Nëntori Historia e Suksesit

Historia e suksesit

Medvegja sot renditet ndër vendbanimet shqiptare komuna me numrin më të vogël të shqiptareve dhe me e rrezikuara që të shuhet, që nga viti 1999 ka pas nje rënje të vazhdueshme ku tani arrin në 522 numri i banorëve arsyjet jan të njohura për shkak të konflikteve në Ballkan dhe pozicioni i saj strategjik ,Medvegja ka qene perhere nën presion.
Banorët që u larguan asnjëhere se harruan vendlindjen ku mbajn lidhje të përherëshme ,ata me pune kan vazhduar rrugen e suksesit, ashtu si gjeneratat e me hereshme që krenohemi të gjithë.

Medvegjes për festen e Flamurit i vjen gëzimi nga Franca me lajmin, i shtohet edhe një Doktor i Shkencave.

Të njhemi me PhD e vitit 2017 nga Qyteti i Medvegjes

Emri : Ardian
Mbiemri : SHAHINI
Vendlindja : Leskovc
Viti i lindjes : 1988
Vendbanimi fillestar: Medvegjë – Qytet
Shkollimi : Në Mevegjë deri ne klasen e IV – Shkolla fillore

Në vitin 1999 Emigron në Francë e gjithë familja atje vazhdon shkollimin me rezultate shembullore.

Në vitin 2010
– Diplomon në Drejtësi dhe Ekonomi nga Universiteti i Bordeaux-së


Në vitin 2012
– Master në Marrëdhënie Ndërkombëtare nga Sciences Po Diplomon në në Studime Evropiane

Në vitin 2016-2017
Ka qenë i lidhur si Junior Visiting Fellow me Centre on Conflict, Development & Peacebuilding, në Graduate Institute Geneva, në Zvicër.

Me 24 Nëntor 2017 mbron titullin Doktor i Shkencave Politike
në Universitetin e Bordeaux-së

Temat që ka punuar : Marrëdhënieve Ndërkombëtare, Ndërhyrjet Ndërkombëtare dhe Zgjidhjen e Konflikteve, Ndertimin i Paqes, Politikën e Jashtme të Shteteve të Vogla dhe Metodat kualitative.

Aktualisht është hulumtues në Qendrën Emile Durkheim (Centre Emile Durkheim) në Science Po Bordeaux, në France.

Ardiani rrjedh nga Familja SHAHINI nip i familje LUTA nga Tupalla, ai viziton vendlindjen rregullisht dhe mban lidhjet me
njerzit e vet.

Historiku i Familjes SHAHINI
Vendbanimi i të parëve SAINOVAC që gjindet në mes Qytetit të Leskovcit dhe Nishit
Ata dëbohen në vitin 1878 dhe zhvendosen për 80 kilometra në drejtim të Jabllanices në Fshatin Dërvodel .

Në vitin 1885 prap dëbohen nga Sërbet e Dërvodelit dhe vendosen aty pran në Tupallë , fshat i banuar etnikisht përhere me shqiptar .

Kjo është Historia e suksesit per muajin Nëntor, Ardianit i urojm suksese në profesion si dhe të gjithe atyre që arrin rezultate të tilla. Per Medvegjen tradita vazhdon duke synuar majen e piramides në arsim.

Na ndiqniFacebook 

Bëhuni fans të  REDAKSISË Medvegja 
Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Maki,Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica, Zahide Marije UKAJ-Malësorja Medvegjase,1 Maji,Bashkim SADIKU, Bashkimin Kombëtar,internet,rrjetet socjale, LSH në Gjermani me 01.05.2015,Promovim librash në Mërgatës Shqiptare, Poezia e javes, Fshati me roje,xhandarmeri,Lufta e pare botrore,Beteja e Çanakalasë 1915-1916,Tupallë, Tupalla,Sfirca, Kapia, Kufiri,Kumanova,pushke e vjeter , 14 vjetorit të luftës çlirimtare në Kosovën Lindore / OVL e UÇPMB-së , Medvegjë - Pas spastrimit etnik të shqiptarëve - vazhduan edhe prerjet e maleve me përkrahjen e shtetit ,mbi 1000 hektar, Maqedonisë po i rrëshqasin themelet mbi tokat shqiptare, Terrorizmi sllavo-maqedonas mposhtet vetëm me konfederatë ose shkëputje, Marrëveshja e Ohrit ka vdekur, Koco Danaj,Kryetar, Lista për Shqipëri natyrale,do të lulezoj Kumanova, Masakra e Dubravës më e tmerrshmja nga Lufta e Dytë Botërore,Mbahu Loke,operacioni shigjeta, kolonel Ruzhdi SARAMATI, memorial brigada 128 e Uçk-së,Gostrozhup të Hasit, MË MIRË I VRARË E NË GURË LAPIDARI SE SA I VDEKUR PËR SË GJALLI!Ismet Asllani-Prapashtica, Ilir Meta ,Aleksander Vucic,Ballist Morina,Biografia Shaban Abazi Bac u kry, ATJE I KEMI VARRET E TË PARËVE, FTESË ,Partia Demokratike Dega në Medvegjë

Share

Medvegja nuk harrohet nga Presidenti Ilir Meta

Medvegja nuk harrohet nga Presidenti Ilir Meta

Medvegja është komuna më pak e zhvilluar,me më së paku përfaqësim të shqiptarëve në institucione lokale dhe qendrore, më e diskriminuara.Është më e anashkaluara nga Beogradi pasi vetëm aparatin shtetëror e ka përmes, policëve, ushtarëve dhe xhandarëve të shumtë të instaluar.

Kjo Komun edhe nga Prishtina dhe Tirana zyrtare është harruar dhe nga askush nuk është vizituar e aqë më largë të investohet diçka konkretisht.
Vizita e filluar sot duhet përshëndetur pasi Presidenti i Republikës së Shqipërisë SH.T. Ilir Meta,në prag të festave të Nëntorit është në një vizitë vllazërore dhe jo kalimthi se i ka rruga andej. Vizita është enkas për Medvegjë me çka përballet me shumë vështërsi nga më të ndryshmet.

Popullata shqiptare e kësaj Komune sigurisht e pritë këtë vizitë në mënyrë madhështore dhe tëpër me emocione pasi krijon një mbështetje së paku morale për shqiptarët e kësaj Komune.

Kjo vizitë që bëhet në festën më të madhe që kemi ne është shumë domethënjëse.Presidenti që sivjet ka marrë detyrën ka filluar mirë e mbarë që të vizitoj Komunën më të skajshme shqiptare që ende po mbahet e populluar me shqiptarë,kjo është shumë me rëndësi.
Mbesim me shpresë që deri në fund të mandatit do të interesohen dhe me një përkushtim do të investohen në këtë Komunë.

Opinionin e kujtojm që Presidenti aktual sa ishte në cilësin e Kryediplomati Shqiptarë kishte bërë disa lëshime e që me këtë vizitë në njëfarë mënyre ka ndryshuar qasjen dhe diskursin ndaj Medvegjës.Tani kjo është vizita e parë që dikush nga dy Presidentët, Kryeministrat apo Kryetarët e dy Parlamenteve të dy shteteve bëjn këso vizita. Uroj që të vazhdohet me vizita, investime e përkudejsje nga Prishtina e Tirana zyrtare për Medvegjë,Bujanoc dhe Preshevë.

Sivjet më 7 mars 2017, me rastin e ditës së Mësuesit,në Komunën e Bujanocit dhe të Preshevës ish-Presidenti i Republikës së Shqipërisë z.Bujar Nishani, bëri po ashtu një vizitë historike këtyre dy komunave, por jo edhe Medvegjën e tani sikur kjo po përmisohet nga Presidenti i Shqipërisë SH.T. Ilir Meta.

Vizita vllazërore uroj të mos mbetët vetëm si e till, por të afroj mbështetje,pasi Shqiprëria ka obligim kushtetues,moral e institucional të ngrit zërin, mbron dhe përfaqësojn të drejtat individuale dhe kolektive jo vetëm në Medvegjë, por edhe në Bujanoc dhe Preshevë që përbëjn hapsirën ton etnike shqiptare.

Tirana në bashkërendim me Prishtinën zyrtare do të duhej të ndërtojn një qëndrim,platformë a strategji që t’i praqesin e artikulojn kërkesat e neve shqiptarëve nga kjo pjesë në të gjitha instancat dhe mekanzimat të BE-së dhe OKB-ës.

Shkruan:Mr.sc Refik Hasani

Na ndiqniFacebook 

Bëhuni fans të  REDAKSISË Medvegja 
Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Maki,Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica, Zahide Marije UKAJ-Malësorja Medvegjase,1 Maji,Bashkim SADIKU, Bashkimin Kombëtar,internet,rrjetet socjale, LSH në Gjermani me 01.05.2015,Promovim librash në Mërgatës Shqiptare, Poezia e javes, Fshati me roje,xhandarmeri,Lufta e pare botrore,Beteja e Çanakalasë 1915-1916,Tupallë, Tupalla,Sfirca, Kapia, Kufiri,Kumanova,pushke e vjeter , 14 vjetorit të luftës çlirimtare në Kosovën Lindore / OVL e UÇPMB-së , Medvegjë - Pas spastrimit etnik të shqiptarëve - vazhduan edhe prerjet e maleve me përkrahjen e shtetit ,mbi 1000 hektar, Maqedonisë po i rrëshqasin themelet mbi tokat shqiptare, Terrorizmi sllavo-maqedonas mposhtet vetëm me konfederatë ose shkëputje, Marrëveshja e Ohrit ka vdekur, Koco Danaj,Kryetar, Lista për Shqipëri natyrale,do të lulezoj Kumanova, Masakra e Dubravës më e tmerrshmja nga Lufta e Dytë Botërore,Mbahu Loke,operacioni shigjeta, kolonel Ruzhdi SARAMATI, memorial brigada 128 e Uçk-së,Gostrozhup të Hasit, MË MIRË I VRARË E NË GURË LAPIDARI SE SA I VDEKUR PËR SË GJALLI!Ismet Asllani-Prapashtica, Ilir Meta ,Aleksander Vucic,Ballist Morina,Biografia Shaban Abazi Bac u kry, ATJE I KEMI VARRET E TË PARËVE, FTESË ,Partia Demokratike Dega në Medvegjë

Share

Presidenti ilir Meta do të viziton Medvegjën

Presidenti Shqiptar do të qëndrojë më 26 e 27 Nëntor ne Medvegje dhe do të stacionohet në hotelin “Gejzer” në Banjë të Sijarinës që dikur ishte komunë etnikisht e banuar dhe administruar nga shqiptaret , ndërsa gjatë qëndrimit aty do të takohet me këshilltarë e funksionarë nga radhët e komunitetit shqiptar.
Për vizitën e presidentit të Shqipërisë në Medvegje është informuar edhe Qeveria e Serbisë.
Presidenti do të takohet jozyrtarisht me kryetarin e kësaj komune, Nebojsha Arsiqin, si dhe me kryetarin e Trupit Koordinues për komunat Preshevë, Bijanoc e Medvegje, Zoran Stankoviqin.

Sipas regjistrimit të popullsisë, në komunën e Medvegjes deri ne vitin 1999 jetonin 7614 banor = 100 %
Shqiptar 4934 apo 64.8 %
Serb,Malazez dhe pakica të tjera 35.2 %

Shqiptarët në vazhdimësi nga represioni i aparatit shtetror serb janë detyruar të shpërngulen në Kosovë apo ku kan gjetë strehim dhe siguri që ta shpetojn kokën, herë pas here shkojnë në Medvegje për të parë pronat e veta dhe sa për të votuar kur u jipet mundësia ,në zgjedhjet e fundit lokale te 13 shtatorit 2015 nuk ju lejue që të ushtrojn te drejten e votës .

Disa nga shifrat që trgojn se si shteti serb i trajton Shqiptarët këtu :
74.3 % apo 3666 shqiptarve u eshte shlyer vendbanimi që do te thot nuk kan të drejte të votojn apo te posedojn ndonje dokument , pronë apo qfardo ne emrin e tyre, kjo shifer ndryshon shume shpesh dhe mbahet nën kontrollin e shërbimeve të shtetit.
82% e shtëpive të Shiptarve në Medvegjë u eshte shkeputur rrjeti elektrik dhe per tu kyqur ayre u duhet të paguajn deri ne 2500€ taksa te ndryshme pa llogaritur edhe komisionin e seksereve , por edhe nese arrin ti paguajn po qe se nuk ke Vendbanimin adresen ke paguar kotë…. Vendbanimin munde ta shlyejn ne çdo moment e gjitha eshte e koordinuar…..

89.4 % apo 4408 Shqiptar jan të, perndjekur nga kjo komunë ata jetojn tani perkohësisht në
Kosovë dhe diaspore dhe kthehen herepasëhere paguajn taksat për pronat e tyre edhe pse nuk i gëzojn ato ,kalojn një dite dhe ikin prap por Varret e të pareve,enderrat dhe malli ngelen aty ku u linden duke leshuar nje ofsham dhe u lutur se nje dite do te jetojn te lire si popujt e tjere te globit.

Sot në Medvegje jetojn 522 shqiptar ndersa gjat sezonit veror ky numer edhe 5 fishohet , kur ne kontrollet e pikave kufitare u jipet sinjali nga Beogradi qe lejohet te kalojn.

Punesimi i shqiptarve ne administarten komunale eshte modest me pak se 4%, ne ndermarrjet shtetrore 0% ne institucienet qendrore si p.sh dogana, rrjeti elektrik , miniera, drejtesi 0%

Ne Polici ka nje shef administrate shqiptar qe sherben per te ndihemuar administraten ne pergaditjen e dosjeve per shlyerjen e adresave perndryshe nuk ka kompetenca te tjera.

Në sherbimin sekret BIA po ashtu ka nje shqiptar dhe posedon zyren ne stacionin Policor qe herpasehere edhe bene presion tek ne dhe sidomos tek nxenesit e shkollave te mesme qe mos te ngrehim zerin por te heshtim ndaj diskriminimit te vazhdueshem.

Policia e ashtuquajtur Multietnike ka nje numer te vogel me shqiptar por asnjehere ne proporcion me perqindjen e shqiptarve qe jetojn ketu numri eshte me pak se 10, kjo komunë e vogel ka mbi 400 policë pa llogaritur Xhandarmerin dhe Ushtrin .

Shifrat po flasin per çdo shqiptar qe jeton ketu shteti serb ka vure ne dispozicion 1 Polic , 1 Ushtar dhe 1 xhandarmeri (njesi Specjale) .

Kjo eshet Serbia moderne qe pretendon te futet ne europë .
« Ndersa ne shqiptaret jemi epiqendra e Diskriminimit «

Përgjegjesia me e madhe bie tek perfaqesuesit tan politik qe bashkeqeverisin ne kete komune , keta kan fatin se nuk i japin askujt llogari ( po them te pales shqiptare Prishtines apo Tiranes siq e ben Lista Serbe në Kosovë) perveq pundhensit te tyre Beogradit.
Ata nuk ngrihen zerin asnjehere ne forma institucionale pran organizatave,ambasadave dhe faktorit nderkombetar , deri sa perfaqesuasit tan heshtin dhe perfitojn te mira materiale shteti serb po ecen me hapa te sigurt drejt europes .

– Dua të ndaj me lexuesit nje nga format e diskrimimit qe perjetuan shqiptaret ketu : Kjo komune nje kohe kishte nxjerr nje vendim (ligj) që shqiptaret ne Qytetin e Medvegjes nuk kan te drejt te marrin banes me qira se per te blerë shtëpi e pronë as mos e pyet… te gjitha keto jan ne sirtaret e administrates ndersa protagonisti kryesor ish _kryetari Pavlloviq eshte nje nga njerzit e besuar te kryetarit aktual Nebojsha Arsiqit qe pritet te takohet me Persidentin Shqiptar.

Rrëfime te tilla ka secili shqiptar i medvegjes me qindra ….

Nje pjesë e madhe e banorëve aktual te Prishtinës , Gjilanit jan me prejardheje nga regjioni i Toplices dhe Jabllanices te shperngulur me dhune nga Krali i serbis , Rankoviqi i Titos, Regjimi fashist i Millosheviqit dhe pasrdhesi i tij Daciqi, ndersa tani edhe ky numer aq i vogel qe ka mbet ju pengon shume si p.sh Partis DVERI kjo e fundit ngreh zerin deri edhe andej karpateve.

Presidentit ilir META i urojm Mirëseardhje ne vendin e shqipeve , nuk dim se sa munde te shpresojm ne kete vizitë në ndonje ndryshim pozitivë të mundeshem por nje eshte e sigurt se Presidenti META do te ngelet në histori me kete vizitë dhe vizitat e me parsheshme ne Presheve pran Lapidarit te deshmoreve te UçPMB-ës qe ky shtet e ka larguar.

Na ndiqniFacebook 

Bëhuni fans të  REDAKSISË Medvegja 
Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Maki,Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica, Zahide Marije UKAJ-Malësorja Medvegjase,1 Maji,Bashkim SADIKU, Bashkimin Kombëtar,internet,rrjetet socjale, LSH në Gjermani me 01.05.2015,Promovim librash në Mërgatës Shqiptare, Poezia e javes, Fshati me roje,xhandarmeri,Lufta e pare botrore,Beteja e Çanakalasë 1915-1916,Tupallë, Tupalla,Sfirca, Kapia, Kufiri,Kumanova,pushke e vjeter , 14 vjetorit të luftës çlirimtare në Kosovën Lindore / OVL e UÇPMB-së , Medvegjë - Pas spastrimit etnik të shqiptarëve - vazhduan edhe prerjet e maleve me përkrahjen e shtetit ,mbi 1000 hektar, Maqedonisë po i rrëshqasin themelet mbi tokat shqiptare, Terrorizmi sllavo-maqedonas mposhtet vetëm me konfederatë ose shkëputje, Marrëveshja e Ohrit ka vdekur, Koco Danaj,Kryetar, Lista për Shqipëri natyrale,do të lulezoj Kumanova, Masakra e Dubravës më e tmerrshmja nga Lufta e Dytë Botërore,Mbahu Loke,operacioni shigjeta, kolonel Ruzhdi SARAMATI, memorial brigada 128 e Uçk-së,Gostrozhup të Hasit, MË MIRË I VRARË E NË GURË LAPIDARI SE SA I VDEKUR PËR SË GJALLI!Ismet Asllani-Prapashtica, Ilir Meta ,Aleksander Vucic,Ballist Morina,Biografia Shaban Abazi Bac u kry, ATJE I KEMI VARRET E TË PARËVE, FTESË ,Partia Demokratike Dega në Medvegjë

Share

Ka ndërruar jetë_Fadil (Zena) JAKUPI Dediqi_Medvegja

NJOFTIM
Me pikëllim të thellë lajmerojmë miqët, shokët dhe bashkëvendasit
sot ka ndërruar jetë pas nje sëmundje të rendë në Francë
Fadil (Zena) JAKUPI
nga Dediqi i Medvegjes
Varrimi i të ndjerit bëhet të dielën më 26 Nëntor 2017 pas dreke(dreka falet në ora 12:00) në varrezat e Matiqanit në Prishtinë.

I ndjeri ishte aktivist i dalluar i çështjes kombëtare, njehërit anëtar i kryesisë së Sh.KA,,Shqiponjat e Medvegjës »
Të pikëlluarit Familja JAKUPI

Medvegja REDAKSIA i shpreh ngushllimet familjes JAKUPI dhe të gjithe atyre qe e njoften e paten lidhje familjare me te ndjerin Fadil, lusim zotin dhe njerzit per rreth që të jenë pran familjareve për t’ua lehtesuar dhimbjen.

Na ndiqniFacebook 

Bëhuni fans të  REDAKSISË Medvegja 
Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Maki,Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica, Zahide Marije UKAJ-Malësorja Medvegjase,1 Maji,Bashkim SADIKU, Bashkimin Kombëtar,internet,rrjetet socjale, LSH në Gjermani me 01.05.2015,Promovim librash në Mërgatës Shqiptare, Poezia e javes, Fshati me roje,xhandarmeri,Lufta e pare botrore,Beteja e Çanakalasë 1915-1916,Tupallë, Tupalla,Sfirca, Kapia, Kufiri,Kumanova,pushke e vjeter , 14 vjetorit të luftës çlirimtare në Kosovën Lindore / OVL e UÇPMB-së , Medvegjë - Pas spastrimit etnik të shqiptarëve - vazhduan edhe prerjet e maleve me përkrahjen e shtetit ,mbi 1000 hektar, Maqedonisë po i rrëshqasin themelet mbi tokat shqiptare, Terrorizmi sllavo-maqedonas mposhtet vetëm me konfederatë ose shkëputje, Marrëveshja e Ohrit ka vdekur, Koco Danaj,Kryetar, Lista për Shqipëri natyrale,do të lulezoj Kumanova, Masakra e Dubravës më e tmerrshmja nga Lufta e Dytë Botërore,Mbahu Loke,operacioni shigjeta, kolonel Ruzhdi SARAMATI, memorial brigada 128 e Uçk-së,Gostrozhup të Hasit, MË MIRË I VRARË E NË GURË LAPIDARI SE SA I VDEKUR PËR SË GJALLI!Ismet Asllani-Prapashtica, Ilir Meta ,Aleksander Vucic,Ballist Morina,Biografia Shaban Abazi Bac u kry, ATJE I KEMI VARRET E TË PARËVE, FTESË ,Partia Demokratike Dega në Medvegjë

Share

APEL PËR POLITIKËN LOKALE NË PRESHEVËSKOMUNIKATË
APEL PËR POLITIKËN LOKALE NË KOMUNËN E PRESHEVËS

Në Luginë të Preshevës, konkretisht në Komunën e Preshevës është caktuar data 24 dhjetorë dita e mbajtjes së zgjedhjeve lokale.
Shqiptarët e Luginës së Preshevës, tani e kanë të qartë se garimi i partive politike në zgjedhjet lokale është thjeshtëzuar deri në banalitet duke mos ofruar asnjë program konkret madje edhe për zgjidhjen e problemeve të rëndomta.
Zgjedhjet e 24 dhjetorit janë duke e dëshmuar paaftësinë e partive politike si asnjëherë më parë, për të ofruar program të qartë, me ide për zgjidhjen e cështjeve ende të pazgjidhura të shqiptarëve në nivel të drejtave kombëtare sikur është:
– flamuri,
– përdorimi i gjuhës shqipe,
– punësimi i barabartë nëpër institucione shtetërore,
– marrja përsipër e realizimit të kërkesave politike të shqiptarëve konform vullnetit politik të referendumit të marsit të vitit `92,
– luftës së UCPMB – së,
– apo edhe platformës politike të hartuar nga këshilltarët shqiptarë të trekuvendeve të Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës të vitit 2006.

