Zahide Marije UKAJ – Malësorja Medvegjase – BIOGRAFIA

Zahide fb 01

U lind me 18 mars 1946 , ne fshatin Sfircë Komuna  Medvegjes .Tri klaset e para i kreu né Sfircé , né Shkollen Fillore Zenel Hajdini.  Né vitin 1956, familja u shperngul né Gjilan , ku Zahide Marije Ukaj  vazhdoi  shkollen fillore dhe té mesme. Nga gjendja tejet e varfér né familje, nuk arriti té diplomoi . U punsua si mésuese né fshatrat e anamoraves sé Karadakut. Mésuese e dalluar dhe edukatore e miré. Ponoi me ciklin shkollor prej klases sé  V (pesté)  e deri né klasen e  VIII ( teté ) Punoi me honorar edhe me klaset e ulta . Zahide Marije Ukaj , u martua né fshatin Stubéll me njé bashkombas , té cilin e deshti vet. Pas dy vite martese e shkarkuan nga puna, jo se ishte pa diploma, por nga se u martue me njé té krishter. Shtypi i  asaj kohe  ( 1971 ) shkruente terr e zi pér keté martesé: Zahide Marije Ukaj edhe se u largua nga puna, talenti i sajé dallohej  kudo . Ajo merrej me poezi qysh nga fillorja .

Ka té botuara tri pérmbledhje me poezi .

1 . Vula né Kuroren e Gjallé, me motive biblike, né vitin 1995 .

  1. Djepi I Ilirisé  , me motive kombétare – atdhetare .

3  Rrezet e Stubllavasëve , me motive té pérgjithéshme .

Eshtë Pjesëmarrese ne shumë Ora letrare ne kosovë e Diasporë

Ora Letrare 001
Orë Letrare afër Gracit (Austri) në Kapfenberg 2015

Zahide Marije Ukaj , éshté femra ma aktiviste né fshatin e saj ku jeton, pra , né Stubéll. Ajo merret edhe me politiké. Éshté antare e LDK-sé qé nga themelimi i sajé . Udhéheqi postin e Kryetares sé Nendegés né Stubéll 12 vite me radhé ,ku dhe e ripértriu keté nendegé pas nji pasiviteti 5-6 vjet . Zahide Marie Ukaj , ishte delegate e Asambles Komunale té Vitisé  5 vite, qé nga viti 2002 deri né fund té néntorit 2007 . Ajo jeton edhe né Stubéll edhe né Grac té Austrisé  te djemt e sajé . Edhe se  éshté e moshuar  ( 69 ) vjet , ajo éshté e pa lodhéshme né aktivitete , kudo se éshté nevoja . Éshté e nderuar dhe e respektuar nga té gjithé njerézit . Zahide Marije Ukajt , i urojmé jeté té gjaté , shendet e suksese né vazhdim

 

Si duket Sfirca qenka DJEP i dituris dhe i artit. Kjo tregon që e nderuara Poetesë Zahide Marije Uka, edhe pse si fëmijë ka dalur nga vendlindja, tërë jetën i kushton vendlindjes. Me poezit e sajë na mallengjon ne lexuesit dhe dashamirët e sajë që kemi respekt të veçante ndaj Zahide Marije Uka. Puna në arsim , dhe jeta politike e sajë nuk e shkëputi të mendoj e të shkruaj per vendlindjen Sfircën.Tani duke gëzuar familjen dhe jetën, nuk pushon të shkruaj e ta kujtoj Medvegjën ,vendlindjen e saje,Sfircën,ku lindi dhe mori hapat e parë të dituris.

Kjo nostalgji shtohet edhe me shumë duke mendua të kaluaren e vendlindjes dhe duke pa si ka mbetur sot.Vargjet e sajë në poezit tregojnë ku dhemb zemra e poetesës.Dhimbjet e trupit nuk  e rendon jetën e sajë. Jetën e rëndon vendlindja,Sfirca,shkolla që dikur mesoi e tani mjerisht mbet boshe. Pra duke e lexuar  artin  e Poeteshës edhe unë mburrem që jam bashkevendas i sajë , dhe kem të njetin nostalgji, siq edhe të gjithë bashkëvendasit e mi Medvegjas.E në thellësi të shpirtit e kuptoj unë që mirem me poezi dhe tërë jetën e kujtoi vendlindjen, Sfircën time dhe të Poeteshes të nderuar Zahide Marije Uka.

————————————————————————

Urimet për poeteshen  po arrin në REDAKSI nga të gjitha anët  edhe nga Sfirca………..

Poeteshes se nderuar i uroi shëndet,lumturi dhe suksese në artin e sajë.

  Vendlindja ime atje ku je.

   Sa më larg që më je,

   Aq më afer ti më ke.

Shaban Abazi ,nga Sfirca,prof, i gjuhës shqipe,

veprimtar i çështjes Kombëtare.

Poet e luftëtarë, tani me punë në Kazakistan .

————————————————————-

STAFI i Medvegja REDAKSIA i uron shëndet  e jetë të lumtur Malësores

Bëhuni pjes e Faqes   https://www.facebook.com/medvegja.redaksia

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica,1 Maji Tupallë

Share

7 réflexions sur « Zahide Marije UKAJ – Malësorja Medvegjase – BIOGRAFIA »

  1. Ne si bashke fshatare dhe vendase ju pershendesim me shume krenari dhe me shum pikellim per jeten tuaj dhashte zoti te ju prij Shendeti e Fati se bashku me Lumturin se ne nga Svirca jemi te lindur talenta fhate me frytezim te devotshem apo site themi te shkelqyeshem inshalla vjen nje dite e takohemi ndonje Manifestim tradicional

  2. Urime e suksese edhe te matutjeshme e ilumte per hapin e marre ne martesen e saj e cila i ka sjellur sakrifice, po i paska kaluar me qendrimin e saje dhe moral te forte, qe paska pasur edhe sigurisht ajo sakrifice ne martese iu paska shperblyear me femije te mire! Gjitheashtu ne punen e saje ne letersi i deshiroi pune te mbare e shendet te mire!

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *