra ,mund të behet një foto në oborret e dikurshme të mbushura me therrë e mal,dhe me lot ne sy te perfudoi takimi i tyre nga kjo festë që bëhet në vendelinjen .

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica,1 Maji Tupallë

    Të themi për këtë festë duhet apo nuk duhet të festohet ,është shumë vështirë. Mendimi im dhe shumë të tjerve është Po duhet festuar. Kjo nuk e ka rendesin sot,kryesorja të bashkohemi në trojet tona : Tupallë,Llapashticë, Kapit,Sjarinë, Banjë e Sjarines , Rama Banjë,Banjë e Vjetër,Sfircë, Gjylekreshtë Diasporë  të jetë kjo festë 1 Maji apo ditë pranvere,kryesorja mos ta harrojme vendlindjen.

  Pra Urime vendas festa. Qmalluni e festoni në TROJET tona Medvegjase.

  shkruan për Medvegja REDAKSIA       Shaban Abazi – 28.04.2015.

Bëhuni pjes e Faqes   https://www.facebook.com/medvegja.redaksia

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica,1 Maji Tupallë

Share

PA KAPITULLIN E HISTORISË SË PËRGJAKSHME TË NISHIT DHE TOPLICËS NUK KA HISTORI KOMPLETE SHQIPTARE

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,sanxhaku i Nishit

           Referat i mbajtur më 24 prill 2010 në shtëpinë e kulturës   »Abdullah Krashnica »në Preshevë

Shënim në retrospektivë rreth dëbimit të shqiptarëve nga Sanxhaku i Nishit dhe Qarku i Vrajës gjatë vitit 1877-1878, me rastin e Kuvendit të Parë të “Shoqatës së Muhaxhirëve të Preshevës.

                                                                                 Muhaxhiret ka po shkojnë

                                                                                 Me ujë të shiut po gatuajnë

                                                                                    Bukë e brumë bashkë po i bojnë

                                                                                        Prapë atë rrugë të mundimeve

                                                                                                     Po e vazhdojnë!

 

          Të dashur pjesëmarrës të këtij Kuvendi të Parë të “Shoqatës së Muhaxhirëve të Preshevës”, motra dhe vëllezër zonja dhe zotërinj ju përshëndes me atë thënien e “Lidhjes së Dytë të Prizrenit” që thotë:“Me Kosovë, Toplicë e Çamëri Shqipëria është Një”. Sot ndjehem si shumë i priveligjuar që para jush t’ua përshkruaj në retrospektivë në pika të shkurta një temë shumë të ndjeshme që ka të bëjë me shpërnguljen e Muhaxhirëve nga Sanxhaku i dikurshëm i Nishit, gjegjësisht Shqipëria e Vjetër Verilindore gjatë shekullit XIX.

Për të folur për këtë temë duhet para se gjithash ta japë një vështrim të shkurtër, rrethanave politiko-shoqërore që i paraprinë kësaj ngjarje shumë të dhimbshme dhe mjaft tragjike për ne shqiptarët gjegjësisht muhaxhirët e Nishit, Toplicës, Prokuples, Kurshumlisë, Vidinit, Tërnit, Negotinit, Zajçarit, Pirotit, Smederevës, Qyprisë, Krushevcit, Soko Banjës, Leskocit, Vrajës etj.

Gjithmonë, shqiptarët si kolektivitet i etnisë së tyre e patën fatin tragjik dhe dramatik në rrugën gjatë për të mbijetuar në natën e tmerrshme dhe sterrë të zezë të historisë së tyre të përgjakshme, ndër luftëra dhe sakrifica jo për të pushtuar toka të huaja por për t’i mbrojtur tokat e veta etnike shqiptare. Mu për këtë shqiptarët morëm pjesë nëpër luftërat mbrojtëse dhe çlirimtare si në Janinë, Boletin, Kaçanik, përtej Urës së Qabesë, në Pleme të Vogël nëpër shkretëtirat e Sirisë në Bjeshkë të Uzdrumit në Sevastopullin e Krimes në Çanakalanë e Stambollit, nëpër betejat e Jemenit, në Gula de Harë dhe Fuente del Ebro të Spanjës. Pastaj në Koshare, Gorozhub, Prekaz, nëpër malet e Preshevës, e të Bujanocit e në Kala të Tetovës. Kjo përpjekje të thuash mbinjerëzore e shqiptarëve u bë gjithmonë për t’i mbrojtur dhe mbijetuar në tokat e veta të stërlashta, të cilat toka fillojnë prej bregdetit Adriatik, dhe atë nga gryka e Zhpuzës, për të vazhduar pastaj te Tivari, dhe për tu përmbyllur duke e ndjekur drejtimin në verilindje të liqenit të Shkodrës dhe maleve të Trogirit, Shkodrës, Hotit, Grudës, Plavës, Gucisë, Pejës dhe tërë rrafshi verior i Mitrovicës, e deri në katundet e Kurshumlisë, Nishit, Prokuples, Pirotit, Negotinit, Zajçarit. Nga aty vija e demarkacionit kufitarë zbret kah jugu deri në Kumanovë, duke vazhduar pastaj kufiri shqiptarë në drejtim të Shkupit, Manastirit, Kosturit, Artës, Prevezës, dhe ishujt ku jetojnë edhe sot arvanitasit si në: Korinth, Pire, Rodos, Peloponez, kryesisht Morenë e bukur, prapë kjo vijë etnike shqiptare bashkohet në detin Jon dhe në atë Adriatik. Dhe se në këtë qark prej 130.000 kilometrash katrore jeton dhe jetoi gjithmonë etnikumi shqiptarë. Ku gjithmonë pati dhe ka tendenca për ta zvogëluar këtë territor të shqiptarëve, nga toka dhe deti si zakonisht nga ivadorët ortodoks serbo-sllavo-grekë të Ballkanit.

Gjatë viteve të 70-ta, të shekullit XIX, kur Perandoria Osmane ishte në krizë të rëndë fuqitë e mëdha evropiane, dhe principatat ballkanike i hartuan planet e tyre të cilat vërtetë ishin katastrofale për popullatën shqiptare dhe territorin e saj.

Më 1844, shovinistët greko-serbë, dolën haptazi me planet e tyre hegjemoniste dhe ekspansioniste ndaj tokave shqiptare përmes Megali-Idesë të Jani Koles nga Greqia, respektivisht Naçertanisë së Ilija Garashaninit. Me këto plane strategjike serbo-greke do të

 

 

fillonte që Shqipëria prej 130.000 km2 . Që i kishte para Traktatit famëkeq të Shën Stefanit dhe Kongresit te Berlinit, të ndahej dhe sakatohej pa   mëshirë nga toka dhe deti. Thjesht ndaheshin tokat e Shqipërisë, për t’i përmbushur dhe ngopur apetitet e etshme të shteteve ortodokse Ballkanike Dhe se kufiri ndarës hegjemonist greko-serb do të ishte në lumin Semberia (Shkumbin).

Fuqitë e kohës dhe në rend të parë Rusia Cariste e Princit të Madh Nikollaj Nikollajeviçit, i mbështeste shtetet sllave të Ballkanit, në luftë për shkatërrimin e Perandorisë Osmane, ndërsa unioni Austro-Hungarez, i kishte planet e veta për ta okupuar Bosnjën dhe Hercegovinën, ndërsa Franca dhe Anglia mbajtën atëbotë qëndrim indiferent. Gjatë kësaj kohe paraqitet Kriza Lindore e viteve 1875-1878, e cila krizë politike, pikën më të lartë të saj e arriti më 27 prill të vitit 1877, kur edhe Rusia i shpalli luftë Perandorisë Osmane.

Duke e parashikuar disfatën e pashmangshme të Perandorisë Osmane të gjitha palët u ndërlidhën mes veti dhe u vunë në lëvizje në përputhje me interesat e tyre. Gjatë kësaj kohe papritur fare Serbia dhe Mali i Zi, satelitët e Rusisë, i shpallën luftë Perandorisë Osmane për t’i realizuar edhe ato qëllimet e tyre ekspansioniste dhe hegjemoniste në drejtim të tokave shqiptare të Nishit dhe të Toplicës. Ky sulm i papritur nga ana e soldadeskës serbe u bë nga vet fakti se të gjitha forcat ushtarake Shqiptaro-Osmane, me në krye komandantin dhe luanin shqiptar Osman Nuri Pashain ishin fortifikuar në kalanë e Plemes së Vogël, të Bullgarisë. Me një efektiv ushtarak prej 17.000 trupash dhe 48 topash, ndërsa rusët dhe rumunët në luftën e Plemes së Vogël, do t’i hidhnin hiç më pak se 125.000 ushtarë dhe 500 topa të kalibrit të rëndë, pastaj në të njëjtën kohë rusët do ta përdornin edhe metodën e makiavelizmit se: “Qëllimi e arsyeton mjetin”, atëbotë, dita dhe nata e kishin humbur fare kuptimin e vet dialektik! Nga tymi dhe flaka që villnin pa ndërprerë për tre muaj rresht armët e rënda artilerie mbi kalanë e Plemes së Vogël. Luftime tjera zhvilloheshin në trojet shqiptare duke filluar nga lugina e Krushevcit e deri në luginën e Vrajës, të gjitha këto troje ku zhvilloheshin luftime të përgjakshme mes forcave ushtarake shqiptaro-serbe ishin pjesë përbërëse të Vilajetit të Kosovës. Dhe se me largimin e ushtrisë osmane, popullsia myslimane, e në rend të parë ajo shqiptare mbeti krejtësisht e pambrojtur! Me depërtimin e ushtrisë serbe nëpër trojet shqiptare të Nishit dhe të Toplicës përshkruhej me një terror dhe gjenocid marramendës ndaj popullatës shqiptare. Në aksionet e tyre ushtria serbe nuk i kurseu as gratë, as fëmijët, as pleqtë dhe të sëmurit e shumtë. Përballë kësaj katrahure popullata shqiptare detyrohet që të shpërngulet nga trungu i saj shekullor.

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,sanxhaku i Nishit
Coptimi i tokave dhe shperngulja e shqiptarve ne periudha te ndryshme 1804- 1919

 

Shpërngulja e Muhaxhirëve është bërë gjatë dhjetorit të vitit 1877, dhe janarit të vitit 1878, kur edhe ishte një dimër shumë i ashpër. Kushtet klimatike nga një anë, dhe ndjekja nga ushtria serbe nga ana tjetër ishin tragjike për popullatën tonë muhaxhire. Atëbotë ata mezi arritën që t’i merrnin vetëm se njerëzit e gjallë me veti, kishte raste kur nëna muhaxhire nuk mundi t’i marrte të gjithë fëmijët e saj, dhe nëpër atë acar të madh ia mësyn pjesës jugore të Vilajetit të Kosovës.

Ja siç e përshkruan një dëshmitar okular serb i asaj kohe i quajtur Josif Kostiq, mësues nga Leskoci,shpërnguljen e dhunshme të Muhaxhirëve nga lugina e Krushevcit dhe ajo e Vrajës: “Ne acar dhe ftohtë të madh të dimrit 1877-1878, pash njerëz duke ikur të zhveshur e të zbathur, i kishin braktisur dhomat e veta të ngrohta dhe me plot mall. Përgjatë rrugës Gerdelicë-Vrajë, e deri në Kumanovë nga të dy anët e rrugës rreth Moravës,vëreheshin kufomat e fëmijëve,grave,pleqve që kishin vdekur nga  ftohti i madh.

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica

 

 

Muhaxhirët në Kosovën e varfër atëbotë u pritën brenda mundësive që i kishte ajo, por Muhaxhirët tanë gjithnjë mendonin se së shpejti do të krijoheshin kushte për kthimin e tyre në vatrat e veta. Dhe atë pas përfundimit të Kongresit të Berlinit, që do t’i fillonte punimet e tij nga 13 qershori   dhe do t’i përfundonte të 20 seancat plenare më 13 korrik të vitit 1878, pa ndonjë favor në dobi të Muhaxhirëve që bridhnin atëbotë rrugëve të botës. Për më tepër Kongresi i Berlinit ligjëroj padrejtësisht mbi fatin dhe tragjedinë e të parëve tanë.

Deri sa Muhaxhirët e shpërngulur gjatë dimrit të vitit 1877-1878, pritnin me padurim që të ktheheshin nëpër vatrat e tyre shekullore. Pasoi vala e dytë e shpërnguljeve gjatë verës së vitit

1878, atëbotë politika hegjemoniste serbe ishte që sa ma tepër të shpërnguleshin shqiptarët nga trojet e veta aq më e madhe do të jetë merita për shtetin serb. Apo: “udarajte što žešće po arnaute to bole za našu otadžbinu”“bjeruni sa më rrëmbyeshëm shqiptarëve, më mirë është për atdheun tonë”.

Me mbështetjen e oficerëve dhe ushtarëve zabarozh rusë, sidomos në vijat komanduese, prej 16 deri më 28 dhjetor të vitit 1877, ushtria serbe do ta pushtonte Pirotin, duke dhënë në të njëjtën ditë urdhër që të gjithë shqiptarët të largoheshin nga ajo kaza. Një ditë më vonë, më 29 dhjetor, Korpusi i Moravës do ta pushtojë Nishin. Më 30 dhjetor, forca të mëdha ushtarake serbo-ruse do ta fillojnë plojën masive kundër popullsisë shqiptare nëpër rrethinën e Nishit. Mijëra e mijëra, familje shqiptare do të largohen nga shtëpitë e tyre dhe kështu dalëngadalë lufta serbo-ruse kundër osmanlisë do të marrë orientim antishqiptar.

Në rrethanat e krijuara të luftës frontale dhe të asaj guerile forcat serbo-ruse me 6 dhjetor 1877 do ta sulmojnë Prokuplen dhe njëherit do ta pushtojnë atë për një kohë të shkurtër. Qytezën dhe rrethinën e Prokuples e mbronin 2.400 ushtarë të rregullt. Prej tyre 2.000 ishin shqiptarë, ndërsa të tjerët ishin turq dhe çerkezë. Në këtë fushatë sulmesh të pareshtura, më 10 dhjetor ushtria serbe e komanduar nga oficerët rusë do ta pushtojnë Kurshumlinë dhe qyteza do të shndërrohet në gërmadha. Me atë rast të gjithë nxënësit e medresesë do të pushkatohen pa asnjë gjyq, në një vend publik ku ishin renditur për t’u pushkatuar edhe shumë civilë tjerë shqiptarë të sjellë nga lokalitetet shqiptare përreth Kurshumlisë. Serbët këto masakra i bënin veç tjerash për ta frikësuar popullatën shqiptare për t’u larguar nga trojet e veta etnike. Ç’është e vërteta Kurshumlia dhe rrethina e saj atëbotë kishte qenë trevë shqiptare e banuar tërësisht me etnos shqiptar.

Duke synuar realizimin e programit serb të “Naçertanisë” së Ilija Garashaninit për okupimin e viseve shqiptare të Nishit dhe të Toplicës. Më 3 janar të vitit 1878, disa forca manovruese serbe do të depërtojnë në Përpellac, duke e siguruar kështu mundësinë e sulmit frontal ndaj fshatrave të Llapit dhe të Gollakut. Në lindje të këtij fronti serbo-rusë, gjithnjë duke bërë masakra monstruoze mbi popullatën shqiptare, më 9 dhjetor 1877, njësit e para serbo-zabarozho-ruse do ta pushtojnë Leskocin. Aty do të shkatërrohet çdo gjë që ishte shqiptare dhe me këtë marrëdhëniet shqiptaro-serbe do ta marrin karakter e luftës së pashpallur neokolonialiste dhe hegjemoniste.

Ja siç e përshkruajnë mjetet publicistike serbe të informimit atëbotë dëbimin e shqiptarëve nga Leskoci dhe rrethina e tij: “Ka pasur shumë shqiptarë të cilët zhveshur e zbathur, nëpër atë ftohtë të madh të dhjetorit, nëpër borë të madhe e kishin lënë Leskocin dhe shtëpitë e tyre me plotë gjëra për ekzistencë. Atë natë nga Leskoci   shumë fëmijë me

qerre apo në djepa në krahët, e nënave të tyre kanë vdekur nga ftohti i madh. Dhe se pranë rrugës përgjatë Gërdelicës, e deri në Vrajë dhe Kumanovë, nga janë tërhequr familjet muhaxhire shihen fëmijë të hedhur dhe të vdekur dhe pleq të ngrirë në borë. Tërheqja e muhaxhirëve ishte tragjike, se buajt dhe qetë i tërhiqnin shumë ngadalë qerret e tyre nëpër borën e thellë, e saja kishte shumë pak. Të gjitha familjet shqiptare me ato turke, kishin filluar të iknin kur po zhvilloheshin luftërat e përgjakshme për pushtimin e Nishit, dhe krahinës së Pomoravles së Leskocit. Popullata e mjerë muhaxhire ikte në panik nëpër grykën e Gërdelicës drejt Vrajës dhe Shkupit. Familjet më të pasura po iknin sa më larg Serbisë kah Shkupi dhe Selaniku, ndërsa ato më pak të pasura iknin deri atje ku kishin fuqi të arrinin. Të gjithë shqiptarët dhe turqit e rinj dhe ata të moshuarit ishin në këmbë. Vraponin dhe lëviznin në të gjitha anët për t’u marr vesh për të ikur bashkërisht pa arritur ushtria e shkaut se kishin marr ata urdhra të prera se të gjithë shqiptarët dhe turqit e kësaj pjese të Rumelisë shqiptare duheshin therur sikurse bagëtia. Gratë dhe fëmijët bërtisnin dhe qanin aq shumë saqë ushtonte i tërë Leskoci me rrethinë.

Këtë e vërteton më së miri një raport tjetër ushtarak serb ku thuhet: “Ushtarët tanë të cilët i ndiqnin shqiptaro-turqit pas thyerjes së tyre në Gërdelicë, Pirot dhe Vrajë kemi hasur në grupe të të ikurve shqiptarë ata ishin në gjendje të mjerueshme, ata kishin marrë diçka nga pasuria e tyre e tundshme përsëri ato sende i kishin hedhur rrugës për të ikur sa më lehtë nëpër borën e thellë. Shumë shtazë nga lodhja dhe uria janë gjetur gjatë rrugës të ngordhura, dhe të rrëshqitura në akull dhe të bëra copa-copa. Fëmijë të hedhur, dhe të braktisur gjysmë të vdekur nga lodhja dhe uria. Disa ishin të ënjtur dhe të fryrë si tupan. Disa i lëshonte shpirti posa ushqeheshin nga ushtarët tanë”.

Në grykë të Gërdelicës gjatë viteve 1877-1878, për ta evituar gjenocidin e ushtrisë vrastare të M. Obrenoviqit, dhe kohortës së tij sodomiste, që ushtrohej ndaj shqiptarëve autokton të Nishit dhe të Toplicës. Sheh Maksut Presheva, do ta organizonte një rezistencë të fuqishme ndaj ushtrisë serbe në mbrojtje të popullatës shqiptare muhaxhire. Kjo qëndresë stoike e shqiptarëve nga Presheva dhe rrethina e saj, shprehet edhe në këngën popullore në këto anë:

 

Maksut Shehu, po e rreh telin

N’Gërdelicë, po e çon asqerin.

 

Fati i muhaxherisë atëbotë kishte kaluar nëpër dyert e Fuqive të Mëdha të Evropës, për t’u shndërruar në golgotën më tragjike në këtë pjesë të Rumelisë ballkanike, nga kontradiktat e krijuara politike.

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica
Dëshmit e shpëqrnguljeve të dhimshme , në kohë dimri per rreth lumit Morava, sa ishte nr.i atyre që lan jeten gjat rruges

 

Pas 16 dhjetorit të vitit 1877, ushtria serbe do ta fillojë fushatën më tragjike që është zhvilluar ndonjëherë në Ballkan kundër popullsisë së pambrojtur shqiptare të Nishit dhe të Toplicës! Divizionet serbe të Danubit dhe Moravës ua kishin dhënë flakën 714 katundeve shqiptare, ç’do shtëpi e tyre digjej dhe shndërrohej në hi e pluhur! Varre masive ishin hapur gjithkund në Nish, Leskoc, Kurshumli, Vrajë, kurse nëpër Nishavë, Vërllë dhe Moravë notonin me qindra dhe mijëra kufoma të shqiptarëve të vrarë dhe të hedhura nëpër to.

Qeveria serbe në të gjitha viset e pushtuara shqiptare do të vendosë diktaturë ushtarake, ç’do shqiptarë që konsiderohej me vlerë do të pushkatohej ose do të therej nga njësitë çetnike dhe njësitë tjera të rregullta ushtarake. Kështu që me 6 janar të vitit 1878 do të pushtohej Vraja. Ndërsa në Masuricë në qendër të këtij lokaliteti etnik shqiptar do të fill-

 

 

onte ekzekutime i të rive shqiptarë me naçakë! Koka e shkurtuar e çdo të riu masuricas ngulej pastaj nëpër shilkat e rexhnikave dhe shëtitej neper lokalitet përreth, për të mbjellë tmerr dhe frikë ndër qytetarët e mbetur shqiptar që edhe ata pastaj të shpërnguleshin. Ç’do pjesëtarë i familjes së viktimës ishte i detyruar të paguante nga 10 dukë ari për kokë të pjesëtarit të vet që ishte therur, nga çetnikët serbë për ta marr dhe varrosur pastaj atë me trupin e viktimës së vet.

Në Allakincë të Masuricës nga ushtria e uniformuar e Millan Obrenoviqit do të luhej drama më e tmerrshme e inkuizicionit kishtar sllav ndaj familjes disa anëtarëshe të Sabedin Rekës. Pasi e kishin lidhur tërë familjen Rekaj, fëmijët e të rritur dorë për dore rreth një mullari me gjokse kah talla. Kolonli Stevan Qirkoviq, e kishte urdhëruar pisarin-qatipin e tij, Mita Dimitrieviqin që ta kryente ekzekutimin e tyre. Ai me një llambë vajguri të ndezur të cilën herë pas herë e lëvizte atë lartë e poshtë duke iu afruar stogut të tallës. Me cinizmin e tij sllavë i pyeste të mjerët shqiptarë të pafajshëm se a mos rastësisht ata kishin të ftohtë? Pastaj, i drejtohet plakut të shtëpisë me fjalët: “Sabedin Reka! A dëshironi t’ju ngrohim se u mërdhinët bre nga ky ftohtë i dimrit”! Këtë e bënte qatipi serb me qëllim që këtë tmerr kjo familje shqiptare ta përjetonte sa më gjatë, duke luajtur me ndjenjat e tyre për jetë a vdekje.

Të rriturit nga ajo familje e kthenin kokën prapa me shikim kah xhelatët a mos rastësisht po mëshiroheshin dhe faleshin nga vdekja. Ndërsa plaku i shtëpisë Sabedin Reka, kërkonte mëshirë prej të pamëshirshmëve, duke i lutur që t’i lëshonin barem fëmija që e mbanin kokën me fytyrë anash me shikim kah prindërit e tyre të shokuar, e ndonjëherë e kthenin kokën prapa kah kriminelët serbë. Britnin e qanin, por solldat serbe nuk u mëshiruan as edhe ndaj fëmijëve të vegjël dhe e kryen aktin e tyre barbarë sllav duke e djegur atë familje shqiptare në zjarr dhe flakë!

Jeta në ato momente vëllezër dhe motra ishte e barabartë me një fije shkrepse apo me të shkrepurat e një plumbi, sepse shumë familje shqiptare me ato turke nga qarku i Vrajës dhe më gjerë përballeshin atëbotë me trishtimin e vdekjes së tillë. Ku mendja e njeriut normal me gjak të ngrohtë ndër damar as që mund ta paramendojnë këtë. Atë e kishte paramenduar mendja e solldatës serbe nga stepat e Rusisë me gjak ujku ndër dej!

Ndërsa nga ana tjetër ambasadori francezë në Stamboll kishte deklaruar në mënyrë raciste edhe këtë: “Ju serbët, pasi nuk po mundeni ta mbroni kufirin tuaj nga një grup shqiptarësh-muhaxhirë, atëherë vritni që të gjithë ata, dhe ndiqni muhaxhirët etnik përtej kufirit dhe kudo që t’i gjeni ata shfarosni nga faqja e dheut”! Kështu thoshte atëbotë ambasadori frëng në Stamboll.

Më 10 shkurt të vitit 1878, qeveria serbe, do ta vendosë në Vrajë një komision ekspertësh ushtarak prej të cilëve kërkohej që të nxirreshin sa më shumë përfitime territoriale, dhe ata duke biseduar me oficerët e huaj tentonin që këta të fundit t’i bindnin se tokat e pushtuara padrejtësisht banoheshin më parë nga serbët. Në këto rrethana, çdo bashkëbisedues eventual shqiptar e kishte të ndaluar të shprehej në gjuhën shqipe para të huajve. Nga ana tjetër, në Vrajë menjëherë do të fillojnë bisedimet për caktimin e kufirit të ri me pjesëmarrjen e Asaf Pashës gjeneral divizioni, Mustafa Beu nënkolonel i kavalerisë, Ismajl Efendiu major, Afiz Pasha gjeneral divizioni, Sali Beu kolonel i gjeneral shtabit dhe Bashar Beu major. Bisedimet me shtabin suprem shqiptaro-turk të Vrajës, do të zhvilloheshin me oficerët përkatës rusë dhe me ata serbë.

Nga pala serbe, në bisedime rreth caktimit të kufirit mes principatës serbe dhe asaj turke në Ristovcë, do të merrnin pjesë këta serbë: Lubomir Tomanoviqi kolonel i Gjeneral-

 

 

shtabit, Jovan Petroviqi major, Jovan Velimiroviqi major i këmbësorisë dhe Dragutin Franaskoviqi, përfaqësues i pushtetit civil me autorizime ushtarake për dëbimin e popullatës shqiptare nga shtëpitë dhe pasuritë e tyre të patjetërsueshme. Ndërsa nga pala ruse në bisedimet e Vrajës do të marrin pjesë gjeneralët Bodrikov dhe Shuvajlov, dhe disa oficer të tjerë me grada më të ulëta por që kishin kompetenca urdhëruese nga ministri i punëve të jashtme i Serbisë Jovan Ristiqit që kufiri serbë të vazhdonte kah Bullgaria deri në Qystendil. Bisedimet në Vrajë do të zvarriteshin me qëllim deri sa të fillonte Konferenca e Shën Stefanit, lagje kjo në afërsi të Stambollit, e që në turqisht quhej Jeshilkej.

Dhe se kufiri jugperëndimorë i Ristocit nga Kopaoniku në Cërni Vërh dhe Sveti Ili mbi Vrajë, ishte kontestuar nga Anglia dhe Perandoria Osmane me përfaqësuesin e saj Mehmet Ali Pashan. Pas shumë debatesh të ashpra, komisioni vendosi, me shumicë votash, t’i propozohej Kongresit të Berlinit që kufiri serbo-osmano-shqiptarë të kalonte në jug të Vrajës me kusht që fshati Konçul të mbetej nën Serbi, ndërsa fshati Zhuzhan nën Turqi. Kongresi i Berlinit këtë kërkesë nuk e murr parasysh. Prapë vija e demarkacionit kufitarë do të shkonte nga Ristoci, duke iu ngjitur talvegut të maleve të Rujanit, Bejavicës, Shiroka Pllaninës, çukat e Krivo Pallankës, lumit Struma, dhe do të vazhdonte drejt Qystendilit.

Marrëdhëniet shqiptaro-serbe pas përfundimit të luftës do të hynin në një fazë të re dhe mjaft tragjike. Si pasojë e luftës, jo vetëm që shqiptarëve ua grabitën pronat dhe i larguan në tërësi nga Nishi, Toplica, Vraja etj. por edhe u krijua tragjedia e muhaxhirëve. Ajo plagë nuk do të shërohet me asnjë çmim dhe gjithëmon do të kulloj gjak! Okupatori serb kishte bërë krime të papara. Sipas dokumenteve arkivale angleze, gjermane, franceze dhe atyre turke thuhet se për tri ditë, gjatë dhjetorit 1877, nga 714 katunde shqiptare të Sanxhakut të Nishit, Pirotit, Prokupjes, Kurshumlisë, Leskocit, Vrajës dhe pjesës verilindore të Vilajetit të Kosovës, nuk kishte mbetur asnjë shqiptar në shtëpitë dhe pasuritë e veta. Të gjithë ishin dëbuar. Kjo tragjedi do të mbetet me dekada për ne muhaxhirët si një gur i rëndë rreth qafe, si një obligim për t’u kthyer në trojet tona stërgjyshore. Dhe mu për këtë më 6 prill të vitit 1878, me iniciativën organizative të Ahmet Pashës, Bajram Qaushit, Murat Xhakës, Mehmet Igrishtës me bekimin e myftiut dhe kadiut të Prishtinës, do të organizohej çlirimi i Kurshumlisë, ndërsa ulematë e nahijes së Llapit, Gollakut, Shalës, Drenicës dhe një pjese e Dukagjinit, kishin dalë edhe ata me moton dhe përkrahjen se muhaxhirët duhet me ç’do kusht dhe çmim të jetës të ktheheshin nëpër shtëpitë e veta! Edhe myftiu tjetër i Prishtinës Zejnel Abedin Fehmiu do të shkruante se duhet të luftohet për t’i kthyer shqiptarët në tokat e veta të Nishit dhe të Toplicës. Këtë luftë duhet ta zhvillojmë me çdo mundësi! Duke e kuptuar këtë qëllim të shqiptarëve, repartet ushtarake serbe, gjatë marsit po të atij viti, do t’i rrënonin dhe digjnin të gjitha shtëpitë dhe objektet e kultit islam, që kishin mbetur pas dëbimit të tyre të dhunshëm. Kështu që shqiptarëve nuk u mbetej asnjë mundësi për t’u vendosur në shtëpitë e veta si në Toplicë, Nish, Kurshumli, Pirot, Prokuple, Leskoc, Vrajë e gjetiu nëpër këto kaza etnike shqiptare. Atëbotë Serbia në kufi kishte grumbulluar forca të mëdha ushtarake dhe sidomos topa të kalibrit të rëndë. Sulmi kishte zgjatur tri ditë. Dokumentet franceze lidhur me këtë thonë se humbjet kishin qenë të mëdha në të dy anët. Dokumentet theksojnë se armatimin muhaxhirët e kishin marrë nga Lidhja Shqiptare e Prizrenit, konkretisht nga Komiteti i saj ushtarak. Përsëri në prill të vitit 1878,Gjakova me rrethinën e saj e tëra ishte ngritur në këmbë i madh e i vogël për ta sulmuar Serbinë dhe për t’i kthyer muhaxhirët në vatrat e tyre.                                                           Më 28 qershorit të vitit 1879, institucionet shtetërore serbe të Millan Obrenoviqit, kishin lëshuar urdhra politike, diplomatike, ushtarake dhe religjioze që në viset e okupuara

 

 

të Sanxhakut të Nishit, dhe Kazanë e Vrajës çdo gjë shqiptare duhet të shkatërrohet! Njëherit Serbia, e trimëruar nga vendimet e Kongresit të Berlinit, kishte marrë qëndrim që nëse përsëriten sulmet shqiptare, ajo do ta vazhdonte luftën drejt Durrësit, Manastirit, dhe Selanikut. Në përgjigjen diplomatike të Portës së Lartë, shënohet se muhaxhirët me nenin 25 dhe 39 të Kongresit të Berlinit, kanë të drejtë të kthehen në trojet e veta. Shqiptarët thuhet aty, janë dëbuar dhunshëm prej andej sepse ushtria serbe ka ushtruar masakra të papara mbi civilët shqiptarë. Porse edhe ky Kongres nuk krijoi mekanizma adekuat për rikthim e shqiptarëve të dëbuar nga vatrat e tyre stërgjyshore.

Turqia çështjen e muhaxhirëve do ta ngritë disa herë gjatë vitit 1879, në nivele të caktuara diplomatike. Kështu, Safet Pasha, ministër i punëve të jashtëm në Perandorinë Osmane, do ta shtrojë çështjen e muhaxhirëve para ambasadorëve në Stamboll: “Kur do t’u lejohet shqiptarëve të kthehen në trojet e veta sepse Turqia e ka krijuar një komision shtetëror që merret me çështjen e muhaxhirëve dhe ai komision ka konstatuar se muhaxheria shqiptare është buzë katastrofës ekonomike dhe shëndetësore. Lidhur me këtë, në qershor të vitit 1879, qarqet diplomatike turke do t’ua shtrojnë pyetjen fuqive që kishin marrë pjesë në Kongresin e Berlinit: “Çka është bërë me shqiptarët që janë dëbuar nga Serbia dhe të cilët luten që t’u lejohet kthimi në vatrat e tyre?”. Për këtë çështje, sipas Safet Pashës, interesimin kryesorë e kishte shfaqur diplomacia angleze me gatishmërinë e saj për t’u dalë në ndihmë muhaxhirëve shqiptarë. Porse kundërshtime të mëdha kishin shfaqur pala ruse, austriake, gjermane dhe ajo franceze.

Për shkak të presionit të madh ndërkombëtarë, dhe pas disa sulmeve që kishin ndërmarrë muhaxhirët që edhe me fuqinë e armës të kthehen në trojet e veta, dokumentet konsullore shënojnë se, më 4 gusht 1879, çështja e kthimit të muhaxhirëve në Toplicë do të diskutohet në prani të diplomatëve të huaj: në njërën anë Zeqir Ahmeti ishte përfaqësues i shqiptarëve muhaxhirë dhe nga ana tjetër ishin Dragutin Franasoviqi dhe Svetozar Stankoviqi përfaqësues serbë. Në shënimet që janë mbajtur nga ky takim, janë ruajtur me kujdes sidomos fjalët e Zeqir Ahmetit drejtuar qeverisë serbe: “Mirë që po e theksoni fjalën se ju shqiptarët mund të ktheheni, por në praktikë jeni duke bërë gjëra që nuk përkojnë me asnjë normë njerëzore, sepse ju serbët nuk keni besë. As krajli juaj nuk ka fe këtu mendohet në fjalën e dhënë, sepse ai vet na e drejtoi Proklamatën në kohën e luftës që ta presim ushtrinë e tij dhe na premtoi që të jemi të qetë dhe të ndershëm se kështu do të na lejohet të jetojmë në trojet tona. Shumica dërmuese e shqiptarëve këto fjalë i dëgjoi, por u tradhtuan. Ushtrinë e krajlit serb e pritëm pa rezistencë shumica dërmuese e fshatrave dhe qyteteve, pushtetit iu nënshtruam, por pa marrë parasysh këtë qëndrim të shqiptarëve, serbët na shpërngulën me të gjitha familjet, për tri ditë, sikur të ishim kriminelët më të egër dhe tash t’ju besojmë fjalëve tuaja me një mundësi se mundë të kthehemi?! Kjo është një tradhti e dyfishtë që unë mund t’ia komunikojë muhaxhirëve. Ju serbët dhe krajli juaj çdo fjalë e keni me rrena, me paramendim dhe me përfundim që mbaron me intriga. Tash e dimë se po të mos i besonim fjalës së tij ai nuk do të hynte me ushtrinë e vet në atë pjesë të Arnautllëkut të Nishit, madje me asnjë çmim”.

Pas vitit 1879, sulmet e muhaxhirëve do të rralloheshin, por nuk do të ndërpriteshin deri në vitin 1912. Mu për këtë orientim të muhaxhirëve, që edhe me luftë të ktheheshin në trojet e veta. Serbët, me ndihmën e oficerëve rusë dhe francezë do ta ngritnin kufirin më të militarizuar në Evropë. Shumë muhaxhirë duke e parë se çështja e kthimin të tyre po zhagitej dita ditës, do të fillonin vetë të merrnin iniciativa të armatosura për t’u kthyer në Toplicë, nga shumë raste tjera ishte edhe rasti i Mursel Dabinovcit, ai do të merrte abdes në

 

 

oborrin e xhamisë së Kërpimesë të Podujevës dhe ishte nisur drejt Vukojvacit ia kishte mësyer njërës prej pikave të kufirit të ri serbë. Në mendje ai kishte vetëm se një qëllim ”të vriste sa ma shumë roje të shkive për me marrë hak se krejt familjen atje në Toplicë ia kishin pre shkijet”. Pas dy ditë luftimesh, kufiri ishte përgjakur edhe njëherë u hapë edhe një varr. U skalit edhe një muranë, fanar për kërkimet e mëvonshme të rishikimit të padrejtësive historike karshi trojeve tona të Shqipërisë së Vjetër Verilindore të Nishit, Toplicës, dhe K. së Vrajës etj.