Asnjëher skena politike në Preshevë nuk ka qenë më e përcarë, më e ndarë në grupe e parti të vogla, të cilat botërisht janë duke e dëshmuar vetëm një gjë; këto grupime e rigrupime janë rrjedhë e njëra tjetrës si rezultat i pakënaqësive për ndarjën e kulacit të pushtetit që ia ofron Beogradi dhe vota e manipular në emër të popullit për realizimin e interesave të ngushta klanore, familjare e grupore.
Shqiptarët e këtyre trojeve qe 26 vite me rradhë po manipulohen, po poshtërohen pa fije turpi. Populli përmes kutive të votimit vitin e kaluar e ndëshkoi politikën e vjetër përbuzëse. Ai u përcaktua për politika të reja përparimtare duke votuar për ndryshime.
Ndryshimet erdhën, por jo ndryshimet e duhura.Kafshimi i rradhës erdhi në emër të ndryshimit për të ngjallur një shpresë të re. Ndryshimi jo që nuk erdhi, por në mungesë të një vizioni të shëndoshë politik në vijë me kërkesat për realizimin e të drejtve kombëtare dhe zhvillim të mirëfillt ekonomik, kriza politike u thellua edhe më shumë. Mjerimi politik, kulturorë e social nuk është i sodit.
Ai është vazhdimësi e amullisë dhe manipulimit me vullnetin politik të shqiptarit për më shumë se dy dekada politkëbërje shterpë, pa qëllime, pa objektiva, pa parime, politikë e patriotizmit të mahallave do ta quante Konica i madhë.
Populli e ka të qartë. Eshtë faktuar se në këto troje politikë bëhet në kurrizë të popullit e jo për popullin. Pushteti lokal i fituar nga populli i kthehet demagogëve politik që nuk lane send pa njollosur: patriotizmin, dinjitetin e pastër te popullit, flamurin, përdorimin e teksteve shkollore në gjuhën shqipe, dëshmorët e kombit, vlerat e luftës, lapidarët dhe përkujtimet për dëshmorët, veteranët e UCPMB – së, fenë etj.
Jemi në prag të Festave të Nëntorit. Pse nuk po tregohet një zellë kaq i vrullshëm për përgditjen e programit manifestiv për festimin dinjitoz të Ditës së Flamurit, sikur po tregohet gadishmëria për të harxhuar energji për ta bindë qytetarin për të votuar për interesin e partisë?! Liderët dhe poltika lokale në vend se të armiqësohet me poltikën e autoriteteve të Beogradit është duke u armiqësuar me popullin e vet.
Ky armiqësim me popullin liridashës do të thellohet edhe më shumë nëse nuk provohet të ndryshohet ky diskurs i politikës nënçmuesë e përbuzësë që po i bëhet vullnetit politik të këtij populli. Shembull tipik i armiqësimit të liderit politik me popullin është realizmi i Planit Aksional për vendosjen e të shpërngulërve me popullat serbe nga vatrat e luftës së ish – Jugosllavisë në Komunën e Preshevës.
Ndryshimet demografike të popullatës kanë qenë qëllim i planeve qindravjecare të politikës hegjemoniste serbe në dëmë të popullatës autoktone shqiptare në këto troje.Është e papranueshme qoftë në kohë lufte, e aq më tepër në kohë paqe të miratohen plane të ndihmuara nga pushteti lokal për vendosjen e kolonëve serb në trojet tona. Politika qyqare vendore mundë të jetë e shurdhër për këto shëbime antikombëtare, por historia jo.
Historia i ka gjykuar tradhëtitë kombëtare në mënyrën ma meritore. Nuk ka dyshim se njësoj do ta gjykoj edhe këtë tradhëti të radhës. Situata është alarmante dhe mëriton trajtim urgjent. Ndryshimi i diksursit politik drejt realizimit të drejtave kombëtare të shqiptarëve në bashkëpunim me Prishtinën dhe Tiranën.
Ky duhet të jet ALFABETI politik për të gjitha partitë politike shqiptare në trojet e Kosovës Lindore.

Shkruan: Nazmi Hajredini ishë Kryetar i OVL-UÇPMB_së Veprimtarë i cështje kombëtare.

Na ndiqniFacebook 

Bëhuni fans të  REDAKSISË Medvegja 
Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Maki,Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica, Zahide Marije UKAJ-Malësorja Medvegjase,1 Maji,Bashkim SADIKU, Bashkimin Kombëtar,internet,rrjetet socjale, LSH në Gjermani me 01.05.2015,Promovim librash në Mërgatës Shqiptare, Poezia e javes, Fshati me roje,xhandarmeri,Lufta e pare botrore,Beteja e Çanakalasë 1915-1916,Tupallë, Tupalla,Sfirca, Kapia, Kufiri,Kumanova,pushke e vjeter , 14 vjetorit të luftës çlirimtare në Kosovën Lindore / OVL e UÇPMB-së , Medvegjë - Pas spastrimit etnik të shqiptarëve - vazhduan edhe prerjet e maleve me përkrahjen e shtetit ,mbi 1000 hektar, Maqedonisë po i rrëshqasin themelet mbi tokat shqiptare, Terrorizmi sllavo-maqedonas mposhtet vetëm me konfederatë ose shkëputje, Marrëveshja e Ohrit ka vdekur, Koco Danaj,Kryetar, Lista për Shqipëri natyrale,do të lulezoj Kumanova, Masakra e Dubravës më e tmerrshmja nga Lufta e Dytë Botërore,Mbahu Loke,operacioni shigjeta, kolonel Ruzhdi SARAMATI, memorial brigada 128 e Uçk-së,Gostrozhup të Hasit, MË MIRË I VRARË E NË GURË LAPIDARI SE SA I VDEKUR PËR SË GJALLI!Ismet Asllani-Prapashtica, Ilir Meta ,Aleksander Vucic,Ballist Morina,Biografia Shaban Abazi Bac u kry, ATJE I KEMI VARRET E TË PARËVE, FTESË ,Partia Demokratike Dega në Medvegjë

Share

Kufiri nga Nishi tek Molla e Kuqe

Një udhëtim i dhimbshëm mes të shkuarës e të tashmes, që risjell një prej masakrave më të tmerrshme mbi popullsinë civile shqiptare.
Nga Nishi tek Molla e Kuqe! Ku ka qenë dikur kufiri shqiptar? Si u zbrazën këto territore? Çfarë ka mbetur ende pas edhe sot?
Një udhëtim i jashtëzakonshëm që nuk duhet humbur. Fshatrat me emra shqiptarë, ku sot nuk ka asnjë banor të tillë…një udhetim nga Nishi në Mollë të Kuqe.
Ndiqni të plotë videon e dokumentarit të gazetarit Marin Mema me Tv Top CHANNEL Albania

Na ndiqniFacebook 

Bëhuni fans të  REDAKSISË Medvegja 
Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Maki,Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica, Zahide Marije UKAJ-Malësorja Medvegjase,1 Maji,Bashkim SADIKU, Bashkimin Kombëtar,internet,rrjetet socjale, LSH në Gjermani me 01.05.2015,Promovim librash në Mërgatës Shqiptare, Poezia e javes, Fshati me roje,xhandarmeri,Lufta e pare botrore,Beteja e Çanakalasë 1915-1916,Tupallë, Tupalla,Sfirca, Kapia, Kufiri,Kumanova,pushke e vjeter , 14 vjetorit të luftës çlirimtare në Kosovën Lindore / OVL e UÇPMB-së , Medvegjë - Pas spastrimit etnik të shqiptarëve - vazhduan edhe prerjet e maleve me përkrahjen e shtetit ,mbi 1000 hektar, Maqedonisë po i rrëshqasin themelet mbi tokat shqiptare, Terrorizmi sllavo-maqedonas mposhtet vetëm me konfederatë ose shkëputje, Marrëveshja e Ohrit ka vdekur, Koco Danaj,Kryetar, Lista për Shqipëri natyrale,do të lulezoj Kumanova, Masakra e Dubravës më e tmerrshmja nga Lufta e Dytë Botërore,Mbahu Loke,operacioni shigjeta, kolonel Ruzhdi SARAMATI, memorial brigada 128 e Uçk-së,Gostrozhup të Hasit, MË MIRË I VRARË E NË GURË LAPIDARI SE SA I VDEKUR PËR SË GJALLI!Ismet Asllani-Prapashtica, Ilir Meta ,Aleksander Vucic,Ballist Morina,Biografia Shaban Abazi Bac u kry, ATJE I KEMI VARRET E TË PARËVE, FTESË ,Partia Demokratike Dega në Medvegjë

Share

Asnjë Luginas në qeverinë e Kryeministrit Ramush Haradinaj

Asnjë Luginas në qeverinë e Kryeministrit Ramush Haradinaj

Në Qeverin e Kosovës nuk ka asnjë përfaqësim të emëruar në pozita të resorëve të Ministrive apo zëvendës të tyre e që vijn nga Krahina e Preshevës apo Malit të Zi, kurse në Qeverin e Shqipërisë kemi katër zëvendësministra që jan shtetas të Kosovës. Legjislatura e gjashtë e dalur nga zgjedhjet e dt.11 qershorit 2017, përkatësisht Qeveria e Haradinaj, perveçë tjerash duhet që edhe të shpreh, mbroj dhe përfaqësojë në radhë të parë kategorin e banorëve të ardhur, shpërngulur dhe të dëbuar shqiptarë që janë jashta trojeve të tyre nga Komuna e Medvegjës, Bujanocit dhe Preshevës që jan në Kosovë. Në Qeverin e Kosovës nuk asnjë përfaqësim të emëruar në pozita të resorëve të Ministrive apo zëvendës të tyre e që vijn nga Krahina e Preshevës apo Malit të Zi.
Por edhe do të ngrisë zërin për të drejtat dhe lirit themelore, individuale dhe kolektive të popullsisë shqiptare që kan mbetur në Komunën e Medvegjës, Bujanocit, Preshevës dhe pjesë tjera të hapsirës së Republikës së Serbisë dhe ish-ngrehinës së quajtur Jugosllavi, si dhe interesat e saj të ligjshme për integrim. Për të njoftuar, sensibilizuar dhe alarmuar në qarqet diplomatike të akredituara në Prishtinë për këtë krahinë të diskriminuar
Ja disa arsye që shqiptarët nga kjo Krahinë të përfaqësohen në Ministri,si:
– Të punëve të brendshme,
– Të jashtme dhe në
-Presidencë,zyrën e Kryeministrisë dhe Kryeparlamentarit
Respektimi i Rezolutës me nr.04-R-011, 06.06.2013, që asnjë pikë nuk është realizuar edhe pas këtyre viteve.
Pregaditja për bisedimet në mesë të Prishtinës dhe Beogradit.
Pregaditja nga parlamenti dhe qeveria e Kosovës ligjin, duhet të hiqen pengesat dhe barrierat për tu pajisur me nënshtetësi të Kosovës për shqipatarët e kësaj Krahine
Është dashur të vlen dhe të aplikohet që në fillim dhe për mësimin mbi:
Reciprocitetin dhe paralelizmi në mesë të drejtave të serbëve të Kosovës dhe shqiptarëve në Serbi.
Janë edhe shumë arsye dhe argumente, pra kemi 1001 arsye që shqiptarët të përfaqësohen duke emëruar në pozita të resorëve të Ministrive apo zëvendës të tyre e që vijn nga Krahina e Preshevës dhe Malit të Zi.

Të formohet një komision mikst nga Beogradi, faktori ndërkombëtarë dhe Prishtina. Përbërja e komisionit nga Beogradi duhet të ketë edhe shqiptarë etnik nga Presheva, Bujanoci apo Medvegja.

– Pse banorët e Luginës mbetën të pa integruar, kategoria e banorëve që lëshuan trojet e veta dhe erdhën dhe u vendosën të jetojnë në Kosovë.
– Në veçanti për të shpërngulurit, dëbuarit prej Komunës së Medvegjës, Bujanocit dhe Preshevës, krijimi i kushteve për kthimin e atyre që dëshirojnë të kthehen.
– Deri më sot trajtohen banorët e tri komunave me banim në Kosovë si:
Azilantë,të dëbuarë,të shpërngulur,me qëndrim të përkohshëm, me qëndrim të përhershëm,ilegal, gjysëm illegal, apo me çfarë statuti qytetarë trajtohen.
– Lëvizja e lirë, si mundë të thuhet që ka lëvizje të lirë kur në këtë Krahinë ku ka aq forca të shumta dhe është shëndruarr në një poligon ushtarak të vërtet.
– Të drejtat kolektive si Rajon dhe ato individuale si Shqiptarë në Serbi si dhe investimi në infrastruktur dhe krahasimi.

Shkruan Refik HASANI

Na ndiqniFacebook 

Bëhuni fans të  REDAKSISË Medvegja 
Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Maki,Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica, Zahide Marije UKAJ-Malësorja Medvegjase,1 Maji,Bashkim SADIKU, Bashkimin Kombëtar,internet,rrjetet socjale, LSH në Gjermani me 01.05.2015,Promovim librash në Mërgatës Shqiptare, Poezia e javes, Fshati me roje,xhandarmeri,Lufta e pare botrore,Beteja e Çanakalasë 1915-1916,Tupallë, Tupalla,Sfirca, Kapia, Kufiri,Kumanova,pushke e vjeter , 14 vjetorit të luftës çlirimtare në Kosovën Lindore / OVL e UÇPMB-së , Medvegjë - Pas spastrimit etnik të shqiptarëve - vazhduan edhe prerjet e maleve me përkrahjen e shtetit ,mbi 1000 hektar, Maqedonisë po i rrëshqasin themelet mbi tokat shqiptare, Terrorizmi sllavo-maqedonas mposhtet vetëm me konfederatë ose shkëputje, Marrëveshja e Ohrit ka vdekur, Koco Danaj,Kryetar, Lista për Shqipëri natyrale,do të lulezoj Kumanova, Masakra e Dubravës më e tmerrshmja nga Lufta e Dytë Botërore,Mbahu Loke,operacioni shigjeta, kolonel Ruzhdi SARAMATI, memorial brigada 128 e Uçk-së,Gostrozhup të Hasit, MË MIRË I VRARË E NË GURË LAPIDARI SE SA I VDEKUR PËR SË GJALLI!Ismet Asllani-Prapashtica, Ilir Meta ,Aleksander Vucic,Ballist Morina,Biografia Shaban Abazi Bac u kry, ATJE I KEMI VARRET E TË PARËVE, FTESË ,Partia Demokratike Dega në Medvegjë

Share

Mbahu Medvegjë-Lirona ZUKA

Biografia

Lirona Zuka 18 vjeqare Vendlindja , Llapashticë Meditë-Medvegje, mbaroi shkollen fillore « Zenel Hajdini » në fshatin Tupallë, nxenese e shkolles se mesme ne vitin e katërt  » Nikolla Teslla » ne Meditë-Medvegje. Atdhedashuria e madhe shpesh here e ben qe dashurine dhe ndjenjat e saj per Mediten ti shpreh ne leter. Duke dashur dhe respektuar simbolet Kombetare ne nje vend ku ato nuk jane te dashura dhe te lejuara, shpesh here eshte ardhur ne situata jo aq te kendshme nga ana e kundert. Deshira e saj e vetme eshte ta shoh Meditën ne nje menyre tjeter dhe shqiptaret e saj me me shume të drejta. Në Meditë ajo perjeton momente te papershkruara thuaj se çdo ditë duke veshtruar drjetperdrejt padrejtesi ndaj bashk kombaseve
te vet siq eshte fshirja e adesave -vendebanimeve, mos lejimi i simboleve kombetare, ajo eshte e deshpruar ndaj diskriminimit dhe e pafuqishme kur shef zbrazjen e Medites nga banoret autokton të imponuar nga pushteti.


Mbahu Medvegjë

Disa qe per kete vend kurre nuk kane vujt,
E ja kane kthyer shpinen bash atehere kur eshte dashur me se shumti me rujt.
E na ktu bojna gajret edhe pse hiq nuk eshte e lehte,
Meshira e Zotit eshte e madhe qe e ka per robin e vete.

A je lodhur vendi im
Nga te gjitha fatkeqsite?
A je lodhur Medvegje
Per ty a ka ende shpetim??
Lirona Zuka
Lirona
A kujtohesh nga vendasit ne cdo problem e cdo halle
Apo duhet gjithmone te shihemi
Vetem kur ka nje maje.

Edhe tmira qe te bejme per ty, sna lejojne
Voten per shqiptar kur dojme te hedhim,
Dalin ne kufi me ore na bllokojne.

A hiq kurfar drejte skam
Adresen e vendlindjes time une ta kam.
Apo duhet te gjitha vendbanimet ti fshini
Shqiptare sa me pak ketu te shihni?

A te dhemb kur gjithmone te lendojne
Kur nga ti te gjithe largohen
Si ndihesh oj Medvegja ime, Kur nxenesat shqiptar per nje flamur ti arrestojne? ?

Vjen Rama e Nishani,
Thane : ” po shkojme ne Lugine ”
Une met vertete nuk e dija qe Medvegjen aty nuk e perfshijne.!
Me duk ata nuk e dinin qe ne ode te huaj ne nuk mund te presim musafir.!

Cdo shprese e enderr tashme u vra,
Librat ne gjuhen shqipe edhe sa gjenerata skan mi pa???

Cdo dite po vertetohet,
Qe pakices per ty I intereson
Faleminderit te gjithe atyre qe kurre ste leshuan dhe cdo dite per ty luftojne.

Kurre deshiren askush mos tju largon
Ne Medvegje per te shkuar.
Prap mblidhemi si dikur,
Ty Medvegje nuk te leshojme kurre.

nga: Lirona Zuka

Lirona është tashmë një poete e njohur dhe një personalitet në ngjitje i jetës së shqiptarëve në Meditë. Ky shkrim rreh të portretizojë pikërisht në mënyrë sa më realiste një prej vajzave shqiptare që prej disa kohësh ka tërhequr vëmendjen e një publiku të gjerë për poezitë sa edhe përfshirjen në një sërë manifestime mbarëshqiptare.
Një vajzë e rrallë, që u ngrit mbi dramën e saj vetiake, për t’i dhënë shoqërisë shqiptare, veçmas Meditës, më të mirën e shpirtit dhe të talentit të vet natyral.Përherë në një ambicie nga më të rrallat, që shkruan e boton pareshtur sikur të druhej se përndryshe mund të humbte apo mund të shkëpuste lidhjet me lexuesin.