Që nga lufta serbo-turke, më 1876, politika serbe do të përhapë lajme nëpër Evropë se shqiptarët kishin marrë pjesë në luftë në anën e Portës së Lartë. Kjo të dashur muhaxhirë s’kishte të bënte fare me realitetin. Përkundrazi. Qarqet ushtarake serbe atëbotë kishin bërë pushkatime masive të shqiptarëve dhe të tjerëve për t’i spastruar territoret para dhe pas luftës, të cilën e humbën më 1876. Shqiptarët, në luftën e vitit 1877, do të gjendeshin, siç thotë populli-midis kullës dhe çekanit, të gjithë pa dallim, edhe pse qeveria serbe përmes proklamatës të saj u zotua se shqiptarët nuk do të dëboheshin nga shtëpitë e veta. Por prapë se prapë serbët nuk e mbajtën fjalën e tyre proklamative. Dhe se muhaxhirët e përjetuan tragjedinë e rëndë të shpërnguljes nga armata sebo-ruse. Shqiptarët do të përpiqeshin për një kohë të gjatë që të ktheheshin në trojet e veta, por ato ishin të rrënuara në tërësi. Ndërsa shqiptarët e vendbanimeve në rajonin e Vrajës, Gjilanit, Graçanicës etj., sipas burimeve arkivale serbe, nuk kishin bërë ndonjë rezistencë, ishin kthyer në vatrat e tyre etnike, porse ushtria serbe gjatë verës së vitit 1878, i dëboi nga atje me topa, se nëpër shtëpitë dhe pasurit e muhaxhirëve në Kazanë e Vrajës, ushtria serbe kishte ngritur reparte ushtarake. Me këtë gjendja e shqiptarëve nga Nishi, Toplica, Vraja etj. do të rëndohej tej mase nga skamja dhe mjerimi. Gati për një dekadë shiheshin muhaxhir që kishin mbetur pa shtëpi dhe katandi. Ata ishin të detyruar që të bënin një jetë të vështirë sepse as Porta e Lartë e Stambollit, dhe as organizatat ndërkombëtare nuk u ndihmonin më atyre kishin mbetur në mëshirën e të pamëshirshmëve. Kështu në këso rrethanash të krijuara politike,llogaritet se shumë muhaxhirë kanë vdekur nga vuajtjet dhe sëmundjet e ndryshme gjatë vitit 1878-1879, nëpër kasollet e tyre të ndërtuara nga boncat e dheut, sasa që ishin vrarë gjatë procesit të arratisjes nga forcat militare dhe ato paramilitare serbo-ruse.

Me shpërnguljen e dytë është bërë një spastrim etnik. Gjatë kësaj periudhe para tytave barbare serbo-ruse-malazeze, për tri javë ditë do të vriteshin hiç më pakë se 27.000 shqiptar dhe dëboheshin dhunshëm mase 813.000, të tjerë nga trojet e tyre stërgjyshore që numëroheshin të ishin siç thamë edhe më lartë mbi 700 vendbanime shqiptare si në Sanxhakun e Nishit, Prokupjes, Pirotit, Negotinit, Zajeçarit, Tërnit, Vidinit, Kurshumlisë, Leskocit, Vrajës etj.

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica
24 Komuna (rrethina) që ishin te banuara me shumice shqiptare nga ato sot kemi vetëm 3 (Presheva, Bujanoci dhe Medvegja thuaj se e zbrazur me rreth 500 banor shqiptar)

 

Për ta ruajtur kujtesën dhe mallin për vendet e tyre, Muhaxhirët tanë në Kosovë me nostalgji akoma i mbajnë mbiemrat e vendbanimeve të tyre, nga edhe janë dëbuar me dhunë si për shembull: Pllana Reçica, Berbatovci, Magashi, Buçinca, Tërmkolli, Kastrati, Retkoceri, Magjuni, Kutllovci, Leskovçalia, Nishlia, Kurshumlia, Vranja, Paçarada, Petrovci, Mikullovci, Podvorica, Bllaca, Brestovci etj. Ndërsa Muhaxhirët që u vendosën në luginë të Preshevës, i mbajnë këta mbiemra nga vendbanimet e tyre nga Kazaja e Vrajës, Nishit dhe Pirotit si: Masurica, Surdulli, Binajt, Lipovica, Klaiqi, Haxhiqi, Kokanët, Dodajt, Depcajt, Seferajt, Ostrogllava, Huruglica, Gramada, Tërstena, Mirasheci, Hashanët, Fonda, Reka, Kaleja, Kallabaja, Vrajolli, Dugojnica etj. Për momentin në Komunën e Preshevës me rrethinën e saj sot janë afërsisht 2000 shtëpi muhaxhire me 10.000 e më tepër banorë të saj, të shpërngulur nga vendbanimet e lartpërmendura.

 

 

Gjithnjë duke pritur Muhaxhirët tanë që të ktheheshin nëpër vendbanimet e tyre autoktone, gjatë vitit 1912-1913, u zhvilluan luftërat ballkanike ku ushtria serbe e pushtoi edhe rrafshin e Kosovës, ku me anë të këtij pushtimi realizohet edhe faza e dytë e “Naçertanisë” së Ilija Garashaninit, edhe shpresat e Muhaxhirëve për tu kthyer ne vatrat e tyre do të zvetënohen akoma edhe më shumë. Atëbotë u ushtrua edhe ne Kosovë një terror dhe gjenocid sikurse edhe në Toplicë gjatë viteve 1877-1878. Nga ky terror shumë Muhaxhirë dhe një pjesë e vendorëve të Kosovës u shpërngulën për në Turqi e gjetiu nëpër vendet tjera aziatike. Pikërisht gjatë kësaj periudhe kishin filluar paturpësisht sërish të ndaheshin tokat shqiptare këtë rrallë nga Konferenca e Ambasadorëve të Londrës.

Duhet theksuar se shpërngulja e shqiptarëve nga Kosova dhe viset tjera ka vazhduar edhe mes dy luftërave botërore. Kur në mbretërinë SKS, përmes reformës agrare dhe kolonizimit të Kosovës dhe Luginës së Preshevës bëhej presion ne popullatën e saj që të shpërngulej përtej Dardaneleve për në Turqi. Tani projektuesit serb ishin pasuruar me ide të reja për zhduken dhe eliminimin e qenies biologjike të shqiptarëve si të Vasa Çubrilloviqit, Tanasie Urosheviqit, Ivo Andriqit, Velko Perinës, Aleksandër Stojanovskit, Jovan Trifunovskit dhe Dobrica Qosiqit, i cili do të deklaronte publikisht, kohëve të fundit se ne serbët me të vërtet e humbëm Kosovën, porse Serbia duhet ta kthej autoritetin e autoktonisë së vet mbi Kosovën, përmes objekteve kulturore mesjetare të kishave dhe manastireve, e sidomos me Patrikanën e Pejës dhe Manastirin e Deçanit. Ne serbët pastaj do të jemi të lirë të lëvizim dhe livadhisim nëpër Kosovë, si më parë sikurse nëpër Beogradin ton. Se neve këtë të drejtë na e garanton këshilli i UNESCO-s.

Pastaj shpërngulja e shqiptarëve ka vazhduar edhe pas luftës së dytë botërore, përmes idesë së pastrimit etnik dhe mbledhjes së armëve nga Aleksandër Rankoviqi.

Serbia, e Sllobodan Millosheviqit gjatë luftës së fundit 1998-1999, duke dëshiruar që 610, vjetorin e Betejës së Kosovës të 1389, ta festonte pa shqiptarë; dëboi me dhunë qindra dhe mijëra shqiptarë nga Kosova dhe Lugina e Preshevës, falë NATO-s gjegjësisht Aleancës të saj Veri-Atlatike, të gjithë shqiptarët u kthyen nëpër shtëpitë dhe pasurit e veta të patjetërsueshme. Ndërsa në Luginë Preshevës dora e zezë e serbit përsëri po na del prej varrit, donë me i përhapë mbi shqiptarët prapë flakët e zjarrit këtë radhë përmes   xhandarmerisë dhe paramilitarëve të Boris Tadiqit dhe Ivica Daçiqit që kanë ikur nga Kosova martire, se atje kanë bërë krime monstruoze ndaj shqiptarëve të pafajshëm. Edhe më tutje nga Serbia po tentohet të përsëritet Toplica e Dytë, duke masakruar, vrarë, dhunuar, djegë e shkrumbua çdo gjë që është shqiptare si gjithmonë me bekimin dhe nxitjen e Kishës Autoqefale Serbe të Vaselenës. Veprime këto që më në fund disi e prekën dhe trokitën në ndërgjegjen e botës “demokratike”.Një ditë kjo Evropë, duhet medoemos t’i revidoj gabimet e bëra ndaj neve shqiptarëve qysh nga Traktati i Shën Stefanit dhe Kongresi i Berlinit se ka bërë krim ndaj trojeve tona etnike.

Kurse ne shqiptarët e Kosovës Lindore, nuk jemi komb hibrid si po orvaten kohëve të fundit të na paraqesin disa politikan shkurtë pamës shqiptarë, që mendja gjithmonë dhe çdo herë ju punon për Beograd, duke shkelur këta të urryer në të njëjtën kohë me dyja këmbët mbi vullnetin e popullatës të Kosovës Lindore e shprehur me referendumin e vitit 1992 për bashkim me Kosovën. Por jemi komb etnik komplet në vet-vete, e që s’kemi nevojë, për ndonjë arsyetim të autoktonisë sonë kombëtare përmes ndonjë Këshilli Nacional të Shqiptarëve për Luginë të Preshevës që po trumbetohet sot në këtë pjesë të Shqipërisë së Vjetër Verilindore, të Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjes. Për më tepër rrënjë e rrjedhë i kemi nga Dardania Antike, e Perandorit tonë të madh; Shën Konstandin Naissusit, që sun-

 

 

doi sundoi në këtë pjesë të Dardanisë Lindore gjatë viteve 306-337 të e. s. Kur edhe ishte caktuar nga Perandoria Romake që të shkonte dhe themelonte Konstantinopolin Stambollin e sotëm. Dhe para se të nisej për atë rrugë të Ignjatijës, kalin e tij, Shën Konstantini i Madh e kishte lidhur për trungun e Mollës së Kuqe, që kura-kurës mos t’i humbet rrënja shqiptare e Mollës së Kuqe atje te Naissusi! Në këtë pjesë të Dardanisë Lindore.

E në Luginë të Preshevës, pas 130 vitesh të shpërnguljes së dhunshme të paraardhësve tanë, grupi iniciues i muhaxhirëve në fillim i përbërë nga Reshat N. Mehmeti nga Presheva, Xhelajdin Agushi nga Sh. e Poshtme, Makfire Veseli nga Kumanova, Telat Hetemi nga Lerani, Ibrahim Kadriu nga Presheva, Sadik Sadiku nga Rahovica, Orhan Rexhepi nga Presheva etj. E morëm iniciativën si shumë të qëlluar kombëtare për formimin e: “Shoqatës të Muhaxhirëve nga Lugina e Preshevës”. Këtë e bëmë me të vetmin qëllim të lartë dhe fisnikë që ta sensibilizojmë dhe avancojmë edhe më tepër çështjen e pa zgjidhur të muhaxhirëve nga Lugina e Preshevës. Të parët tanë ishin dëbuar gjatë viteve 1877-1878, nga trojet e tyre etnike nga Kazaja e Vrajës, gjegjësisht nga regjioni i Masuricës, Surdulicës, Dugojnicës, Suvojnicës, Allashnicës, Allakincës, Prekodollcit, Binovcit, Zhitoragjës, Kallabovcit, Svinjishtës, Surdulicës, Gramagjës, Drenovcit, Novosellës së Vrajës, Vërbovës, Bujkovcit, Kumarevës, Çukovcit, Pavlovcit, Devetinit, Dubnicës,Vraja si fshat dhe Vraja si qytezë etj. Edhe këto troje etnike shqiptare Kongresi i Berlinit më 1878 ia dha Serbisë atëbotë.

“Shoqata e Muhaxhirëve nga Lugina e Preshevës”, po themelohet, që brezat e ardhshëm të muhaxhirëve të rij, ta kanë edhe ata subjektivitetin e tyre politik. Fanar ky për vazhdimin e mëtutjeshëm të kërkimit dhe hulumtimit të rrjedhave politiko shoqërore që i paraprinë atij dëbimi masovik të muhaxhirëve nga Sanxhaku i Nishit dhe Kazaja e Vraja. Pastaj të na mundësohet që ç’lirshëm të shkojmë ne si: “Shoqatë e Muhaxhirëve të Preshevës gjegjësisht luginës të saj”, t’i vizitojmë vendet e stërgjyshërve tanë, dhe mundësisht të kontaktojmë me shqiptarët e mbetur nëpër ato troje, që janë sllavizuar gjer me tani, por se akoma mbajnë emra dhe mbiemra shqiptarësh të besimit islam.

 

 

Mbase edhe erërat e reja që kanë filluar të fryjnë sot në glob, kur Evropa e vjetër shkon drejt shkrirjes së kufijve të saj, edhe rikthimi i muhaxhirëve në trojet e tyre të patjetërsueshme stërgjyshore nuk mund më të konsiderohet thjesht si një utopi. Se këtë të drejtë neve muhaxhirëve të Nishit, Toplicës, Vrajës etj. na e garanton edhe vet paragrafi i 25 dhe ai 39, i Kongresit të Berlinit, i Gjermanisë së Otto von Bizmarkut. Dhe se kjo Evropë e vjetër është e njëjta sikurse edhe gjatë vitit 1878, kur Serbisë pa të drejtë ia dha trojet tona të Shqipërisë së Vjetër Verilindore, dhe neve shqiptarëve na dëboi dhunshëm nga atje. Është koha e fundit që Evropa duhet t’ia bëjë me dije Serbisë se përveçse kushteve tjera që duhet ajo t’i përbush për në Evropë, është edhe kërkesa e muhaxhirëve për t’u rikthyer nëpër pasuritë dhe vendbanimet e tyre të patjetërsueshme stërgjyshore. Sepse nenet dhe paragrafët vendim marrëse të Kongresit të Berlinit janë vendime ndërkombëtare që kurra-kurrës juridikisht dhe politikisht nuk vjetërsohen, dhe munden të iniciohen në çdo kohë të mundshme përmes gjykatës për pasurit e patundshme dhe të patjetërsueshme me seli në Strasburg!

Në fund pjesëmarrës të nderuar ngjishni sa më fort radhët tuaja rreth Shoqatës atdhetare të Muhaxhirve nga Presheve dhe si motrat e saja nga Kosova dhe Çamëria, për rikthimin në trojet tona stërgjyshore. Faleminderit për mirëkuptim!

 

 

 

 

 

 

 

 

Dëshmi arkivale nga paria e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit si: Ymer Prizrenit, Sylejman Vokshit, Shaqir Currit me të birin Bajram Currin etj. që i kishin vizituar grupet e muhaxhirëve në Kosovë dhe u ndihmuan shumë atyre, mirëpo edhe u tmerruan pa masë nga ajo ç’panë ndër muhaxhirët në livadhet e Prapashticës-Graneshnicë në kufi me Serbinë.

 

Paria e Lidhjes Shqiptare e Prizrenit, i vizitoi përveç se shumë grupe edhe grupin e muhaxhirëve në Prapashticë të Gollakut. “Kur iu afruan livadheve të Prapashticës vërejtën jashtëzakonisht shumë muhaxhirë sa që fitohej bindja se aty kishte me mijëra e mijëra njerëz. Aty pamë burra, gra, fëmijë, pleq,-thotë Bajram Curri,- që lëviznin si mizat e dheut. Ishin këta muhaxhirë të dëbuar nga vatrat e tyre dhe të masakruar në mënyrë më të tmerrshme. Kisha dëgjuar për luftëra e luftëra nga të moshuarit,- thotë Bajram Curri,- por një kasaphane, një tmerr të tillë nuk kisha mundur ta marrë me mend kurrë. Aty kishte fëmijë pa një dorë, pa këmbë, pa vesh, pa sy, por jo vetëm fëmijë, por edhe gra, burra e pleq të masakruar. Atë kurën e kurës nuk kam besuar se do të kisha mundur të shoh!!!. Aty Bajram Curri i kishte dëgjuar edhe fjalët dëshpëruese dhe mjaft tronditëse të Vaides nga Kurshumlia, e cila fliste për gjendjen e vështirë të Deliut të verbër të cilit shkijet ia kishin vrarë nënë e babë, vëllezër e motra atje në Kurshumli.

Mirë bëri babai im, Shaqir Curri, që më mori me vete të shohë atë tmerr, atë tragjedi të popullit tim. Sepse pa parë vetë njeriu me sytë e vet, sikur që pashë unë, kurrë nuk do të kisha për të besuar”- përfundon Bajram Curri. Kur arritëm me babën në atë vend në livadhet e Prapashticës në kufi me Serbinë, aty hasëm në Ymer Prizrenin, Sylejman Vokshin, Ali Ibrën dhe burra të tjerë që kishin ardhur t’i vizitojnë këta muhaxhirë të mjerë, të shohin ato pamje trishtuese të njerëzve tanë të masakruar më mizorisht. Aty ata bisedonin ndër vete që këta muhaxhirë duhet t’i shpërndajnë nëpër qytete të Kosovës. Kështu edhe vepruan. Haxhi Zeka pat marrë aq shumë muhaxhirë në shtëpi të vet sa që flitej se ishin sa një katund i tërë. Kështu kishin vepruar pejanët, gjakovarët dhe njerëzit të tjerë të viseve të Kosovës.

Këtu në livadhet e Prapashticës Ymer Prizreni iu kishte pas drejtuar Bajram Currit të rij në lidhje me muhaxhirët e mjerë me këto fjalë: “O Bajram Curr, shikoji mirë këto viktima e këto pamje trishtuese! Nguli në mendje! Askujt këta njerëz të mjerë nuk i kanë bërë asgjë, askujt nuk i kanë ranë në qafë. Kurrkujt nuk i patën

asnjë farë borxhi. Në trojet e tyre stërgjyshore punuan e jetuan me nder. Hëngrën

bukën e tokës së vet, të lagur me djersë e mund. Mirëpo, lakunia bishash sllave i mësyn natën. Vranë e prenë shumë, e shumë të tjerë masakruan e shumë të tjerë

 

 

dëbuan, duke u lënë në gjymtyrë, në trup e në shpirt nishane të përjetshme! Ti, Bajram, duhet t’ua përcillesh këtë tragjedi, këtë tmerr, brezave të ardhshëm, jo vetëm që mos të harrojnë të keqën, por t’i mbajnë sytë çelë! Sa herë që të ngritët murtaja e tillë kundër jush, duhet të ngriheni të gjithë në këmbë e mos të leni që të përsëritet kurrë kjo(…)! Futu midis këtyre muhaxhirëve të mjerë, që të dëgjojë veshi, që të sheh syri, e atëherë vulose ne mendje, gdhende në kujtesë”! “Dhe vërtetë, pashë gjithçka”,- thotë Bajram Curri,- pashë lot nënash mbi trupin e fëmijëve të plagosur, të gjymtuar, e të mjeruar e shumë pamje tjera trishtuese dhe rrënqellëse.

Aty në livadhet e Prapashticës kishin arritur shumë kosovarë nga shumë vise dhe kishin sjellë ndihma për muhaxhirët e mjerë si: qilima, drithë, bulmete, tesha prej zhguni, të reja dhe të ruajtura,, pastaj kishin sjellë vëllezërit kosovarë edhe lëkura bagëtish e shumë sende tjera. Mirëpo, trupat e muhaxhirëve të plagosur nga solldata e Millan Obrenoviqit, kishin nevojë edhe për barna (medikamente), sepse trupat e tyre kullonin gjak. Aty në ato livadhe të tmerrit pamë lloj-lloj djem të ri, e të gjatë. Nuk i njihnim, por ata janë djemtë të gjakut tonë, të tokës sonë. I morëm me vete që t’i ushqejmë e që t’i shpëtojmë. Të tjerët merrnin fëmijë, gra, burra dhe kështu i shpëtuam nga ato livadhe ku gjendeshin para vdekjes së sigurt. Llapjanët dhe malësorët e Gallapit kishin marrë dhe kishin strehuar shumë familje muhaxhirësh, por prapë se prapë kishin mbetur aty edhe mjaft familje të tjera që pritnin ndihmë, ashtu siç ishin këto livadhe të Prapashticës, por edhe në disa vende tjera.