Kur lexon poezitë e Lironës, të krijohet përshtypja sikur diku përqark është edhe një aparat filmi; madje edhe dikush po këndon pranë teje. Nuk është e re të themi se poezia shfaqet para nesh si një ndër artet më ‘vetmitare’. Mënyra se si ajo lind, se si mbahet gjatë në mendjen dhe në buzët e krijuesit, mënyra se si ngjizet për të shkuar tej sa më e plotë, të gjitha këto janë një mister. Është e kthjellët në atë se ç’do të thotë, i gjen mjetet e duhura për ta shprehur atë çka e mundon.
Lirona shikon qartë në gjithë kompleksitetin e të mirave dhe të këqijave, orientohet paq në detin e brengave dhe të dobësive, gjëra këto që jeta i ofron me shumicë.

Ashtu siq kemi shkruar edhe në një shënim tjetër, disa nga vjershat e saj janë të një natyre aq njerëzore, aq fluide, ku gjithnjë ka diçka që e ndjen nga afër, njëlloj vuajtjeje, trishtim me vetëpërmbajtje gjithsesi:

Poezitë më të mira të Lironës, gjithsesi, janë të vetat; ato prodhojnë njëlloj afiniteti, ngrohtësi që rrallë e ndjen.
Lirona mund të braktisë çdo gjë, me përjashtim të thjeshtësisë dhe të komunikimit, çka është edhe suksesi i saj.

Lirona me veshjen Medvegjase

Të flasë me të tjerët, kjo është shumë e rëndësishme për poeteshën. Madje nganjëherë, poezia e Lironës vjen më shumë se e natyrshme, gati naive, aq sa të jep përshtypjen se është shkruar me padurim, me ngut, në një përplasje midis ndjenjave të çastit dhe një përvoje jetësore të pazakontë, përderisa me lehtësinë më të madhe e përshkruan dashurinë për vendlindjen e vet Meditën që e preokupon dhe i qendron besnike ,nuk ju nda asnjehere edhe ne periudhat me te veshtira qe po perjetojn edhe sot shqiptarët e Medites .
Jo rrallëherë, poezia e saj është e drejtpërdrejtë, ka aq shumë tension e ndjenjë, saqë mund të vijë vetëm përmes imazhit (pothuaj) filmik dhe e ngarkuar mbi epitete fort mirë të përzgjedhura. Duke e parë gjithë këtë punë me vështrim të përqendruar, mund të thuhet se tashmë Lirona e krijon poezinë tërësisht në mënyrën e vet; poezia është vetja tjetër e saj. Por kur duhet, ato të dyja shkrihen. Dhe ajo është nga ato vajza, që për të bërë më të mirën për Meditën dhe njerëzit e saj.
‘’ Që do të thotë se nuk ka ndër mend të thyhet ’’. Dëshpërimi, një prani e pashmangshme për poetët e mirë, asnjëherë nuk është më i fortë, më mëtonjës se dëshira e natyrshme për të jetuar dhe për të ëndërruar.
Mendoj se këto vargje të saj, e përmbyllin në mënyrë kuptimplotë këtë shënim, ndërkohë që do ta këshillonim miqësisht të kishte më mirë nën kontroll ritmin dhe sidomos gjatësinë e vjershave.

Na ndiqniFacebook 

Bëhuni fans të  REDAKSISË Medvegja 
Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Maki,Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica, Zahide Marije UKAJ-Malësorja Medvegjase,1 Maji,Bashkim SADIKU, Bashkimin Kombëtar,internet,rrjetet socjale, LSH në Gjermani me 01.05.2015,Promovim librash në Mërgatës Shqiptare, Poezia e javes, Fshati me roje,xhandarmeri,Lufta e pare botrore,Beteja e Çanakalasë 1915-1916,Tupallë, Tupalla,Sfirca, Kapia, Kufiri,Kumanova,pushke e vjeter , 14 vjetorit të luftës çlirimtare në Kosovën Lindore / OVL e UÇPMB-së , Medvegjë - Pas spastrimit etnik të shqiptarëve - vazhduan edhe prerjet e maleve me përkrahjen e shtetit ,mbi 1000 hektar, Maqedonisë po i rrëshqasin themelet mbi tokat shqiptare, Terrorizmi sllavo-maqedonas mposhtet vetëm me konfederatë ose shkëputje, Marrëveshja e Ohrit ka vdekur, Koco Danaj,Kryetar, Lista për Shqipëri natyrale,do të lulezoj Kumanova, Masakra e Dubravës më e tmerrshmja nga Lufta e Dytë Botërore,Mbahu Loke,operacioni shigjeta, kolonel Ruzhdi SARAMATI, memorial brigada 128 e Uçk-së,Gostrozhup të Hasit, MË MIRË I VRARË E NË GURË LAPIDARI SE SA I VDEKUR PËR SË GJALLI!Ismet Asllani-Prapashtica, Ilir Meta ,Aleksander Vucic,Ballist Morina,Biografia Shaban Abazi Bac u kry, ATJE I KEMI VARRET E TË PARËVE, FTESË ,Partia Demokratike Dega në Medvegjë

Share

Pse të flasim sot si katolik ,mysliman apo ortodoks

Pse detyrohemi të flasim sot si katolik ,mysliman apo
ortodoks?

Në Atdheun tim "fërkem" turku, as sllavi e romaku mos u ktheftë kurrë!
Në fakt Turqia në embrion provojë të shkatërrojë (gjenetiken) shqiptare. Më shumë se
perandorit dhe sundimtaret tjerë në luftëra dhe periudhat historike të ndryshme.
Imagjinoni konvertimin, i cili është “Nyja e së Keqes”, sepse mu në baza të atij konvertimi ne,
po detyrohemi të flasim sot si katolik ,mysliman apo ortodoks.

Foto te nxjerrura nga arkivat gjermane gjenocidi turk mbi shqiptaret!
Pastaj shkuarjet e detyrueshme në luftëra të huaja (imagjinoni një natë burri ka ndjetë me
nusen e ma kurrë, ose pas 7 vjete!!! Mendone se si e ka shkatërruar turku atë që ne e quajmë
të shenjtë: “familjen”.
Dhunën fizike( nga Shkupi derë në Merdar nëpër hunj avlije-gardhi kanë qen fëmijë dhe nëna
shqiptare(edhe shtatzëna).
Dhuna seksuale, binduni se mblidhte vashat më të bukura nëpër trojet shqiptare dhe iu
dërgonte ushtarëve te të gjitha ngjyrave e fe-ve nëpër luftëra. Kurrë ma nuk u kthyen. Keni
këngën e Sh.Fejzës "Treqind vashat e Gostivarit…"!!! Po në shtëpitë tona, kur donte turku
hynte dhe duhej bërë darkë bile, e në fund ata shkonin në dhomat e gjumit të shkretëve
shqiptarëve, derisa ata i ruanin vet në oborr.