Pamje e skena të këtilla tragjike e trishtuese atëbotë vëreheshin edhe në viset të tjera si në Preshevë, Kumanovë, Shkup. Pastaj në viset anësore të Drinit dhe Podrimës në Opoj, Has, Rekë të Keqe dhe nëpër tërë malësinë e Gjakovës. Dhe se nëpër lagjet e Gjakovës ishin strehuar atëbotë qindra e qindra familje muhaxhirësh, të ardhur nga shumë vise që i kishin marrë knjazët e Serbisë, Malit të Zi, dhe Bullgarisë. Siç kishin deklaruar malësorët e viseve të Kamenicës gjatë gjurmimeve arkivale rreth vendosjes së muhaxhirëve pas vitit 1878. Thonë se shumë familjet muhaxhire jo vetëm që ishin ndihmuar aty për aty, por shumë prej tyre ishin strehuar dhe ishin mbajtur gjatë tërë dimrit e deri në verë të vitit 1878.

Nga këto pakë të dhënash arkivale vërehet se sa shumë i kishte shqetësuar shpërngulja e muhaxhirëve nga Sanxhaku i Nishit, Malit të Zi, dhe diçka nga Bullgaria 1877-1878, jo vetëm njerëzit e zakonshëm të të gjitha viseve të Kosovës por ishte shqetësuar pa masë edhe paria e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, dhe mu për këtë ishte përshpejtuar mbajtja e Lidhjes Shqiptare. Jo vetëm se për shkak të Paqes së Shën Stefanit dhe Kongresit të Berlinit, por ky përshpejtim ishte bërë për shkak gjendjes trishtuese dhe mjaft tragjike që u kishte ndodhë muhaxhirëve tanë gjatë dhjetorit të vitit 1877 dhe janarit të 1878. Faleminderit për mirëkuptim.

Shkruan RESHAT AVDIU Kryetar i -SHMP-prill 2010  – Preshevë

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari, Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti , Reshat AVDIU

Bëhuni pjes e Faqes   https://www.facebook.com/medvegja.redaksia

 

 

 * ) Autori është ish i burgosur politikë, njëherit edhe kryetar i “Shoqatës së Muhaxhirëve për Kosovën Lindore me seli në Preshevë”.

 

Share

Intervistë me Ali Lajçin lidhur me kufijtë e Kosovës dhe Malin të Zi !

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi

 

Intervistoj Asllan Dibrani

 

Ngjarjet e fundit për kufirin me Malin e Zi kanë lënë hapësirë shqetësimi tek çdo shqiptar, po edhe tek ju zoti Ali Lajçi,që edhe jeni njëra ndër figurat me aktive që keni dhënë kontribut për çështjen e Kosovës që nga fëmijëria e deri me sot.

 

Ali Lajçi gjatë intervistës i preokupuar dhe i shqetësuar për këtë skandal.

 

Meqë ishim edhe ish të burgosur politik të ngjarjeve të 81-ta, do të flasim pak edhe për këto ngjarje!.Në këtë kohë është bërë vështirë edhe të shkruhet e të publikohen vlerat e kombit, pikërisht nga ish komuniste dhe shërbëtorët e ish Jugo-Serbisë, por edhe për kufirin. A jeni dakord zoti Ali për shtjellimin e këtyre temave? Po si jo me gjithë kënaqësi. Pikërisht si pikë referimi e intervistës do të jetë Rugova,dhe synimet e Malit të Zi që t’i ngushtoj tokat tona akoma, edhe se andaj e këndej kufirit janë banorë shqiptarë. Po e pasqyroj Rugovën si rajon dhe vlerat e saj, pastaj fillojmë pyetjet tona.

-Po më gjithë dëshirë zoti Dibrani do të jam në disponim dhe shërbim të kontributit, lidhur me këtë temë aktuale, por edhe çka t’u intereson tjetër do të përpiqem t’u përgjigjem pyetjeve tuja. Faleminderit z.Ali ,do të jetë në interes të publikut një historik i shkurtë i këtij rajoni pastaj fillojmë me pyetjet si më poshtë:

 

Vlera e Rugovës si territor strategjik dhe ekonomik për Kosovë

 

Rugova është një krahinë e vogël gjeografike dhe etnografike e Kosovës. Është krahinë malore që përbehet nga Rugova e poshtme dhe Rugova e sipërme. Kjo krahinë përfshinë afër 200 km katrore. Ka qenë edhe me e madhe, por një pjesë e territorit të saj ka mbetur nën Malin e Zi.

Rugova e sipërme kufizohet me katundet e Plavës dhe Gucisë, të Beranit dhe Rozhajes, kurse Rugova e poshtme kufizohet me Pejën dhe Rrafshine e Dukagjinit. Është zonë e thellë malore me Bjeshkët e Rugovës me shkëmbejë e thepisur dhe me bukuritë e rralla piktoreske, po edhe turistike. I takon krahinës së gjerë të Kelmendit. Aty, nëpër luginën e lumit Lumëbardhit, kalon rruga për në bregdetin e Adriatikut. Andej kalonte edhe rruga e moçme Pejë-Shkodër. Banorët janë kelmendas. Ndahen në pesë vëllazëri të mëdha: Lajç, Nikç, Muriq, Vukel dhe Selcë. Gjysma e popullsisë janë Lajç. Ka edhe pak jo kelmendas, që janë pjesëtarë të fiseve Kastrat (Sh. i Vogël), Shalë (Drelaj), Shkrel (Shkrel) e Berishë (Stakaj). Përbëhet nga tetëmbëdhjetë vendbanime fshatrash ku me shtatin e vetë të bukur nga horizonte të largëta gërshetojnë peizazhet përrallore. Pozita e saj gjeografike, hidrografia, relievi, përbërja gjeomorfologjike dhe klima e bëjnë atë një tërësi të veçante gjeografike, botanik

zoologjike shumë të pasur nga e cila, po të i epet një prioritet turizmit mund të hynë ne rangjet ma të bukura të turizmit botëror dhe evropian.

– Gjithashtu, ajo ka edhe një të kaluar historike të pasur. Kosova, si udhëkryq i Perëndimit dhe Lindjes shpeshherë u bë skenë e ngjarjeve më të bujshme historike. Atë e rrihnin valët e ndikimit helen, romak, sllav, turk dhe evropian nga vetë shtrirja strategjike që posedon. Mbi këtë trevë u gërshetua një thesar i madh kulturash që ti imponojnë traditën kulturore të veçantë, por trashëgimia kulturore e këtij rajoni mbeti autoktone e pasur dhe e qëndrueshme iliro-dardane, ashtu sikurse edhe tek pasardhësit e tyre- tek ne shqiptarët.

Regjioni i Rugovës me potencialin e saj natyror me bukuritë e shumta dhe pasuritë e saja, me ujëra si burime natyrore, liqenjë në lartësi të ndryshme, shpella të shumta, peizazhe piktoreske të vargmaleve të lidhura në mes veti me liqenjë, me florë dhe faunë etj, ka vlera shumë të mëdha strategjike po ashtu edhe ekonomike.

 

 

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi
Pamje e hartës se armiqve tanë duke hartuar harta të reja për tkurrjen e territorit të Kosovës në Rugovë!


Zbulimi dhe përhapja e rrugës 13.2 km në shpellën « Gryka e madhe » e Rugovës është një pikë turistike qe do ti kaloj edhe vlerat e Shpellës s e Gadimes në brendësinë e kësaj gjendjen disa liqej me thellësi të ujit deri në 45 metra me bukuri mahnitëse. Pikërisht sllavet i kanë sytë edhe të kjo pasuri natyrore dhe si synim rrudhjen dhe tkurrjen e territoreve tona nga e cila ja vlen ta kemi edhe mesazhin dhe opinionin e zotit Ali Lajçit lidhur me këtë temë !.

Pyetje-përgjigjeje:

 

Këshilltarët e Kuvendit Komunal të Pejës, në një seancë të jashtëzakonshme që është mbajtur këto ditë janë informuar për procesin e punës së Komisionit Shtetërorë të Republikës së Kosovës për Demarkacionin e kufirit me Malin e Zi, që përfshinë territorin e Komunës së Pejës opinioni i juaj?. Çka na thuani?.

Ali Lajçi: Iniciativa jonë ishte qe edhe kuvendi komunal me deputetet e kësaj zone të shprehin shqetësimin e tyre në lidhje me demarkacionin e kufirit dhe trendin negativ të tij, kundër propozimit të Malit te Zi, i cili cenon hapësirat dhe tokat tona rënd, duke përfshirë 6-7 e deri ne 8 km,thellësi të territorit të Republikës se Kosovës. Nga ky synim kapin bjeshkët më te bukura si pika më strategjike për ta vrojtuar dhe mbajtur nën kontroll eventuale Kosovën.

Kuvendi i Pejës lëshoi një deklaratë përkrahëse duke përforcuar kufijtë e Kosovës të vitit 1974 e që kap vijat qendrore në këto pika Qakorr- Mokna- Kullë. Kur dihet për kufijtë historik e etnik kapin edhe me tutje.

A.Dibrani: Ndonëse në këtë takim njeriu ma i zëshëm me argumente ishit ju, ku shpalosët edhe hartën origjinale para anëtarëve të komisionit dhe asamblistëve, por edhe para dhjetëra rugovasëve dhe qytetarësh të tri komunave që kishin mbushur sallën e Kuvendit – si u prit nga të pranishmit?

Ali Lajçi: Nga të pranishmit vërtet u pritem mirë ku u ndezën edhe emocione të fuqishme kundër komisionit qendror kadastral të qeverisë se Kosovës, i cili gjendet në ujera e turbullta me komisionin qendror të Malit të Zi. Ky komision jo në nivel të duhur profesional as etik, dhe tejet i pa përgjegjshëm, ku pritet ndryshim i tërësishëm të qasjes apo ndryshim të komisionit. Pritet të veproj qeveria dhe institucionet tjera qendrore.

A.Dibrani: Kush janë në komisionin kosovar për demarkacionin e kufijve që lozin me vlerat e kësaj treve? Përse gjithë kjo neglizhencë, oportunizëm dhe nënshtrim i faktorit shqiptar nga cubat malazezë me harta e tyre të falsifikuara?

Ali Lajçi: Komisioni qendror përfaqësohet në krye me Murat Mehën, Tefik Bashën etj… Të cilët veprojnë në kundërshtim me interesat e vendit. Këta njerëz dhe shumë struktura në nivele të institucioneve tona janë tmerrësisht të nënshtruar politikave shantazhuese, ekspansioniste të Serbisë dhe Malit të Zi.

Flitni për hartat e tyre të falsifikuara me të drejtë, sepse në emër hartash të vitit 1974 ata krijojnë harta tjera të reja të viteve 1988, 2004- 2008, ku këto harta depërtojnë 6-7- 8 km,në hapësirat tona.

A.Dibrani: Nëse përcaktohet kufiri përfundimisht me ato harta atëherë sipas pretendimeve të Malin e Zi, çka humb Rugova dhe Kosova ?

Ali Lajçi: Humbë pjesët me vitale, të bukura të bjeshkëve nga trojet tona, kur dihet se vlera turistike , ekonomike e strategjike është tejet e madhe jo vetëm për regjionin e Rugovës, por edhe mbarë Kosovën.

A.Dibrani: Ju keni përdorë një fjalë vagabondë për qeveritarë aktuale, kush janë ata?

Ali Lajçi: Këta janë qeveritarët e sodit e të djeshmit si Hashim fyelli e Isa Stuci-liliputi, apo njeriu pa identitet dhe klani i karagjozëve!

A.Dibrani: A duhet të dënohen dhe të eliminohen nga skena politika këta matrapaz që bëjnë pazarllëqe me tokat tona andej e këndej kufirit ?

Meqë po insistohet, a mendoni që të kërkohet pjesa e jonë dhe të prishen kufijtë artificial që i venë fuqitë e mëdha,por edhe Serbia?

Ali Lajçi: Jo kot dhe aspak i vetmuar, dhe jo kurrë kokë në veti.

Ju drejtohem me transparencë të plotë qytetare që nuk do të ju lejohet kjo djallëzi e dinakëri e tyre të realizohet .

Në pyetjen e dytë që ju shtroni, jemi plotësisht dakord, por tash flasim për një kapitull tjetër.

A.Dibrani: Kush luajti lojëra të fshehura pa e ditë Rugova që u shpall edhe park nacional?

Ali Lajçi: Gjithnjë këta aktorët që i ceka më lartë.

A.Dibrani: A i ka kundërshtuar kush terroristët e Malit të Zi që ilegalisht kanë hy e kanë kamufluar kufijtë artificial edhe i kanë asfaltuar natën dy kilometra rrugë në territorin e Rugovës nga Çakorri në Bjelluhë?

Ali Lajçi: Janë bëre reagime e protesta por veshët në lesh të institucioneve tona ende po sillen jashtë zakonisht të pa përgjegjshëm.

A.Dibrani: Ku janë forcat e Kosovës në këtë skandal të cenimit të sovranitetit territorial të Kosovës?

Ali Lajçi: Forcat tona janë në gjumë i nderuari gazetar, andaj ju jeni ata që i zbardheni disa tema aktuale se për qeveritarë na mori lumi!.

A.Dibrani: Çka bënë Qeveria e Kosovës pran këtyre synimeve që tentohet të rrudhen akoma trojet shqiptare?

Ali Lajçi: Vazhdon gjumi i tyre, oportunizmi , injoranca dhe dëgjueshmëria nga skenarët antishqiptar që do t’i zgjojmë një ditë nga kjo amulli që e bëjnë edhe tek masa !

A.Dibrani: Cilat janë kontaktet e juaja me faktorët lokal apo ndërkombëtar zoti Ali lidhur me ketë ngjarje?

Ali Lajçi: Nga të gjitha anët po përpiqem duke i shfrytëzuar të gjitha mundësitë institucionale, ndërkombëtare. Nëse institucionet tona nuk do të pezullojnë këtë trend negativ, atëherë ne kemi edhe lakore tjera organizative.

A.Dibrani: Sa keni përkrahje se paku morale nga ish të burgosurit tanë, shokët e idealeve tona qe ishim bashkëvuajtes për çlirimin e Kosovës dhe rrënimin e Jugosllavisë cariste?

Ali Lajçi: Nga ish të burgosurit tanë kishim e kemi përkrahje nga te gjitha trojet tona dhe jemi në kontakt të vazhdueshëm.

A.Dibrani: Kush mbajti takime të fshehta me organet malazeze?

Ali Lajçi: Nuk janë mbajtur takime të fshehta,u mbajtën të hapura, por në dëm te interesave të vendit tonë.

A.Dibrani: Zoti Ali çka kërkojnë armiqtë dhe tradhtaret shqiptarë në mes tokave shqiptare dhe përse ju rugovasit si dilni zot vet territorit qoftë edhe me forcë?

Ali Lajçi: Sa i përket armiqve tanë ata historikisht vazhdojnë avazin e vjetër kurse ne, do të përpiqemi ti pengojmë ato qëllime me te gjitha mundësitë tona.

A.Dibrani: Spektri politik i qeverisë së Kosovës janë apo s’janë fare të brengosur për ngushtimin e territoreve tona si nga Maqedonia -Serbia po ashtu edhe nga dhe Mali i Zi?

Ali Lajçi: Po dihet shumë mirë prandaj po i kundërshtojmë

A.Dibrani: A synoni që ta hapni këtë debat edhe në Kuvendin e Kosovës?

Ali Lajçi: Po synojmë në Kuvend gjithsesi dhe në të gjitha institucionet tona.

A.Dibrani: Pse e lëshuan mbledhjen të pranishëm anëtarët e komisionit kosovar për demarkacionin e kufirit?

Ali Lajçi: Kuvendi i Pejës kaloi shumë mirë në përkrahje nga gjithë deputetët e të gjitha partive kurse komisioni qendror i bllokuar nga argumentet e faktet tona nuk ju mbeti vend dhe u larguan në heshtje.

A.Dibrani: Sa është alarmuar ky rast tek rugovasit këtu në Kosovë dhe jashtë që dihet se është një komunitet i madh edhe në Amerike,sa është solidariteti i tyre me juve ?

Ali Lajçi: Po si të vendoret edhe mërgimtarët është çështje e ndjeshme dhe kemi përkrahje.

A.Dibrani: Dhe në fund opinioni i juaj lidhur me deklaratën e Azem Vllasit për ngjarjet e vitit 1981? Sa ka logjik që një komunist dhe një pjellë e marksist-leninisteve jugosllav të përbaltë atë periudhë të lavdishme të tërë popullit që na përkrahi për kërkesën tonë Kosova Republikë?

Ali Lajçi. Lexo e shiko video klipet e intervistat e mija në lidhje me këtë miop politik, kurse të tjerat vazhdojnë.Nuk ka kurrfarë arsye të klithin për ato ngjarje. Ato kanë vlerën e vet në frymë kombëtare. Komunizmi, marksizmi -leninizmi dhe etikat tjera ndaj atyre ngjarjeve ju beftë mirë atyre ku i kane gatuar në kuzhinat e Beogradit , si Z.Vllasit dhe Vllasëve tjerë.

A.Dibrani:Për fund ju mbesim mirënjohës për kohën që gjetet dhe për përgjigjeje denjitoze gjatë pyetjeve. Shpresojmë që territori i ynë do të zgjerohet e jo të ngushtohet nga armiqtë tanë shekullor, por edhe nga tradhtarët tanë shqiptarë që kanë qua kokën duke ju falënderuar « demokracisë së tepruar » që po na kushton dhe po na kafshon në kockë!

 

shkruan për Madvegja REDAKSIA                                                Asllan Dibrani

Bëhuni pjes e Faqes   https://www.facebook.com/medvegja.redaksia

Autori  është publicist, ish i burgosur politik, anëtar i kryesisë së Lidhjes së Shkrimtarëve, Artistëve dhe krijuesve shqiptarë në Gjermani, poet, piktor dhe veprimtar shumë vjeçar për Kosovën.

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari, Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,

 Për të lexuar Biografin e autoritAsllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari, Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti

                     klikoni këtu:

http://tupalla.com/wp/?p=2646 /wp/?p=2646

 

Share

23-VJETORIT i VDEKJES DHE 34-VJETORI i ATENTATIT ndaj ATDHETARIT, Din EGRIU

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat
Anifet dhe Din Egriu

 

NE SHENJE TE 23-VJETORIT TE VDEKJES DHE 34-VJETORIT TE ATENTATIT TE ATDHETARIT, Din EGRIU

Më 24 prill 2015  mbushen 23 vjet nga dita kur pushoi së rrahuri zemra e atdhetarit të palodhur i Komunitetit të shqiptarëve në SHBA, apo siç e quanin i madh e i vogël – Daja Din, zemra e babait, vëllait dhe xhaxhait tonë, Din Egriu. Në këtë muaj mbushen 15 vjet nga vdekja e nënës, motrës dhe kunatës sonë – Anifet Egriu. Kurse, më 27 prill 2015, mbushen plot 34 vjet nga dita kur UDB-ja fashiste serbosllave organizoi atentat ndaj aktivistit te palodhur të çështjes së pazgjidhur kombëtare, Din Egriut

Meqë ky përvjetor përputhet edhe me përvjetorin e vdekjes së aktorit kryesor të filmit ”Kosovë, shqiponjë e robëruar”-Din Egriu, kemi obligim moral që të shkruajme ca fjlalë për ate aktor e atdhetar të palodhshëm dibran, i cili me tërë qenien veproi dhe dhe sakrifikoi gjithëçka për komb, për atdhe e për Kosovë ishte dhe Din Egriu, apo siç e quanin bashkëkombasit tanë në Amerikë e gjetkë -Daja Din. Reshat Sahitaj.

 

Me 27 prill 2015, mbushen plot 34 vjet nga dita kur U D B-ja fashiste serbo-sllave organizoi atentat ndaj aktivstit te palodhur të çeshtjes së pazgjidhur kombëtare, Din Egriut.

Ishte mbrëmje e ditës së shtunë. Si zakonisht Dini rrinte vonë në zyrën e tij në Brooclyn, të cilën e kish furnizuar me literaturë kombëtare e gazeta të ndaluara ne ato vite nga sistemi diktatorial jugosllav. Rreth orës 21 e 30 min. pas disa telefonatve të bëra në çdo çast, kuptova se diç s’ishte ne rregull, ndaj me vrap shkova në zyrë, qe gjindej rreth 200 m. larg banesës sonë. O Zot, o Zot, ç’me pa:

-Dera e zyres ishte e hapur, kurse në dysheme i larë krejt gjakë gjindej i shtrirë bashkëshorti im i shtrenjtë-Dini. Ishte pa frymë, s’lëviste fare dhe s’jepte shenja jete. Në murë qëndronte lëvarur receptori i telefonit dhe aty kuptova se Dini s’ka mund të telefonojë. Së pari kërkova ndihmen e shpejtë, mandej u telefonova djemve: Naxhiut e Naimit që të vijnë në ndihmë, rrëfeu bashkëshortja e Dinit-Anifetja e ndjerë.

Pas dy muaj qëndrimi në spital, mesuam nga goja e Dinit se, mbrëmjen e 27 prillit, tri veta të maskuar e me shufra hekuri e kanë qëlluar, duke brohoritë në gjuhën e tyre:

-Ja ku e ke Kosovën Republikë!

Për këto punë Dini s’kishte frikë,

kur iu kërcnuan jetën me ia fikë,

me këmbëngulje ai kërkonte,

të bëhet Kosova Republikë ! -XH. Isufi

Pas atentatit, Sigurimi Shtetror Federal Amerikan (F B I), e mori në mbështetje.

 

Pra, më 24 prill ’92 vdiq Din Egriu, ndërsa, më 30 prill, trupi i tij u varros me nderime në vendlindjen e tij të dashur, në Dibrën e Madhe të Kosovës. Vdiq atje ku i deshte shpirti në Shqipëri, me fjalët e fundit në gojë: Kosooovë! Gjashtë ditë rrjesht, Ambasada serbo – sllave s’ lejonte që arkivoli i tij të dërgohet në vendlindje e të kryhej në mënyrë sa më madhështore, ashtu siç e meritonte ceremonia e varrimit. Mirëpo, falë përfaqësisë diplomatike amerikane dhe me urdhërin e saj, u vendos që nëpër vendkalimin kufitar të Bllacës, në afërsi të Dibrës, të kalojë kufoma e të ndjerit e të varroset në vendlindje.

 

Dini, edhe i vdekur qe tmerr për shovinistët sllavë. Vdekja e Dajës Din,siç e thërrisnin u prit dhe indinjim të thellë nga të gjithë dibranët. I madh e i vogël dëshironin të merrnin pjesë gjatë homazheve të varrimit.Mirëpo,që të pengohet cermonia e varrimit, pushtetarët maqedono mëdhenj përgatitën skenar se gjoja për shkak të trazirave që kishin ndodhur në Dibër, dy javë para vdekjes së Dinit, në mes qytetarëve dibranë dhe policisë, në të cilën përleshje u lënduan 8 policë, ndërsa njërit prej tyre iu dha flaka,u dog j dhe u lëndua rëndë. Pra, ky qe shkaku kryesor i pushtet mbajtësve maqedonomëdhenj që pengonin ceremoninë e varrimit. Ata ishin të sigurtë se tërë homazhi i varrimit do të shndërrohej në protestë masovike të dibranëve, ndaj urdhëruan që, arkivoli i të ndjerit të mos lëshohej këndej kufirit para ora 20 i natës, ndërsa, në ora 21 e 30 min. nisi arkivoli në drejtim të varrezave dibrane. Në ato çaste, disa riga shiu filluan të pikojnë mbi fëtyrën e tij.

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat
Anifet dhe Din Egriu

 

Edhe qielli vajton për Dinin tonë bujar e të përvuajtur !-Thanë disa dibranë. Edhe pse varrimi u krye natën në të errët. Edhe pse shumica e qytetarëve s’dinin se do të kryhej natën varrimi, ashtu nëpër terr, përmes dritave të automobilëve, iu dha përshëndetja e fundit dhe u ndanë përgjithmonë shumë të afërm, miq, shokë e dashamirë nga Dibra, Shqipëria e Kosova. Personifikim Për herë të fundit vërejtëm fëtyrën e tij të çelur, aq të bukur me buzën pak në gaz, sikur deshte të na thonte: -Që nga viti `81, njëmbëdhjetë vjet flejta në dysheme, pa dyshek e jastëk, ashtu siç flejnë të burgosurit shqiptarë në kazamatet serbo-sllave.Në po tënjetjtin vit të shpërthimit të demonstratave gjithëpopullore në Kosovë, U D B-eja famkeqe,përmes agjentëve tësaj, me shufra hekuri organizoi asgjasimin tim. Pas 24 orësh gjakderdhjeje, alivinosjeje dhe dy muaj i shtrirë në spital, përsëri mbeta gjallë dhe, në çastin kur duhej të jap shpirt, iu drejtova atij që deshi të më merr jetën: -S’ vdes pa u bërë Kosova Republikë !

 

-Emblemet e mia të punuara prej metali, me mbishkrimin: -Kosova Republikë u shpërndanë anë e kand botës dhe gjëndeshin në duart e protestuesve.Flamujt jugosllav më shkaktonin alergji dhe, sa herë që më jepej rasti, i djegia së bashku me bashkëshorten time, Anifetin. Andaj, gjithmonë na trajtonin armiq të përbetuar të Ish Jugodslla visë.Treta gjithçka pata për çështjen madhore kombëtare. Ndërroi jetë në Tiranë, tek te afermit e tij, me fjalët e fundit në gojë: -Veprova me perkushtim, pa u lodhur për Kosovë, për Atdhe e për komb! Ky qe një odise i shkurtër i përjetimeve dhe vuajtjeve të luftëtarit për lirinë e popullit të vet, që ia dedikuam me rastin e 23-vjetorit të vdekjes së babait, vëllait, xhaxhait dhe kunatit tonë -Din Egriu. E përkujtojmë me pietet e lotë akoma të patharë, djemtë e vajzat:-Naimi, Emini, Diana e Dhurata, mbesa Iliriana, vëllezërit e motrat: -Nushi, Ibrahimi,  Nezverja nga Dibra, SH B A dhe Suedia.

 

Shkruan: Munir Dovolani,babai i Yllit te vallezimit ne SH B A, Driton Dovolanit, alias Tony.

Ne, një grup shokësh nga SH B A, me pietet përkujtojnë Përvjetorin e vdekjes së atdhetarit-Din Egriu: Kaluan 15 dhjet vjet pa Dajën Din, siç e thërrisnim të gjithë në mërgim, Din Egriun nga Dibra e Madhe e Kosovës, siç na thoshte ai, pa të cilin s’mund të mendohej të organizohej demonstratë, grevë urie, peticion apo ndonjë manifestim tjetër fare pa prezencën e tij. Ashtu të stërvuajtur, të djegur e të përvëluar, të krusur, por kurrë të nënshtruar, mund ta takojshe në të gjitha metropolet e Amerikës dhe të Evropës duke brohoritë e trokitë në çdo institucion politik e diplomatik për të drejtat dhe çlirimin e gjithe popullit shqiptar.

Ne, të gjithë kurbetçarët e përkujtojmë dhe parafytyrojmë gjthmonë Dajën Din, atë burr 58 vjeçar, që asnjëherë s’ i pushuan këmbët edhe në vitet më të vështira të pleqërisë, me shëndet shumë të ligë e të tretur në mërgim, veçanërisht, pas atentatit që në zyrën e tij, në prill të vitit 1981, ia bëri UDB-eja cetnike sebro-sllave. Ashtu i sakatosur marshonte sa herë që e lypte nevoja rrugëve të botës, posaçërisht në rrugën 47 -të Nju Jorkut, para O K B-së, të cilin nga gjithë ajo masë e madhe demonstruesish mund ta dalloje llehtë, sepse, si zakonisht në çdo demonstratë i shoqëruar nga bashke shortja e tij, z-nja Anifet, Shote Galica e Dibres, mbanin plisa të bardhë si bora dhe Flamujt kombëtar mbi krah. Poashtu, prej së largu mund ta vëreje fëtyrën e tij të rrudhur palë – palë, që simbolizonte hartën e coptuar të popullit tonë, i cili, si pjesëtar i këtij populli përjetoi të njëjtin fat.

Aq shumë rrudha i ishin formuar në fëtyrë, sa dhe vetë Bashkësitë që i kemi, si brenda trojeve shqiptare, gjithashtu edhe të shpërndara nëpër botë. Predikimi i Dajës Din ishte shumë i bindshëm e modest: – vetëm ta shoh Kosovën të lirë, të pavarur e të bashkuar me të gjitha trojet shqiptare! Shtëpia e Dajës Din ishte konak dhe odë pritjeje për të gjithë shqiptarët. Ajo, me fotografitë e patriotëve të Rilindjes sonë kombëtare e të heronjëve të rënë për liri, u shndërrua në Muze të kombit. Çdo pjesë e hapsirës së shtëpisë që jetonte Daja Din ishte stolisur me shenja e simbole kombëtare.

Në ball të murit ishte vizatuar harta e Shqipërisë me të gjitha trojet etnike, me mbishkrimin-Shqipëria; të cilën aq shumë e deshte dhe gjithmonë na thoshte: -Dua që zemra të më pushojë së rrahuri në Shqipëri dhe, në Dibrën time të më varrosni. Dëshira e Dajës iu plotësua. Plot para 19 vjet, ndërroi jetë atje ku i deshte zemra, në Atdheun e përgjysmuar dhe u varros me nderime, atje ku i deshte shpirti, në Dibrën e tij shumë të dashur e të okupuar që nga viti 1913. Kështu pushoi jeta e një atdhetari e luftëtari të palodhshëm për liri. Ai gjithmonë do jetojë i gjallë në zemrat tona.

Me nderime e respekt e përkujtojnë vëllezërit:Munir dhe Muharem Dovolani -Kenerik, shokët: – Ismail Gjonbalaj, Nazmi Kosova, Baudin Sela, Gjeto Sinishtaj, Ndue Camaj, Haxhi Maqëllara, Bardhyl Pustina,Namik Oruçi, Xheladin Pjeça, Burhan Mela, Sulejman Borova, Lavdërim Cami, Mustafa Vraniqi dhe shumë shokë e miq të tjerë nga Dibra e Madhe, SH B A, Shqiperi, Kosovë e Skandinavi.

NY JORK – SH B A.  Me nderime:-Munir Dovolani

 

Elegji dedikuar Din Egriut

Daja Din, o im vëlla,

kurrë s’kemi me të pa,

gojëmjalt zemër çeliku,

vdekja shpejt ty të fiku.

Vdiq i ri në Shqipëri,

në atdheun amë të tij,

patriot e i pashoq,

fëmijët e shokët i doq.

Gjith’ shqiptarëve keq u ra,

që ai shpejt nga ne u nda,

patriot me besa-besë,

të gjithëve na ka lënë mbresë.

I la pas gruan dhe fëmijët,

ata sot gjënden n’Amerikë,

la dhe vëllaun-Ibrahimin,

që nga Evropa jep informimin.

Daja Din të qofsha falë,

Kosovës zot i ke dalë,

s’kurseve djers’ e pasuri,

për t’ardhmen e brezit të ri.

New Jork, më 28 prill 1993 v.

Shkruar nga bashkatdhetari:

Demir Oboku


Elegji kushtuar Din Egriut

Shqiptar kur humbesh
e rrugën s’e din,

mos u brengos shum’

se t’tregojn’ veprat e Bacës Din !
Në Dibrën e bukur të coptuar,

nuk u lodh duke punuar,
që shqiptarët të bashkohen,
nga robëria të çlirohen.
Për këto punë s’kishte frikë,

kur iu kërcnuan jetën me ia fikë,
me këmbëngulje ai kërkonte,
të jet Kosova Republikë !
Kështu menduan se ai ndalet,

për atdheun kur të folet,
por nuk ndalet ai që jep besë,

n’ Nyjork mësyn dyert e O K B-së.

Këtu shqiptarët prezentonte,

t’drejta t’plota për ta kërkonte,

për shqiptarët të vendosin,

të mos i shtypin e sakatosin.

Të na kthehen trojet tona,

kështu ta ndreq fajin Evropa,
Baca Din për kët’ trimëri,
do të hysh në histori !
Atje tej, n’Amerikën e largët,

me avull e tymë pa mbarim

përvëloi si dielli i Mesdheut

zemra e pariotit Abedin.

 

Sundsvall-Suedi

Xhezide Isufi-arsimtare nga Mitrovica e Kosovës

Shkruan , Ibrahim EGRIU

 

Share

Letër – Shoqatës Humanitare “Medvegja” në Zvicër

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari, ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Osman SADIKU

E nderuar kryesi e Shoqatës Humanitare “Medvegja” në Zvicër !

     Duke e përcjellë gjendjen e mëhershme dhe gjendjen momentale me se afërmi sot çka po ndodhe me Medvegjen ju bëjmë me dije:!

   Ne si Redaksi që jemi duke punuar, për JU që na quani ilegale,kurse për ne jemi shumë legal dhe kemi qitë në dritë shumë gjëra të pahijshme që sot po ndodhin me Medvegjën dhe me vendlindjen e juaj dhe tonën. Është shumë lehtë për ju në Diasporë, e sidomos për ju të kryesisë të Shoqatës Humanitare “ Medvegja “ në Zvicër t`na quani Redaksi “Pirate”, apo si doni t`na quani. Por për ne është shumë vështirë të bëjmë një punë të cilën jemi duke bërë, e të nxjerrim të vërtetën të cilat ju dhe populli duhet të dini sot çka po ndodh me Medvegjën. Puna e të debatuarit dhe të kritikuarit duhet të merret si normale dhe nuk duhet thirrur në distancim nga një mendim ose burim alternativ informimi.

Ata që krijojnë opinionin e tyre me një hedhje vështrimi ose gjysme leximi të një informate të plasuar, nuk janë as të vlefshëm edhe nëse devijojnë, dëmi që e shkaktojnë nuk është i pa-riparueshëm. Kujt po i pengojnë mediat e lira dhe të pavarura, Deri kur me paragjykime, shiheni punën tonë dhe lëreni autorët.

Veprimtarët e redaksisë më se pakti kanë arsye të fshihen nga ju, por dallimi qëndron se ne jemi në Shqiperin Verilindore si një dritare e vetme dritë për Medvegjasit, e ju jeni me kilometra larg. Ne u garantojmë në emër të Kombit ,se jemi shqiptarë të lindur nga nënat shqiptare,le e rritë në trojet Medvegjase. U garantojmë që jemi duke punuar në të mirë të Medvegjës dhe në të mirë të Kombit, ti qojmë përpara kërkesat që dalin nga populli ,e jo nga partitë politike. Jemi kundër me ata të cilët deri tani na përfaqësuan e punuan në të mirë të Serbisë, me vetedije apo jo, e që ne i dimë të gjitha ,sepse jemi çdo ditë prezent shumë afër tyre. Çdo lëvizje jemi duke i përcjellë. Jemi të betuar që do ti publikojmë të gjitha çka shohim ashtu siç janë në mënyrën më reale ju pëlqeu kjo dikujt apo jo.

 

   Duke u përcjellë edhe Ju atje në Diasporë nëpër mes shkresave dhe mendimeve të disa ish anëtareve tuaj në këtë shoqatë. Ne shumë herë kemi treguar korrektësi ndaj jush si në individ ,po ashtu edhe në veprimet e juaja si shoqatë. Edhe Ju nuk jeni të pagabuar. Kjo tregon edhe sot,kur në mesin e juaj paska hy një përçarje të cilën ju e keni shkaktuar. Me përçarjen e juaj që nga botimi i asaj “Monografisë”e deri sot jeni përplasë me shumë probleme të cilat ju mendoni që ne nuk i kemi ditë. Të gjitha sot dihen ,nuk ka aspak sekrete, sepse të pakënaqurit dhe ata që mendojnë ndryshe nga ju, e thonë të vërtetën.

 

Si keni vepruar deri sot e dini ju vet, le të mbesin në ndërgjegjen tuaj. Po sa i përket Medvegjës, ju keni dhënë kontributin e juaj që keni pas për obligim qe morët nga bashkëvendëset tanë që jetojnë në diasporën e Zvicerës. Por mos harroni se edhe këtu keni bërë gabime shumë fatkeqe për ne shqiptarët e mbetur në Medvegje.