Po gjithë tatimet dhe puna fizike e nahijeve të fshatarëve të mbledhura për bejlerët dhe
agallarët pro turq.
Shikone skemën e bashkëbiseduesit DARDANIA-ANTIKE hapjen dhe mësim në gjuhën
shqipe. Në raport me tjerë, për mbi 500 vjet robëri, kishim vetëm një shkollë, edhe atë vetëm
3-4 vite.
Imagjinoni njohjen e një autonomie Serbisë(1878) nga P.Turke, e neve…???
Kuptone se shpërnguljet e 1956(jo e largët për historinë) ende e ruan të Gjallë Marrëveshjen
me Serbin, alias ish- Jugosllavinë, po nga kjo Turqi.
Të gjithë refugjatët drejtë Turqisë u vendosen në shkretëtira anadollake ku shumë vdiqën nuk
pickimi i mushkonjave vetëm e vetëm me i popullzuar ato shkretina. As sot e asaj dite nuk
kanë shkolla shqipe dhe iu janë konvertuar edhe emrat në turq, lëre më tjetër.
Turqia ishte me skenar të njëjta të shfarosjes së trungut shqiptaro sikur edhe Serbia qe beri
dhe pretendoj të na zhduk nga faqja e dheut. Kësaj po i paraprijnë edhe sot e kësaj dite
shërbëtoret dhe argatët aktual nga forcat politike i kanë përqendruar drejt ish pushtuesve ,
kur në krye te miqësisë historike kemi miqtë amerikan!
Lum ai që e kupton sa ma herët se humbjet historike do të janë më të vogla po qe i kthemi
vetvetes sonë ne organizimin dhe bashkëpunimin në kornizat kombëtare për një komb gjuhë
dhe gjak..
Politika aktuale venë situatën dramatike në teren me një politikë të shfrenuar antikombëtare
servile dhe te paguar nga armiqtë e përbetuar sllavo-turko- grek.
Gjendja del me rezultate të pa shpresë dhe nëse e njohim dhe pranojmë vrasjen historike që
na e bëri Anadolli në emrin e shpëtimit kombëtar siç shprehen disa koka të mykura .Kjo po
zihet edhe në kazanët e kuzhinave të shqiptarëve të Kosovës qe nuk i kërkojnë llogari as
Serbisë për gjenocidin që zhvilloj ndaj Kosovës! Shqiptarët e Kosovës po e bartin në supet
e veta atë politikë të dobët qe bëjnë liderët e saj madje keto dite duke lejuar edjehe gjykata
speciale kundër vetvetes për lutën e drejtë qe kishim karshi Serbisë që ushtroj gjenocid në
Kosovë. Kjo po ndiqet edhe tek politika shqiptare në Maqedoni qe këto ditë një grup u
dënuan nga gjykata maqedonase me mbi 7 shekuj !!!
Shqiptarë shërbeni atdheut dhe bashkohuni që Kurrë "fërkem" turku, aq sa edhe sllavi e
romaku mos u ktheftë në Atdheun tonë. Zoti i bekoftë shqiptarët ku do që janë me popullin
mik amerikan dhe me aleatet e vet

Shkruan Asllan DIBRANI njihuni me Biografin e autorit

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Maki,Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Dr.Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Ismail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar ,Ajet DULI,Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica, Zahide Marije UKAJ-Malësorja Medvegjase,1 Maji,Bashkim SADIKU, Bashkimin Kombëtar,internet,rrjetet socjale, LSH në Gjermani me 01.05.2015,Promovim librash në Mërgatës Shqiptare, Poezia e javes, Fshati me roje,xhandarmeri,Lufta e pare botrore,Beteja e Çanakalasë 1915-1916,Tupallë, Tupalla,Sfirca, Kapia, Kufiri,Kumanova,pushke e vjeter , 14 vjetorit të luftës çlirimtare në Kosovën Lindore / OVL e UÇPMB-së , Medvegjë - Pas spastrimit etnik të shqiptarëve - vazhduan edhe prerjet e maleve me përkrahjen e shtetit ,mbi 1000 hektar, Maqedonisë po i rrëshqasin themelet mbi tokat shqiptare, Terrorizmi sllavo-maqedonas mposhtet vetëm me konfederatë ose shkëputje, Marrëveshja e Ohrit ka vdekur, Koço Danaj,Kryetar, Lista për Shqipëri natyrale,do të lulezoj Kumanova, Masakra e Dubravës më e tmerrshmja nga Lufta e Dytë Botërore,Mbahu Loke,operacioni shigjeta, kolonel Ruzhdi SARAMATI, memorial brigada 128 e Uçk-së,Gostrozhup të Hasit, MË MIRË I VRARË E NË GURË LAPIDARI SE SA I VDEKUR PËR SË GJALLI!Ismet Asllani-Prapashtica, Ilir Meta ,Aleksander Vucic,Ballist Morina,Biografia Shaban Abazi, mos blej produkte serbe, Blej shqip Bac u kry, ATJE I KEMI VARRET E TË PARËVE, FTESË ,Partia Demokratike Dega në Medvegjë, Medvegja tani në drejtimin e duhur, S F I R C A Historiku - nga erdhëm ku jetuam, 17 Qershor 1999 - Dita e çlirimit e Komunës së Vushtrrisë ,Faton Hamiti , Medvegja Diskriminimi,Beteja e kosoves 1389 ,Perandoria Osmane 1389 , Turqia 1389,Idriz ajeti feston ditelindjen ,Halim Hyseni, - GJYKATA SPECIALE PRODUKT I FABRIKIMEVE TË SIGURIMIT SHTETËROR SERB,- Shqiptarët duhet t'i thonë jo Gjykatës Speciale,,Kisha e Xhamia, PLATFORMA POLITIKE, Per komb e per Atdhe, leshohet pe,Ibrahim EGRIU, Nazmi Hajredini,Maki Makfire CANOLLI Maqedonci, Ajet DULI,Sadri Ramabaja,Adem Shehu ,Shehi, Muhaxherët,Vushtrria, dita e deshmorëve,pshdk , LDK, PDK , AAK, PD,LS,VV, tahir veliu,shqiperi etnike, presheva , ovl uçpmb , Ovl UçK, Tetovë, shkup, lufta 1998 -1999,Nato,çameria ,Qameria, ilirida, Kërçova, Struga, Dibra, Prizreni, Vlora, Saranda,Bujanoci, Peja, Dugagjini, Tropoja, Bajram CURRI,Ulqini, Plave e Guci,Shkoder,Deti , plazhi Deti Adriatik, Deti Jon, Koroacia, maqedonia, Lugina,beteja e Koshares, Drenica, Lufta ne Kosove, Edi rama, Sali Berisha, Ismail Qemajli, Skender beu,ali Ahmeti.hashim thaqi , Albin Kurti.SHBA, Crans Montana,Batalioni ATLANTIKU,EGRIU, BejiqiRamush,Beiq,nvalidi i luftes , Irfan XHAFERI,Mesuesi i popullit Abdi Begu-Haxhiu, kufiri te Molla e Kuqe,Koço DANAJ , Tahir VELIU, LISTA PËR SHQIPËRI NATYRALE ,LËVIZJA PËR SHQIPËRI TË BASHKUAR,XHULI SPAHIU, ©MAKI M CANOLLI, Abdullah PRAPASHTICA,ALBULENA SALIHU,FEHMI RAMADANI, KONGRESI I MANASTIRIT ,28 NENENTORI , QAMËRI , MEDVEGJË , BUJANOC , PRESHEVË, PLAVË , GUSI,DUL KRASNIQI, MUHARREM SALIHU,DUL KRASNIQI, ILIR META, MIRADIE AVDULLAHI, ZIZE LIZA PEPSHI,MR.QAZIM NAMANI,DR ADIL MUSTAFA,PROF.DR SKENDER KODRA,JIM XHEMA, Gjergj Kastrioti – Skënderbeu,Njoftim , Hashim Thaçi,Isa Mustafa,Presidenca , Kryeministria,Teuta Nunaj

DURO MOJ MOTËR

Të lumtë moj Medvegja jonë
qe nuk thenë besë e zakon,
ju lumtë juve motra qe të trija
nuk u trembet kurrë nga stuhia.

Nuk jua trembi acari e furtuna
besa as zjarri e as dhuna,
jeni të forta si një shkëmb
nuk ka forcë qe ju trembë!

Keni durim motrat e mija
sa të mbushet mendë shqiptaria,
gjithë secili do ta kuptonë
se ju i takoni Shqipërisë nënë!

Do të k’thehemi te trojet tona
aty ku rrënjët i ka mbi Molla,
jemi degdisur nëpër botë
por nga ato rrënjë nuk ikim dotë.

Duro moj motër edhe ndonjë ditë
do të shpërblehet mundi yt,
se sa do qe të jetë vonë
drejtësia gjithmonë triumfon!

Jemi një trung i lashtë
një nënë e kemi bashkë,
do ta bëjmë sikur një nuse
me kostumin nga Molla e kuqe!

Duro Medvegjë ti moj motër
ruaje besën qe e ke në votër,
gjallë a t’vdekur tek t’i do t’vimë
do t’bashkojmë me Shqipërinë!