  • E sidomos keni bërë përçarjen në mes partive që sot janë në MEDVEGJE. Ju me të gjitha forcat keni përkrah partin e PVD-se e cila në fund tregoi se ku e ka vendin, dhe në të mirë të kujt ajo punoi deri sot.
  • Keni anashkaluar një parti të re te PD-së, e cila mendon më ndryshe dhe ka ide me përparimtare nga ajo e PVD-se.
  • Jeni deklaruar me shkrim kundër Shqipërisë Natyrale.
  • Keni financuar info. Mediat e juaja në zvicer &.. me shuma që kalojn 10.000.- €uro, për ti botuar të gjitha veprimet e juaja vend e pa vend.
  • Keni premtuar pa nevojë 200.000.- €uro ndihmë, ne emer te Shoqates Humanitare nga Medvegja,Shqipërisë e Kosovës e të cilat sot qeveritaret e tyre e mbyllin gojën e nuk flasin asgjë për K. Lindore.
  • Keni përçarë në mes veti shqiptarët në Medvegjë ,duke e përkrahë një parti UDSH që ka një anëtar.
  • Keni bërë harxhime të papara me promovimin e asaj “Monografise” më skandaloze që është botuar ndonjëherë.
  • Ju dhe familja juaj jeni përbërës kryesor i SHPH-se ose SHH-se se ju edhe emrin ia keni nderruar, dhe kur e keni ulur në tokë dinjitetin e saj , jeni rikthyer prapë për t’a ngjallur atë duke e përvetësuar edhe më shumë se kurrë më parë. Mos provoni të fajësoni të tjerët për dështimet e juaja të njëpasnjëshme, sepse pasojat e tyre po i përjetojmë të gjithë.

 

Sot në emër të kësaj shoqate po provoni të restauroni autoritetin e juaj, po bëni apel për unitet dhe në të njëjtën deklaratë distancoheni nga të tjerët. Keni kërkuar unifikimin e subjekteve politike në Medvegjë , ndërkohë me subjektin e tretë nuk jeni takuar kurrë.

Keni Përkrahur publikisht një pjesë të deputetëve të partisë në pushtet , ndërkohë që pjesës tjetër iu keni ofruar vetëm kur të paret kanë dështuar,?.

 

Nuk do të hymë më shumë në detale sepse ne nuk jemi ta acarojmë edhe me thellë gjendjen që sot jemi ne shqiptarët e Medvegjes.

 

   Duam t`ju themi ! Çka ndodhi me ju që sot dilni me komunikatë pajtimi,mu kur u prish Kuvendi Komunal i Medvegjes.? Paskeni harruar sa apelet u jan adresuar per te biseduar me themeluesit e SHPH-se dhe ulejen e tensioneve!!!. Këtu na bënë me dije dhe dyshojmë që Ju keni qenë shumë ngushtë lidhur me politiken mbi gjendjen në Medvegjë. Keni përkrahë ata që humbën pozitën. Kur hetuat që humbët me partinë e përkrahur në Medvegjë , ju u përqendruat tani në diasporë e mendoni tash të kërkoni ndërmjetësim dhe rehabilitim duke i bindë ata të cilët deri dje ishin kundër mendimeve dhe veprimeve tuaja. Ndoshta ata do t`ju bashkohen, por kem frikë se ata prapë do të bien nën mashtrimet e juaja,jeni po ata udhëheqësi që dikur nga ju, u ndanë të zhgënjyer .

 

   U kujtoi ! Deri dje ishin të padëshiruar për ju!: Osman Sadiku, Selim Emini, Sahit Hyseni, Muharrem Selimi dhe shumë të tjerë që nuk do i cekim. Sot kur ju keni metë në SOS siç e quani ju,kërkoni nga ata UNITET.

 

Kjo ndoshta ka ndodhë,apo do të ndodhë, po çka mendoni ju ! Pse erdhi deri tek ky SOS.? Për punën e juaj të mrekullueshme, apo për përçarjen që bëtë në mes anëtarëve tuaj në kryesi, apo na fajësoni ne Redaksinë që treguam gjithnjë realitet dhe sinqeritet.

 

Ju mendoni e shpifni fjalë se jemi të” formuar nga pushteti Serb”siç na quan “Bosi”i juaj, ish kryetari e tani anëtar më i “famshëm”i kryesisë i zëdhunëshmi ,se ne jemi nën shërbimin e UDB-se, bile ofendon e titullon emrin e Redaksisë në gjuhën serbe. ( mos është i frymëzuar nga Gazetari Kastriot Myftaraj që sulmon Ballist Morinën ,mos të harrojn Ballistat jan të popullit )

Thene shkurt e shqip, i verberuar nga nje egoizem primitiv, nxjerr ne pah nostalgjine per gjuhen e atyre qe na sollen ne ket gjendje, dhe asgje ma teper.

Duke e përshëndetë këtë bashkim të juaj dhe përkrahje nga ata që dikur nuk pajtoheshin me veprimet e juaja , edhe ne Medvegja REDAKSIA e përkrahim një hap të tille,po gjithnjë duke menduar se do të behet mirë dhe çdo herë mendimet tona të kenë një rruge të përbashkët. Por mos harroni do të jeni gjithnjë nën shënjestër për veprimet dhe punën e juaj

 

   Ne kemi përkrahës dhe Atdhetar jo vetem këtu por nga të gjitha viset e diaspora, ku gjithnjë do të themi të vërtetën, dhe vetem të vërtetën ,si për ju ,po ashtu edhe të çdo pushtetari e personi që nuk përfillë idetë tona kombëtare, apo për ata që sa do pak kanë devijuar nga rruga e Kombit.

 

Këto rrugë të Kombit janë të njohura për ju, për ne ,dhe për Osman Sadikun, i cili po mundohet që atë SOS-in e juaj ta shuaj mos të dalim të përqeshur para bote me veprime të tilla.

 

   Ne si redaksi nuk kemi SOS, kemi unitet dhe sinqeritet ,e kundërta , kemi luftuar kah moti të tregojmë gjendjen reale çka po ndodhe me Medvegjën. dhe kemi vërejt se ju keni devijua nga rruga e Kombit .Duke ditur që edhe ju do të vini deri në këtë gjendje sot që jeni. andaj keni dal me komunikatë me Sos-in e juaj.

 

Por keni kujdes mos na “sosni” edhe ne, se ne jemi me popullin, e jo me PARTI dhe përkrahës të tyre që kanë devijuar nga rruga e Kombit.

REDAKSIA Medevgja 23.04.2015

Share

“Kosovë, shqiponjë e robëruar”

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari, Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla

Në mbarim të prillit 2015, mbushen plot 25 vjet nga dita kur për herë të parë, në Shoqatën “Jusuf Gërvalla”, në Nju Jork – SHBA, u shfaq filmi i parë i përgatitur në diasporë, me titull: ”Kosovë shqiponjë e robëruar”. Regjinë dhe skenarin e bëri Reshat Sahitaj, ndërsa rolin kryesor me plot mishërim dhe aktrim natyral e luajti atdhetari i ndjerë Din Egriu, së bashku me bashkëshorten Anifetin, poashtu e ndjerë. Filmi u prit me duartrokitje, me kërshëri e entuaziazëm nga ana e shikuesve, rrëfen kryeredaktori i radio-emisionit ”Zëri i Malësisë”, z. Gjeto Sinishta.

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari, Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar

Insert nga filmi”Kosovë, shqiponjë e robëruar”. Din Egriu ne rolin e babait: 
– U rritsh o nip i dashur dhe luftofsh për Atdhe e bashkim kombëtar!
Poashtu, në fund të prillit të vitit 1990 kaseta arriti edhe në Malme të Suedisë dhe  para qindra anëtarëve të Shoqatës ”Kosova”, me interesim të papërshkruar u përcoll filmi ”Kosovë, shqiponjë e robëruar”.
Tema e filmit: – Përpjekjet dhe sakrificat e popullit shqiptar për t’u çliruar nga sundimi kriminel serbosllav. Në te në formë mjaft tronditëse demonstrohej periudha e viteve 1955/56, koha e kryeçetnikut Rankoviq, pra mbledhja e armëve dhe shpërngulja, e shqiptarëve me dhunë në Turqi. Mandej përfshihen ngjarje dhe ndodhi nga ngjarjet revolucionare të viteve 1968 e 1981, vrasjet e burgosjet e të rinjëve trima e sypatrembur shqiptare, ndjekja e intelktualëve kosovarë dhe eksodi i popullatës shqiptare, duke marrë pa dëshirë dhe me dhune rrugët e botës më sy.
Pas shfaqjes së filmit, shumë bashkëkombas deklaruan: – I lumtë regjisorit, Reshat Sahitaj për filmin e përgatitur kryesisht me aktore amatorë, ndërsa në veçanti u lëvduan rolet natyrale të aktorëve: – Din Egriu, Ismail Gjonbalaj, Muahrem Dovolani, Xhabir Zharku, Anifet Egriu, Behare Sahitaj etj.

DIN EGRIU: NE SHENJË PËRKUJTIMI

Nga Reshat Sahitaj
Të kesh rastin të bisedosh me burra të ndershëm siç ishte Din Egriu është privilegj, por të kesh rastin bidosh dhe të veprosh me burra atdhetarë siç qe Din Egriu është kënaqësi e dyfishtë është privilegj dhe nder. Po ç’kishte Din Egriu më shumë se tjerët, do me pyesin disa injorantë. U përgjigjëm: në pamje të parë ishte si çdokush tjetër. Kishte sy si gacë që të përvëlonte kur të shikonte. Sytë e tij e përvëlonin armikun ndërsa e përfitonin mikun. Ishte trupshkurtër jo më i gjatë se Adem Demaçi, por ishte vital. Ne biseda kishte vizion për ardhmërinë e shqiptarisë. Asokohe të kishe një vizion për çështjen shqiptare injoroheshe dhe përbuzeshe prej të tjerëve të cilët ditën e natën e kalonin ne Misionin e ish shtetit armik. Din Egriu fliste pak por kur fillonte të bisedonte për problemet e shqiptarëve nuk kishte të ndalur. Nuk mund të ndalej sepse ishte një plagë që e mundonte tërë popullin shqiptar. Plaga ishte e rëndë, e thellë dhe ajo duhej shëruar, thoshte Baca Din, dhe ndezte cigare pas cigareje. Pranë tij si gjithnjë i qëndronte bashkëshortja Anifetja, e cila ia pohonte fjalët e burrit të saj. E Baca Din, nxirrte shtëllunga tymi dhe kënaqej duke biseduar rreth zgjidhjes se nyjës shqiptare. Kënaqeshim edhe ne tjerët kur ai na fliste se si duhet te dalim nga okupimi serbo-maqedono-malazias që pllakoste viset shqiptare të asaj kohe. Në rrëfimet e tij, nuk fliste kurrë për vuajtjet e tij, për problemet që kishte pasur me UDB-ën jugosllave. Jo. Ishte modest dhe veprimtarinë e tij e quante si detyrë kombëtare që ia kemi borxh atdheut, thoshte.

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari, Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar

Të tjerët më tregonin se hafijet i kishin dërguar edhe në Nju Jork për t’i zhdukur ata që e donin Atdheun. E Baca Din ishte njëri prej tyre që Atdheun e kishte të vulosur në zemër. Banesa e tij në Bruklin, ishte një copëz e Atdheut që e ruante me fanatizëm. Muret e dhomave të stolisura me flamurin kombëtar dhe me fotografi si të: Jusuf Gërvallës, Kadri Zekës dhe Bardhosh Gërvallës ishin në ballë përkrah Skënderbeut, Azem Bejtës e Shote Galicës e shumë e shumë fotografi të patriotëve shqiptarë. Baca Din i tëri ishte shndërruar në Atdhe, madje edhe të posa ardhurit në Nju Jork në banesën e tij gjenin mikpritjen, bujarinë shqiptare dhe një copëz të vendlindjes se tyre.
Edhe pas 25 viteve, ende të freskëta i kam kujtimet për veprimtarinë e Bacës Din. Herë pas here e hapi arkivin e letrave të shkruara të asaj kohe dhe kur e shoh shkrimin e tij, ndalëm, e lexoj, e përkëdheli letrën dhe më shpëtojnë dy pika loti. E shfletoj albumin e fotografive dhe më ëndje kaloj orë të tëra duke e shikuar Bacën Din. Për një çast me sillet ndërmend banesa e tij, fjalët dhe aktiviteti i tij. Me sillën ndërmend rrethi i aktivistëve të asaj kohe që e formonin bërthamën e patriotizmit në Nju Jork siç ishin: Ismail Gjonbalaj, Luigj Gjokaj, Demush Zeqiraj, Rrok Nikçi, Xhavit Kabashi, Ndue Camaj, Gjeto Sinishtaj, Ramiz Llapatinca, Gjergj Dedvukaj, Ahmet Zherka, Muharrem Dovolani, Sadik Kryeziu e shumë e shumë aktivistë tjerë të cilët bashkë me Bacën Din e krijuan Klubin e parë shqiptar “Jusuf Gërvalla “ në qendër të Bronxit. Themelimi i klubit shqiptar “Jusuf Gërvalla”, sinjifikonte dhe paralajmëronte një fazë të re të organizimit tonë. Deri aso kohe pjesa më e madhe e klubeve shqiptare ishin klube jugosllave. Klubi “Jusuf Gërvalla” ishte një ndarje nga klubet jugosllave. Pikërisht ato kohë do ta bënim filmin televiziv “Procesi” të shkruar nga Jusuf Gërvalla e dorëshkrimin e të cilit e kisha unë e më vonë u botua si libër. Klubi “Jusuf Gërvalla”, do të shquhej për aktivitete kombëtare me organizmin e demonstratave dhe organizimin e mërgatës duke hapur shkollën shqipe e shumë tubime tjera informative për ngritjen dhe vetëdijesimin kombëtar të mërgatës në Nju Jork. Më vonë anëtaret e klubit në krye me Din Egriun e emrat e cekur me lartë do ta bënim edhe një film televiziv “Kosovë shqiponjë e robëruar”, skenarin e të cilit e kisha shkruar më herët.
Ky film televiziv është filmi i parë në historinë e popullit shqiptar ku denoncohet politika shoviniste serbe. Është film artistik që pavarësisht se është punuar me amatorë, lirisht mund të vihet në konkurrencë me filmat televiziv që punohen sot në Kosovë. Në këtë film televiziv kontribut të rëndësishëm do të jep Din Egriu, Atifete Egriu, Demush Zeqiraj, Isamil Gjonbalaj, Tasim Lena (tanimë i ndjerë), Lutfi Dauti (tanimë i ndjerë) e shumë aktivistë të tjerë.
Vepra e Din Egriut, Tasim Lenës, Lutfi Dautit, Anifete Egriut do mbesin të përjetshme sepse këta nuk vepruan për interesin e tyre personal, por për atë të përgjithshëm. – Lavdi!

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari, Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla

Heroi Jusuf Gërvalla
KOSOVA ËSHTË GJAKU YNË QE NUK FALET

Kushtuar Jusuf Gërvallës, Vehbi Ibrahimit, Enver Hadrit, Hysen Karalisë, Musa Hotit, Din Egriut…
Secili shqiptar ditën e shpalljes të Pavarësisë është duke e pritur me gëzim. Ky gëzim bënë që për pak kohë njeriu t’i harron te gjitha brengat e jetës së përditshme, sepse dita e shpalljes së Pavarësisë është një moment historik.
Gjenerata e jonë që do e përjetojë këtë moment duhet të jetë e lumtur që më në fund pas shumë shekujve, pas shumë vuajtjeve shekullore do te jetë dëshmitare e një dite tejet madhështore.
Kudo shoh fytyra të gëzueshme me një parapërgatitje për ditën më të madhe historike të Kosovës. Edhe shpirtin tim e ka kapluar një gëzim që nuk mund të shprehet. Brenda në thellësi të shpirtit disi më vlojnë mendimet për ata që ranë në altarin e lirisë. Pa gjakun e tyre unë sot nuk do ta kisha pritur ditën e shpalljes se pavarësisë, andaj duke shikuar në sy të tjerëve gëzimin, unë gëzohem e në të njëjtën kohë sytë më mbushen me lot për ata që tani nuk janë më. Në mend më sillën kujtimet dhe bisedat që në Prishtinë e Frankfurt bënim me Jusuf Gërvallën. Para meje më shfaqët fytyra engjëllore e Jusufit dhe tingulli i zërit të tij kur më tha : “Dil Reshat dhe recitoje një poezi e ta kallim masën”. Më kujtohet figura e Vehbi Ibrahimit me veshje kombëtare, kur një natë para se të vritej në korridorin e shtëpisë së tij, më tha: “Nesër kemi dasmë të madhe” . Para syve ende e kam të freskët buzëqeshjen e padjallëzuar të Enver Hadrit, kur thoshte se Kosova është gjaku ynë që nuk falet. Nuk më hiqet nga mendja fytyra e Hysen Karalisë, i cili rrëfente për trimëritë e prindërve te tij dhe mburrej , por mburreshim edhe ne se ende kishte gjak shqiptari. Më kujtohet figura e Din Egriut, kur ecnim rrugëve të Nju Jorkut, e ai më fliste për çështjen kombëtare ende te pazgjidhur. Ende më shoqërojnë fjalët e ëmbla të Musa Hotit, kur thoshte se ia arritëm qëllimit. Më UDB-a nuk ka pse te na vret, sepse tani janë shumë shqiptarë që Serbisë ia kanë përzier dorëzat. Në fakt, pak muaji më vonë Musa u vra në qendër të Brukselit, në mënyrën më mizore dhe më enigmatike.
Jo vetëm këta që përmenda, por edhe shumë e shumë të tjerë sot nuk janë në mesin tonë. Do të kisha dëshiruar që sot në mesin tonë të ishin edhe këta që ta gëzonin dhe shijonin lirinë dhe bashkarisht t’i sfidonim ata të cilët aso kohe mendonin se ne kot punonim.
Do të kisha dëshiruar që sot bashkarisht te dilnim në qendër të Prishtinës e të brohorisim: Rroftë shteti i Kosovës. Të brohorisim siç brohorisnim dikur shesheve të botës dhe të mos mendojë askush se jemi të çmendur. Por, ata nuk janë në mesin tonë. Ja që liria pa sakrifica nuk po vinte.

shkruan për Medvegja REDAKSIA , Ibrahim Egriu ,Suedi prill 2015

Na ndiqniFacebook 

Bëhuni fans të  REDAKSISË Medvegja 
Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Maki,Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica, Zahide Marije UKAJ-Malësorja Medvegjase,1 Maji,Bashkim SADIKU, Bashkimin Kombëtar,internet,rrjetet socjale, LSH në Gjermani me 01.05.2015,Promovim librash në Mërgatës Shqiptare, Poezia e javes, Fshati me roje,xhandarmeri,Lufta e pare botrore,Beteja e Çanakalasë 1915-1916,Tupallë, Tupalla,Sfirca, Kapia, Kufiri,Kumanova,pushke e vjeter , 14 vjetorit të luftës çlirimtare në Kosovën Lindore / OVL e UÇPMB-së , Medvegjë - Pas spastrimit etnik të shqiptarëve - vazhduan edhe prerjet e maleve me përkrahjen e shtetit ,mbi 1000 hektar, Maqedonisë po i rrëshqasin themelet mbi tokat shqiptare, Terrorizmi sllavo-maqedonas mposhtet vetëm me konfederatë ose shkëputje, Marrëveshja e Ohrit ka vdekur, Koco Danaj,Kryetar, Lista për Shqipëri natyrale,do të lulezoj Kumanova, Masakra e Dubravës më e tmerrshmja nga Lufta e Dytë Botërore,Mbahu Loke,operacioni shigjeta, kolonel Ruzhdi SARAMATI, memorial brigada 128 e Uçk-së,Gostrozhup të Hasit, MË MIRË I VRARË E NË GURË LAPIDARI SE SA I VDEKUR PËR SË GJALLI!Ismet Asllani-Prapashtica, Ilir Meta ,Aleksander Vucic,Ballist Morina,Biografia Shaban Abazi Bac u kry, ATJE I KEMI VARRET E TË PARËVE, FTESË ,Partia Demokratike Dega në Medvegjë