©Maki M Canolli

Na ndiqniFacebook 

Bëhuni fans të  REDAKSISË Medvegja 
Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Maki,Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica, Zahide Marije UKAJ-Malësorja Medvegjase,1 Maji,Bashkim SADIKU, Bashkimin Kombëtar,internet,rrjetet socjale, LSH në Gjermani me 01.05.2015,Promovim librash në Mërgatës Shqiptare, Poezia e javes, Fshati me roje,xhandarmeri,Lufta e pare botrore,Beteja e Çanakalasë 1915-1916,Tupallë, Tupalla,Sfirca, Kapia, Kufiri,Kumanova,pushke e vjeter , 14 vjetorit të luftës çlirimtare në Kosovën Lindore / OVL e UÇPMB-së , Medvegjë - Pas spastrimit etnik të shqiptarëve - vazhduan edhe prerjet e maleve me përkrahjen e shtetit ,mbi 1000 hektar, Maqedonisë po i rrëshqasin themelet mbi tokat shqiptare, Terrorizmi sllavo-maqedonas mposhtet vetëm me konfederatë ose shkëputje, Marrëveshja e Ohrit ka vdekur, Koco Danaj,Kryetar, Lista për Shqipëri natyrale,do të lulezoj Kumanova, Masakra e Dubravës më e tmerrshmja nga Lufta e Dytë Botërore,Mbahu Loke,operacioni shigjeta, kolonel Ruzhdi SARAMATI, memorial brigada 128 e Uçk-së,Gostrozhup të Hasit, MË MIRË I VRARË E NË GURË LAPIDARI SE SA I VDEKUR PËR SË GJALLI!Ismet Asllani-Prapashtica, Ilir Meta ,Aleksander Vucic,Ballist Morina,Biografia Shaban Abazi Bac u kry, ATJE I KEMI VARRET E TË PARËVE, FTESË ,Partia Demokratike Dega në Medvegjë

Share

VENDIMI I GJYKATËS SË SHKUPIT RËNDON E POLITIKËN KALBUR

VENDIMI EKSTREM I GJYKATËS SË SHKUPIT, DO TË RËNDOJË GJATË NË NDËRGJEGJEN E KALBUR TË POLITIKËS SHQIPTARE!

Pak dite me pare opinion shqiptar u përball me një vendim bizantin të gjykatës maqedone, e cila dënoi më mbi 7 shekuj burg ish luftëtarët e UÇK-së, të arrestuar në ngjarjen e Lagjes së Tirimave në Kumanovë, në 9 maj të vitit 2015.
Një situatë makabre, që do të rëndojë gjatë në ndërgjegjen e kalbur të politikës shqiptare.
Heshtin institucionet shtetërore, kur një gjykatë dënon shtetasit e tyre, si në Kosovë dhe në Shqipëri.
Nuk duhet të heshtë opinion shqiptar, juristët, gazetarët, ish luftëtarët, të mos tërhiqen përballë një procesi juridik të montuar politikisht, pa asistencën ndërkombëtare, për një ngjarje komplekse, që tronditi opinionin ndërkombëtar, me një fund tragjik, peshën e të cilit nuk ka legislacion që ta mbajë.
I vetmi reagim i partisë shqiptarë në pushtet në Maqedoni, është kërkesa për “hetim ndërkombëtar të ngjarjes së Kumanovës”.
Sa qesharake!! Dhe kjo vjen vetëm pas vendimit ekstrem të gjykatës së politizuar të Shkupit.
Po ku ka qënë më përpara BDI-ja dhe lideri i saj Ali Ahmeti?
Djemtë akuzohen për “terroristë” dhe “tërrorizëm”, kur policia, shërbimi sekret, ushtria rrethuan një lagje paqësore dhe filluan “luftën” me një grusht njerëzish, që ndoshta nuk kishin ndërmend të hidhnin asnjë fishek në aktivitetin e tyre.
Ata u gjendën të tradhëtuar.
Harrojnë sot politikanë, veprimtarë, ish luftëtarë, deri njerëz të thjeshtë, që ishte veprimi dhe prezenca e këtyre trimave në Kumanovë, që e solli situatën të përmbysej një herë e mirë pushteti i Nikollës dhe VMRO-DPMNE dhe Maqedonia të futet në rrugën e trasformimit perëndimor.
Njerëzit sot me të drejtë janë skeptik. Ata nuk ka se si të besojnë që edhe pas largimit të Nikolla Gruevskit, partia shqiptare e Ali Ahmetit, mban qeverisjen e radhës në pushtet, pa asnjë kusht.
Politikanët heshtin, sepse janë të përlyer në një skenar “të paditur”, që u la “dopio gjashtën” në dorë.

Protesta kunder vendimit te gjykates per rastin Kumanova

Por ata heshtin, sepse nuk kanë fytyrë të mbajnë më peshën e një krimi, që ka prekur dhe ka lënduar rëndë nervin kombëtar.
Ata nuk duan ta kuptojnë që, djemtë që u vranë në këtë skenar makabër, u bënë kurban për një çështje shumë të madhe, në shërbim të çështjes shqiptare, dhe vaçanërisht kundër pushtetit politik në Maqedoni.
Ata nuk kanë se si ta kuptojnë, sepse janë verbuar nga mizoria e bashkëpunimit, e servilizmit, e kapitullimit deri tek antikombëtarizmi i tyre, për të mbajtur në pushtet një rregjim ultranacionalist sllavomaqedon.
Kjo do kuptohet kohë më vonë, kur mjaft krime që janë bërë mbi shqiptarët në Maqedoni, autorët e tyre të dalin para drejtësisë.
Ata djem që sot përballen me këtë vendim gjakatar, të një gjykate gjenocidiste, duhet të jenë të qetë dhe të sigurtë, pasi shokët e tyre që dhanë gjakun, sot prehen në Vorrëzat e Dëshmorëve të Kombit në Prishtië dhe nuk kanë asgjë të përbashkët me terrorizmin e dyshes politike Nikola – Ahmeti.
Personalisht, kam besimin se forcat atdhetare tek shqiptarët në Maqedoni dhe me gjerë, do të gjejnë mundësi për të rrëzuar këtë vendim absurd politik dhe ultranacionalist, duke vënë në lëvizje të gjithë mekanizmat juridik kombëtar dhe ndërkombëtar.
Kurajua me frymë kombëtare e të akuzuarve para gjykatës, është aktkakuza më e rëndë që i bëhet pushtetit politik në Maqedoni dhe klasës politike të korruptuar shqiptare. E drejta mund të vonojë, por një ditë ajo do të dalë në dritën e diellit.
Lavdi Dëshmorëve të Kombit.

Shkruan: Dr.Sulejman Abazi – Neshaj, Tiranë më, 03/11/2017

Na ndiqniFacebook 

Bëhuni fans të  REDAKSISË Medvegja 
Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Maki,Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica, Zahide Marije UKAJ-Malësorja Medvegjase,1 Maji,Bashkim SADIKU, Bashkimin Kombëtar,internet,rrjetet socjale, LSH në Gjermani me 01.05.2015,Promovim librash në Mërgatës Shqiptare, Poezia e javes, Fshati me roje,xhandarmeri,Lufta e pare botrore,Beteja e Çanakalasë 1915-1916,Tupallë, Tupalla,Sfirca, Kapia, Kufiri,Kumanova,pushke e vjeter , 14 vjetorit të luftës çlirimtare në Kosovën Lindore / OVL e UÇPMB-së , Medvegjë - Pas spastrimit etnik të shqiptarëve - vazhduan edhe prerjet e maleve me përkrahjen e shtetit ,mbi 1000 hektar, Maqedonisë po i rrëshqasin themelet mbi tokat shqiptare, Terrorizmi sllavo-maqedonas mposhtet vetëm me konfederatë ose shkëputje, Marrëveshja e Ohrit ka vdekur, Koco Danaj,Kryetar, Lista për Shqipëri natyrale,do të lulezoj Kumanova, Masakra e Dubravës më e tmerrshmja nga Lufta e Dytë Botërore,Mbahu Loke,operacioni shigjeta, kolonel Ruzhdi SARAMATI, memorial brigada 128 e Uçk-së,Gostrozhup të Hasit, MË MIRË I VRARË E NË GURË LAPIDARI SE SA I VDEKUR PËR SË GJALLI!Ismet Asllani-Prapashtica, Ilir Meta ,Aleksander Vucic,Ballist Morina,Biografia Shaban Abazi Bac u kry, ATJE I KEMI VARRET E TË PARËVE, FTESË ,Partia Demokratike Dega në Medvegjë

Share