Share

MEDVEGJA NË UDHËKRYQ – VDEKJE A RINGJALLJE

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari, Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës

Bashkëvendas të nderuar

Duke lexuar këto shkrime në lidhje me at qfar po ndodh në komunën e Mêdvegjës, nuk ke si të mos shqetësohesh e nuk mund edhe të përmbahesh pa e thënë fjalën tënde.
I kuptoi plotësisht ata të cilët jetojnë ende në Medvegje e të cilët na e marrin për të madhe këtë shprehje të patriotizmit duke qenë me mija kilometra larg nga vendlindja dhe nën strehë të sigurt. Është më se e vërtetë që edhe ne që u shpërngulëm dikur, nuk ishim as më të mirë, as më të organizuar e as më vizionarë se ata që sot kanë mbetur atje.
Megjithate duhet theksuar dhe nënvizuar se sot në raport me dikur disa rrethana kanë ndryshuar në të mirë.
– Dikur shumëçka mund të na ndodhte pa e marr vesh as fshati e aq më pak opinioni i gjërë në vend e ai ndërkombëtar.
– Dikur ishte një mendim politik të cilin ose duhej përkrahur ose dal kundër, e për këtë të dytën duhej me të vërtetë trimëri e kurajo e madhe.
– Dikur shqiptarët hynin në objektet e shtetit për një hall, një dokument ose eventualisht për t’i « shërbyer shtetit » (në numër të vogël fatmirësiht)
– Sot shqiptarët (jo aq sa do të dëshironim) janë zgjedhur këshilltarë komune, zëvendës kryetar i komunës, parlamentit…
– Sot shqiptarët megjithate mund ta thonë fjalën e tyre pa iu friguar reprezaljeve që do të bien mbi ta dhe familjet e tyre.
Sikur të ishin vetëm këto të mira që ju erdhën shqiptarëve në Medvegjë pas luftës së fundit, tema që do të na preokuponte do të ishte e ndryshme nga « lufta » për jetë a vdekje në ato troje stërgjyshore.
Komuna e Medvegjës dhe interesat shqiptare kanë mbetur në barrë të 450 individëve të cilët janë ndarë e përqarë në disa klane e partii.
Kjo është e keqja më e madhe që i ka ndodhur etnitetit shqiptar në Medvegje e cila i vë në pyetje dhe i bënë te pavlefshme të gjitha ato përparësi që i ka sjallur koha.
A kanë nevojë 450 shqiptarët që ende e bejnë jetën në ato fshatra të komunës së Medvegjës për 3 – 4 parti ?
Janë ato me nyansa politike aq të dallueshme sa të mos mund të bashkohen, apo prapa tyre qëndrojnë interesa individësh e klanesh të cilat nuk i zë brenga për fatin e së nesërmes të kësaj toke shqiptare ?
Po të analizohet shembulli kosovar ku nuk kalon muaji që një « degë » a « nëndegë » a « lis », nuk kalon nga një parti tek tjetra, nxerrim konkludim se ne shqiptarët në politikë as nuk jemi të djathtë, as të qendrës e as të majtë. Në fakt ne nuk kemi identitet politik. Politikën e bëjmë jo nga bindjet e programet që kemi por nga interesat personale e partiake.
Medvegja në Kosovën Lindore është miniaturë e të njejtës « politikë-bërje » kosovare.
Pêrse ne Medvegjasët kërkojmë « prerje kokash « e « hedhje në litar » të atyre që « trathtuan » interesat kombëtare ose që nuk i mbrojtën ato si dhe sa duhej ?
Të pakët janë ata SHQIPTARË në Medvegjë që nuk do të dëshironin që shqiptarët ti kenë të gjitha të drejtat e të jetojnë ashtu siq duan vet në tokën e tyre.
Edhe ata pak që paskan « devijuar », përse të mos i sjellim në rrugë të drejt e t’i lejojmë të përdoren si vegël në dorën e pushtetit serb !
Të identifikosh « patriotin » nga « tradhtari » në Medvegjë nuk është as e lehtë e as e dobishme.
Ne Medvegjasët kudo që të prekim rrënjët familjare i kemi të përbashkëta.
Qfar mund të jet rezultati kur dihet se « tradhtari » është nip i « patriotit » dhe anasjelltas.
Po e « vumë në litar » « tradhtarin » do të merr me vete edhe disa « patriotë » e rezultati – prap të ndarë e përqarë.
Ata për të cilët kemi dëshmi se me veprimet e tyre të VETËDIJSHME kanë dëmtuar interesat e kombit – duhet eliminuar nga skena politike, por vetëm pasi ti kemi argumentet.
Ata të cilët do të kenë dëmtuar interesat pronësore të ndonjë individi ose familjeje, duhet nxerrur para drejtësisë.
Situata qfar e përshkruajnë nga dora e parë ata që janë të implikuar edhe në rrjedhat politike, na bën me dije se komuna e Medvegjës do të administrohet dhunshëm nga pushteti qëndror dhe kështu do të shkohet në zgjedhjet e reja komunale.
Cilët janë ata këshilltarë nga taborri ynë që ndikuan që të vihet deri këtu dhe cilat do të jenë dëmet dhe pëparsitë, mbetet të shifet.
Këta këshilltarë për fat të keq nuk i njof më shumë se sa na informojnë bashkvendasët tanë për të bëmet dhe meritat që i kanë si këshilltarë komune, andaj nga kjo pozitë e të pa informuarit sa dhe si duhet, nuk mund të paragjykoi për « gjynahet » e tyre.
Dy nga ata i kam takuar në Medvegjë verën e kaluar dhe përshtypjet që i pata nga një qëndrim i shkurtër me ta i kam shprehur në një shkrim tjetër.
Tani, deri kur do të merremi me « qfar ndodhi » në vend që të merremi « me qfar do të ndodh » ?
Deri sa ne i shterrim edhe atomet e fundit të energjisë politike dhe intelektuale duke akuzuar njëri tjetrin, serbët do t’iu kenë qasur platformës elektorale dhe kurthave që do t’ua vënë shqiptarëve për të sjellur prap në komunë « të ndëgjueshmit, të shiturit, të paditurit… » dhe kështu të sigurohet kontinuiteti i ekzodit deri në shqiptarin e fundit.
Nëse ne shqiptarët e komunës së Medvegjës ngado që jemi shpërndarë, kemi vullnet dhe gadishmëri të investojmë mund, dituri dhe mjete materiale, sindromit të zbrazjes së fshatrave nga popullata etnike shqiptare mund t’i ndalet hovi.
Rruga dhe mundësit ekzistojnë :
– Në zgjedhje të marrim pjesë të gjithë ata të cilët do të kenë të drejtë votë pa marr parasysh ku jetojnë.
– Të gjitha partitë shqiptare në fazën post-zgjedhore të lidhin koalicion në mënyrë që të sigurohet numri maksimal i këshilltarëve në kuvendin komunal.
– Në listat e kandidatëve të prezentohen dhe votohen ata të cilët kanë përgaditje shkollore të nevojshme, kredibilitet në popull dhe të kaluarën personale e familjare pa etiketë.
– Nga një ekip profesionistësh dhe njohës të mirë të legjislacionit ndërkombëtar dhe atij serb mbi te drejtat e popujve dhe pakicave, të përpilohet një platformë politike bazuar në strategjinë e kthimit dhe integrimit të popullatës së shpërngulur, mbi të cilën do të punonin të zgjedhurit e popullit dhe diaspora e organizuar politikisht ose mbi baza humane.
– Të zgjedhurit e popullit t’i përmbahen programit mbi të cilin jane bazuar për të kërkuar votën e popullit. Ketyre duhet siguruar pavarësia materiale në mënyrë që të mos bien prë e joshjeve dhe premtimeve të shtetit serb në lidhje me përfitime eventuale për ta dhe familjarët e tyre.
– Ti mblidhen mjete nga ndihma vullnetare, ngjarje me karakter humanitar apo edhe të përcaktohet një kontribut i detyrueshëm për të gjithë medvegjasët në diasporë por edhe ata në Kosovë dhe nga këto mjete të ndihmohen familje që shprehin dëshirë për tu kthyer në shtëpitë e veta nga Kosova apo diaspora. Të mendohet poashtu në mundësinë e ngritjes së ndonjë ndërtese kolektive pranë qendrave shkollore ku do të strehohej porsoneli arsimor dhe familjet e tyre.
– Në koordinim me strukturat politike nga Presheva dhe Bujanoci të mos rreshtet duke trokitur në dyert e institucioneve kosovare e shqiptare por edhe atyre ndërkombëtare për të kërkuar që Serbisë t’i imponohet ligji mbi decentralizimin dhe të vehet në zbatim reciprociteti mbi të drejtat e njohura serbëve në Kosovë dhe shqiptarëve në Serbi.
– Duke u bazuar në këtë ligj që do ti favorizojë të drejtat e pakicave, të kërkohet me ngulm dhe në të gjitha nivelet politike e juridike që Banjës së Siarinës t’i kthehet statuti i komunës ku do të gravitonin të gjitha fshatrat shqiptare. Kjo do të ishte zgjedhja afatgjate dhe përfundimtare e problemit të shqiptarëve në komunën e Medvegjës.

I dhash këtu vetëm disa ide të cilat nuk mëtoj të jenë as më të mirat as të vetmet të cilat Medvegjen do ta largonin nga ky udhëkryq ku ka mbetur. Shpresoi se kështu do të arrinim ta ringjallim e ta shpëtojmë nga vdekja që po i kanoset.

Ju falënderoi për mirkuptimin tuaj.

shkruan: Ali Hajdini

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Maki,Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Dr.Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Ismail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar ,Ajet DULI,Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica, Zahide Marije UKAJ-Malësorja Medvegjase,1 Maji,Bashkim SADIKU, Bashkimin Kombëtar,internet,rrjetet socjale, LSH në Gjermani me 01.05.2015,Promovim librash në Mërgatës Shqiptare, Poezia e javes, Fshati me roje,xhandarmeri,Lufta e pare botrore,Beteja e Çanakalasë 1915-1916,Tupallë, Tupalla,Sfirca, Kapia, Kufiri,Kumanova,pushke e vjeter , 14 vjetorit të luftës çlirimtare në Kosovën Lindore / OVL e UÇPMB-së , Medvegjë - Pas spastrimit etnik të shqiptarëve - vazhduan edhe prerjet e maleve me përkrahjen e shtetit ,mbi 1000 hektar, Maqedonisë po i rrëshqasin themelet mbi tokat shqiptare, Terrorizmi sllavo-maqedonas mposhtet vetëm me konfederatë ose shkëputje, Marrëveshja e Ohrit ka vdekur, Koço Danaj,Kryetar, Lista për Shqipëri natyrale,do të lulezoj Kumanova, Masakra e Dubravës më e tmerrshmja nga Lufta e Dytë Botërore,Mbahu Loke,operacioni shigjeta, kolonel Ruzhdi SARAMATI, memorial brigada 128 e Uçk-së,Gostrozhup të Hasit, MË MIRË I VRARË E NË GURË LAPIDARI SE SA I VDEKUR PËR SË GJALLI!Ismet Asllani-Prapashtica, Ilir Meta ,Aleksander Vucic,Ballist Morina,Biografia Shaban Abazi, mos blej produkte serbe, Blej shqip Bac u kry, ATJE I KEMI VARRET E TË PARËVE, FTESË ,Partia Demokratike Dega në Medvegjë, Medvegja tani në drejtimin e duhur, S F I R C A Historiku - nga erdhëm ku jetuam, 17 Qershor 1999 - Dita e çlirimit e Komunës së Vushtrrisë ,Faton Hamiti , Medvegja Diskriminimi,Beteja e kosoves 1389 ,Perandoria Osmane 1389 , Turqia 1389,Idriz ajeti feston ditelindjen ,Halim Hyseni, - GJYKATA SPECIALE PRODUKT I FABRIKIMEVE TË SIGURIMIT SHTETËROR SERB,- Shqiptarët duhet t'i thonë jo Gjykatës Speciale,,Kisha e Xhamia, PLATFORMA POLITIKE, Per komb e per Atdhe, leshohet pe,Ibrahim EGRIU, Nazmi Hajredini,Maki Makfire CANOLLI Maqedonci, Ajet DULI,Sadri Ramabaja,Adem Shehu ,Shehi, Muhaxherët,Vushtrria, dita e deshmorëve,pshdk , LDK, PDK , AAK, PD,LS,VV, tahir veliu,shqiperi etnike, presheva , ovl uçpmb , Ovl UçK, Tetovë, shkup, lufta 1998 -1999,Nato,çameria ,Qameria, ilirida, Kërçova, Struga, Dibra, Prizreni, Vlora, Saranda,Bujanoci, Peja, Dugagjini, Tropoja, Bajram CURRI,Ulqini, Plave e Guci,Shkoder,Deti , plazhi Deti Adriatik, Deti Jon, Koroacia, maqedonia, Lugina,beteja e Koshares, Drenica, Lufta ne Kosove, Edi rama, Sali Berisha, Ismail Qemajli, Skender beu,ali Ahmeti.hashim thaqi , Albin Kurti.SHBA, Crans Montana,Batalioni ATLANTIKU,EGRIU, BejiqiRamush,Beiq,nvalidi i luftes , Irfan XHAFERI,Mesuesi i popullit Abdi Begu-Haxhiu, kufiri te Molla e Kuqe,Koço DANAJ , Tahir VELIU, LISTA PËR SHQIPËRI NATYRALE ,LËVIZJA PËR SHQIPËRI TË BASHKUAR,XHULI SPAHIU, ©MAKI M CANOLLI, Abdullah PRAPASHTICA,ALBULENA SALIHU,FEHMI RAMADANI, KONGRESI I MANASTIRIT ,28 NENENTORI , QAMËRI , MEDVEGJË , BUJANOC , PRESHEVË, PLAVË , GUSI,DUL KRASNIQI, MUHARREM SALIHU,DUL KRASNIQI, ILIR META, MIRADIE AVDULLAHI, ZIZE LIZA PEPSHI,MR.QAZIM NAMANI,DR ADIL MUSTAFA,PROF.DR SKENDER KODRA,JIM XHEMA, Gjergj Kastrioti – Skënderbeu,Njoftim , Hashim Thaçi,Isa Mustafa,Presidenca , Kryeministria,Teuta Nunaj, Lëvizjës për Shqipëri të Bashkuar, LOBI EURO-ATLANTIK SHQIPTAR

 

U PRET MEDVEGJA!

Medvegjë, tokë e shqipes krenare,

e mbuluar me petkun e gjelbërimit, mrekulli,

me shumë të ëmbla,zemra bujare,

me njerëzit të dashur e plotë mirësi.

 

Medvegjë, ti vendlindja ime e dashur,

si fëmijë shume kam ardhur te ti,

thesar të vetëm ty të kam pasur,

sa shumë më mungon, tash më mirë e di.

 

Si një lis që tymos mjegullë në perëndim,

dhe errësira në mbrëmje kur zbret e frymën ndalon,

del ashtu malli i fshehur, pa mëshirë më përbinë,

Medvegja ime, si frymëmarrja më mungon.

 

Sa lashtësi, ato kulla e shtëpi,

duke shikuar nga qielli,presin me padurim,

që të thyhet heshtja nën ato çati,

i PRESIN njerëzit në kthim.

nga Miradie Z. Avdullahi

Na Ndiqni në FACEBOOK

Bëhuni fans të Faqes Medvegja REDAKSIA 

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Maki,Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica, Zahide Marije UKAJ-Malësorja Medvegjase,1 Maji,Bashkim SADIKU, Bashkimin Kombëtar,internet,rrjetet socjale, LSH në Gjermani me 01.05.2015,Promovim librash në Mërgatës Shqiptare, Poezia e javes, Fshati me roje,xhandarmeri,Lufta e pare botrore,Beteja e Çanakalasë 1915-1916,Tupallë, Tupalla,Sfirca, Kapia, Kufiri,Kumanova,pushke e vjeter , 14 vjetorit të luftës çlirimtare në Kosovën Lindore / OVL e UÇPMB-së , Medvegjë - Pas spastrimit etnik të shqiptarëve - vazhduan edhe prerjet e maleve me përkrahjen e shtetit ,mbi 1000 hektar, Maqedonisë po i rrëshqasin themelet mbi tokat shqiptare, Terrorizmi sllavo-maqedonas mposhtet vetëm me konfederatë ose shkëputje, Marrëveshja e Ohrit ka vdekur, Koco Danaj,Kryetar, Lista për Shqipëri natyrale,do të lulezoj Kumanova, Masakra e Dubravës më e tmerrshmja nga Lufta e Dytë Botërore,Mbahu Loke,operacioni shigjeta, kolonel Ruzhdi SARAMATI, memorial brigada 128 e Uçk-së,Gostrozhup të Hasit, MË MIRË I VRARË E NË GURË LAPIDARI SE SA I VDEKUR PËR SË GJALLI!Ismet Asllani-Prapashtica, Ilir Meta ,Aleksander Vucic,Ballist Morina,Biografia Shaban Abazi, mos blej produkte serbe, Blej shqip Bac u kry, ATJE I KEMI VARRET E TË PARËVE, FTESË ,Partia Demokratike Dega në Medvegjë, Medvegja tani në drejtimin e duhur, S F I R C A Historiku - nga erdhëm ku jetuam, 17 Qershor 1999 - Dita e çlirimit e Komunës së Vushtrrisë ,Faton Hamiti , Medvegja Diskriminimi,Beteja e kosoves 1389 ,Perandoria Osmane 1389 , Turqia 1389,Idriz ajeti feston ditelindjen ,Halim Hyseni, - GJYKATA SPECIALE PRODUKT I FABRIKIMEVE TË SIGURIMIT SHTETËROR SERB,- Shqiptarët duhet t'i thonë jo Gjykatës Speciale,,Kisha e Xhamia, PLATFORMA POLITIKE, Per komb e per Atdhe, leshohet pe,Ibrahim EGRIU, Nazmi Hajredini,Maki Makfire CANOLLI Maqedonci, Ajet DULI,Sadri Ramabaja,Adem Shehu ,Shehi, Muhaxherët,Vushtrria, dita e deshmorëve,pshdk , LDK, PDK , AAK, PD,LS,VV, tahir veliu,shqiperi etnike, presheva , ovl uçpmb , Ovl UçK, Tetovë, shkup, lufta 1998 -1999,Nato,çameria ,Qameria, ilirida, Kërçova, Struga, Dibra, Prizreni, Vlora, Saranda,Bujanoci, Peja, Dugagjini, Tropoja, Bajram CURRI,Ulqini, Plave e Guci,Shkoder,Deti , plazhi Deti Adriatik, Deti Jon, Koroacia, maqedonia, Lugina,beteja e Koshares, Drenica, Lufta ne Kosove, Edi rama, Sali Berisha, Ismail Qemajli, Skender beu,ali Ahmeti.hashim thaqi , Albin Kurti.

 

 

Share

Shaban Polluzha lidhe besën për Shqipërinë

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari, Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës

Ti Drenicë, moj Zonjë e rënd

I thirre burrat për mejdan

Shaban Polluzhen një trim vigan

Luftoj për Kosovën me jatagan

Luftove or burrë për kulla shqiptare

me plis të bardhë dhe i rrallë

Luftën e fillove në Rezallë
I ndejte armikut ballë për ballë
Ti i tëri u dogje për tokë e atdhe

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari, Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës

Për komb, flamurë e liri
Lidhe besën për Shqipërinë

Tradhtarët u bashkuan me Serbinë
Atdheu gjithmonë kërkon flijim e liri

Me lot Shaban do të qaje për ty
Kosova të mbeti shume borxh   qe s’te dëgjoj
Shaban or trim flijove për Shqiptari !

Dezertor spiun e burra të ligj për Serbinë

I bashkove ballistë e partizanë te gjithë nën një flamur

Ti ish për Shqipëri ca ishin për Jugosllavi

Ca të mjerë për Maqedoni e Mal te zi

E harruan të madhen Çamëri !!!

 

shkruan për Madvegja REDAKSIA                                                Asllan Dibrani

Bëhuni pjes e Faqes   https://www.facebook.com/medvegja.redaksia

Autori  është publicist, ish i burgosur politik, anëtar i kryesisë së Lidhjes së Shkrimtarëve, Artistëve dhe krijuesve shqiptarë në Gjermani, poet, piktor dhe veprimtar shumë vjeçar për Kosovën.

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari, Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,

 Për të lexuar Biografin e autoritAsllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari, Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti

                     klikoni këtu:

http://tupalla.com/wp/?p=2646 /wp/?p=2646

 

Share

Çka duhet të ndodhë, që të bashkohen shqiptarët

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari, Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999
Përvjetori i eksodit të shqiptarëve 16 vjet më parë, forcat serbe të Millosheviqit i nxorën nga shtëpitë e tyre më shumë se 1 milion qytetarë të Kosovës dhe i deportuan më drejtim të Shqipërisë dhe Maqedonisë. Gjatë kësaj periudhë, u vranë më shumë se 11 mijë civilë, prej tyre shumica gra, fëmijë dhe pleq, ndërsa rreth 4 mijë u zhdukën. Në pranverën e vitit 1999, forcat serbe ia vunë zjarrin rreth 190 mijë shtëpive. Disa nga këta shqiptarë u vendosën nëpër kampe të të dyja shteteve, ndërsa disa u shpërndanë nëpër të gjitha shtetet e botës.

Çka duhet të ndodhë, që të bashkohen shqiptarët?!

Per komb e per Atdhe, leshohet pe!

Këtë pyetje e parashtron secili individ nëpër damarët e të cilit qarkullon gjak shqiptari. Edhe pas tërë atyre masakrave, vrasjeve dhe vuajtjeve biblike që përjetuan shqiptarët, akoma vazhdohet me avazin e vjetër, duke vazhduar shqiptarët të qëndrojnë të ndarë e të përçarë mbi baza politike, partiake apo fraksionare, në baza rajonale e fetare. Dikush i bie thumbit, e dikush patkonit. Çka duhet ndodhur që të afrohen shqiptarët me njëri-tjetrin! Vallë, a s’mjaftojnë njëzetë shekuj robërie që të njësohen, vëllazërohen dhe bashkohen shqiptarët rreth më një ideali të përbashkët: Çlirim dhe bashkim kombëtar, një herë e përgjithmonë nga zgjedha shekullore 2174 vjeçare! Siç duket asgjë deri më sot s’ka ndikuar në konsolidimin e radhëve e të konjukturave politike. As lotët e njomë të foshnjeve që u zvariten nëpër fëtyrë, as lutjet dhe hofshamat e nënave shqiptare, që përjetuan çastet më të vështira të golgotës shqiptare, as djegiet e qindra vendbanimeve, vrasjet dhe maskarat e kryera nga ordhitë çetnike, as varrezat masive të mijëra të ekzekutuarve edhe as tërë ato skena pikëlluese, që trishtuan mbarë opinionin liridashës botrëor.

Këtë shembull e kam marrë me rastin e ekzodit të shqiptarëve kur me qindra mijëra shqiptarë, siç qe rasti me Holokaustin e Bllacës: fëmijë, pleq e nëna shtatëzane shqiptare, në të ftohtë, në borë, baltë e shi; pa ushqim e pa barna, në qiellin e hapët, kërkonin lëmoshë nga Perëndia e nga Presidenti Klinton.Tërë këto skena trishtuese i shikonim në shkollë së bashku me një arsimtar hebre me emrin Isak, i cili në ato çaste m’u drejtua e më tha: Edhe ne hebrenjtë kemi përjetuar kësi skena trishtuese gjatë Luftës së Dytë botrore. Mandej vazhdoi:- Ne hebrenjtë kemi qenë populli më i ndarë, i përçarë e i shkapërderdhur para Luftës së Dytë, por pas asgjasimit të rreth gjashtëmilionë hebrenjëve, sot jemi kombi më unik e më i konsiliduar në botë; andaj, m’u drejtua ai: Besoj se dhe ju shqiptarët, pas gjithë këtyre pësimeve, do të bëheni kombi i dytë unik në botë. Mirëpo mjerisht thënia e tij dhe sot e kësaj dite s’u realizua. Pse? Shkaqet dihen! Në një anë themi se jemi kombi më bujar, më mikpritës e më besnik në botë. Po, këtë e kanë deklaruar dhe të huajt, siç shkroi dhe diplomati amerikan, Robert Wiliams, më 1914 në librin me titull ”Shqiptarët”, në të cilin pasqyrohen tiparet më të mira të shqiptarëve. Mendime të tillë kanë shfaqur edhe disa albanologë e letrarë, siç janë: Jokli, Hani, Pedersen, Bajron, Dora D’Istria, Stipçeviq, Shuflai etj. Mirëpo, poqe se e vërejmë dhe anën tjetër të medaljes, tek ne shqiptarët ekziston një bacil me emrin egoizëm. Duam apo s’duam të pranojmë, ky bacil ka ekzistuar me shekuj, këtë më së miri në veprën e tij, ”Ferrëfenjëza”, e apostrofon rilindasi, patrioti dhe veprimtari dibran, Seid Najdeni, i cili, ja se ç’thotë për ndasitë që kanë ekzituar edhe në periudhën e Rilindjes: ”Para Zotit e popullit do përgjigjen tërë intelektualët pse në mesin e tyre ka ekzistuar përçarja”. Të arsyetohemi e të themi se për shkak të robërisë mijëra vjeçare ka dominuar përçarja tek shqiptarët, por parshtrohet pyetja, pse edhe në ditët e sodit, pas funksionimit të tre univerziteteve dhe dy akademive të shkencave, akoma vërehen simptome egoiste edhe në radhët e disa intelektualëve karrieristë e kolltukxhinj, të cilët, të verbuar nga epshet për pushtet, s’ mendojnë fare se në një të afërme do të japin përgjegjësi para Zotit e popullit!

Përçarja është një veprimtari antikombëtare

 

Disa kënaqen kur shohin se në mesin e shqiptarëve ekzistojnë fërkime, kundërthënie, zënka, përçarje e ndasi brenda faktorit politik shqiptar. Vëllau kundërshton vëllaun, shoku shokun dhe miku mikun. Kjo i përngjan kohës së Luftës së Dytë botërore e më pas, kur pjestarët e Ballit kombëtar etiketoheshin në reaksionarë e tradhëtarë, ndërsa në ditët e sodit, të rinjtë e të rejat shqiptare, që derdhën gjakun për Kosovë e për vatan etiketohen si ”marksistë e leninistë”, ndërsa qëllimi i të gjithë atyre që merren me tashethëme e me shkrime të tilla dihet se cili është: Të komprimitohet lufta heroike e shqiptarëve për liri e pavarësi, dhe: të shkaktohet përçarje e huti midis subjektit politik e ushtarak shqiptar, kurse uji të derdhet në mulli të armiqëve barbarë. Ndaj personave të tillë që përçajnë, në gazetën ”Shekulli”, shkrimtari ynë i madh, Ismail Kadare thekson:

”Përçarja është një veprimtari antikombëtare. Mandej vazhdon: E vetmja veprimtari që gjer më sot kanë bërë politikanët shqiptarë me zemër, me përkushtim, pa hile, me përgjegjësi, si të thuash, të lartë, ka qenë kacafytja. Kurse të kundërtën e saj, pajtimin e kanë bërë shkel e shko, sa për të larë gojën, për të fituar ndonjë ”bravo”nga Evropa ose për interesa thellësisht vetiake. Gjithë shqiptarët që jetojnë kudo në botë, zbutjen, pajtimin ndërshqiptar e kanë sot brengën dhe preokupimin më të madh. Në këtë pikë, thekson z. Kadare, nuk di ndonjë vend tjetër në Evropë, ku klasa politike të jetë në kundërshtim me vendin e vet dhe kundër tij, ndaj këtë veprim e konsideroj si veprimtari antikombëtare”. Kurse, në rubrikën ”Kolumna”, që botohet në gazetën”Fakti”, ish nxënësja ime shembullore, Adelina Marku-Ibrahimi, thekson: ”Historinë vazhdojmë ta shkruajmë me lapsa të tillë, që më vonë do të kishim dashur t’i shlyejmë sa më shpejt për t’i harruar sa më lehtë”. Thënie e qëlluar, sepse, ne shqiptarët shumë shpejt shlyejmë e harrojmë çdo ngjarje apo personalitet të historisë sonë kombëtare.

Kush është fajtor për të gjitha këto?

Janë disa individë korrespondentë e gazetarë, të cilëve mendimet u rrjedhin nga gërmazi e që s’ lënë personalitet të kombit tonë pa e përgojuar, duke filluar prej kryetrimit legjendar, Gjergj Kastrioti-Skënderbeu, e deri te Ismail Qemali, Isa Buletini, Fan S. Noli, Migjeni, e të tjerë me radhë, mbretër e kryetarë të shtetit shqiptar; të mos flasim për intelektualët e personalitetet e ditëve të sodit, kundër të cilëve kryhet një nënvlerësim i paparë dhe i padëgjuar. Përgjegja na del se s’na qenka i mirë askush! Sa çudi! O Zot, ç’ndodh me ne! Derisa armiqët tanë, prijësit e tyre i marrin në mbrojtje, u thurrin legjenda, i mbështesin kriminelët gjakpirës edhe pse kanë kryer krime më të rënda ndaj njerëzimit, disa individë, të cilët s’janë në gjendje ta vërejnë anën tjetër të medaljes, në vend se të merren e të shkruajnë diçka të mbarë për t’i ardhur në ndihmë popullit tonë të shtypur shekuj me radhë, apo, në vend që të apostrofojnë varfërinë e sht(r)uar në të gjitha trojet shqiptare, kriminalitetin, korrupsionin, prostitucionin, narkomaninë etj., merren me thashethëme, me etiketime e nënvlerësime, thuaj se tërë punët i kemi në rregull, duke harruar se armikun akoma s’e kemi hequr qafe. Kësaj i thonë: ”Shti ujë e shti miell”.

Reflektim i ndasive

Thënë troç, ndarja mbi baza politike si në Shqipëri, Kosovë e në trojet tjera shqiptare shprehet edhe në jetën dhe veprimtarinë e mërgimtarëve tanë. Mërgata shqiptare sot ka marrë ngjyrime partiake, klanore e grupore edhe ashtu e politizuar tej masës. Këto ndasi vërehen dukshëm edhe në aktivitetin e asociasioneve e të shoqatave në mërgim, të cilat kanë luajtur rol të rëndësishëm në organizimin e ofrimit të ndihmave, të manifestimeve me karakter kombëtar, kulturol, sportiv e shkencor. Intelektuali ynë i shquar, miku im i çmuar, akademik Esat Stavileci, ndër të tjera thekson:”Në ditët e sodit, faktet dëshmojnë se ne shqiptarët sot jemi ndarë në krahina e rajone. Mandej ndarjet tona çojnë deri tek ndarjet në qytete, në lagje e katunde. Kemi aq shumë ndasi sa që mund të kërcnohet edhe qenja kombëtare. Vallë, a mund të lejohen ndarjet e tilla?! Ndarjet e tilla vetëm se i thellojnë përpjekjet për të ndërtuar filozofinë e re politike: Një komb, një qëndrim, së cilës i mungon dhe këndi i tretë: Një shtet gjithëshqiptar, e cila tingëllon si parullë boshe në hapsirën shqiptare. Pastaj, vazhdon: Ne, si popull e si komb, sikur akoma nuk kemi mësuar shumë nga historia jonë plot 2171 vjet robërie, edhe pse lufta heroike e U Ç K-së në Kosovë, në Maqedoni dhe në Kosovën lindore na këndjelli kombëtarisht që t’i kthehemi njëri-tjetrit dhe vetvetes sonë, sepse o sot o kurrë duhet të nxjerrim mësim nga fatkeqësitë tona kombëtare, në mënyrë që të mos lejojmë përsëritjen e tyre.

Ne shqiptarët përgjithësisht i kemi kuptuar ”lojërat me vonesë që të tjerët kanë lozur me ne”, andaj dhe kemi pësuar rëndë si popull dhe si komb në histori. Se si do të reagojmë sot, do të varet shumë e nesërmja. Eshtë e vërtetë se ”duhet jetuar duke shikuar përpara, por duhet t’i kthehemi të kaluarës për të ndërtuar të ardhmen, sepse vetëm kështu mund të korrigjohen gabimet e së kaluarës. ”Të gabosh dhe të mos korrigjohesh, do të thotë të gabosh me të vërtetë”, ka thënë Konfuci. Ndërsa,Ajnshtan ka lënë një porosi të mirë: Mësimet e hidhura të së kaluarës duhet të mësohen përsëri” E vetmja gjë, për të cilën njeriu ndjen nevojë të vazhdueshme, është mësimi. Edhe çka duhet ndodhur që të mësohemi e t’i korrigjojmë gabimet nga e kaluara?! Parashtrohet pyetja: Vallë, ç’ndodh me intelektualët tanë?! Dikujt i flen në zemër ndjenja e afrimit, e tolerancës, e bashkimit dhe shtrirja e dorës së pajtimit. Kjo vlen më së shumti për intelektualët, sepse, siç thonte Mësuesi i popullit, Abdi Begu-Haxhiu i ndjerë: ”Intelektuali i vërtetë, jo vetëm që lypset të jetë tolerant, por, për interesat e popullit të vet duhet të bëhet hambar”. Këtë shembëll e kam marrë, sepse, ditën që kreva studimet univerzitare, mësuesi im më i dashur, z. Abdiu, më përqafoi ngrohtë e më tha: Urime diplomimin, Imi! Deri sot ke mund të fjalosesh e të kacafytesh me secilin dhe askush s’kishte me ta marrë për të madhe, por tash e tutje kij kujdes, të tregohesh tolerant, të bëhesh hambar e të durosh! Amaneti i tij dhe sot e kësaj dite më është ngulitur në kokë dhe kurrë s’e harroj. Ndaj, mesazhi i tij është edhe një këshillë për çdo intelektual.

Ndërsa, prof. im shumë i nderuar, z.Remzi Nesimi, ma lë këtë porosi: Kudo që të jesh dhe, sa herë që të diskutosh, asnjëherë mos e ngre tonin e zërit, sepse, ngritja e tonit është shenjë e njeriut të pakulturuar dhe do të tregohesh i paarsyeshëm. Sot e kësaj dite kurrë s’e kam harruar dhe mesazhin e gjuhëtarit tonë të spikatur, prof. dr. Remzi Nesimi. Sa çudi, disa intelektualë shqiptarë gjat diskutimit e ngrenë zërin aq lart saqë na përkujtojnë Zhilinovskin e Sheshelin. Që do të thotë se edhe inati është një bacil që domnon tek disa intelektualë. ”Për një fjalë goje, shqiptari-shqiptarit s’i fletë me muaj apo me vite të tëra”, thekson letrari-Fatos Harapi. Sot, më tepër se kurrë, e kërkon koha, e lyp nevoja, secili shqiptar, pa dallim feje, krahine apo ideje, për hir të popullit shqiptar të shumëvuajtur, të lodhur, syrgjinosur e katosur, i zhgënjyer e i ndarë në disa shtete, të shtrijë dorën e pajtimit e të ofrimit me njëri-tjetrin, të ulen në Sofrën e përbashkët, derisa sështë bërë vonë.

Njerëzit e mëdhenj leshojnë pe, veçanërisht intelektualët. Ndaj, për hir të popullit tonë të shtypur e të shumëvuajtur shekuj me radhë, shqiptari-shqiptarit lypset t’i lëshojë pe. Kemi shumë shembuj, por unë do e përmend trimin e madh hero, Miftar Hasani, i cili ne vetëmbrojtje gjat shërbimit në Armatën e kralit te Serbisë, më 1926, vret një çetë të tërë xhandarë serb dhe, gjyqi çetnik e denoi me vdekje. Gjatë vizitës së fundit dhe lamtumirëse qe ia bëri vëllai i tij, ai ia la këtë porosi: Vëlla i dashur edhe nëqoftë se të m’shon me shuplakë ndonjë nga vëllezërit e tu shqiptarë, mos ia kthe, por thuaj: Më m’sho edhe në anën tjetër të fëtyrës! Pa koment! Në Platformën e Lidhjes Shqiptare në Botë, të cilën në Kongresin e Parë të mbajtur në Prizrenin historik e votuan mbi dymijëdelegatë nga mbarë bota, ndër të tjera përfshin dhe këto parime, qe i ka përfshi në Platformë, Akademik Esat Stavileci: „Ne shqiptarëve, më shumë se largimi, na duhet afrimi, më shumë se përpjestimi, na duhet shumëzimi, më shumë se ndarja, na duhet bashkimi dhe, më shumë se armiqësimi, na duhet miqësimi“. Ndjenja e shpresës është akoma brenda nesh dhe, dashtë Zoti e të gjithë së bashku pas Pavarësisë se Kosovës, t’i përjetojmë çastet e vërteta të bashkimit fizik e shpirtëror të kombit tonë.

shkruan për Medvegja REDAKSIA , Ibrahim Egriu ,Suedi prill 2015

Bëhuni pjes e Faqes Medvegja REDAKSIA   https://www.facebook.com/medvegja.redaksia

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari, Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,PacolliVazzhdojm valet001.1PNG

Share