Archives de catégorie : KULTURË

Për Dëshmorin Ahmet ( Shefki) Abazi

Nje biografi e shkurtër për Dëshmorin Ahmet ( Shefki)Abazi

Ahmet Abazi, u lind me 05.02.1951. U rrit e u edukua nën frymën e atdhedashurisë në fshatin Sfircë të Kosovës Lindore në Komunën e Medvegjës. Shkollën fillore i kreu në vendlindje në Banjë të Sijarinës. Për shkak të kushteve familjare dhe sistemit të shkollimit në Komunën e Medvegjës, ku mësimi duhet të zhvillohej në gjuhën serbe, ai nuk vazhdon me tej shkollimin ,por kthehet në familje dhe e ndihmon babën Shefki në punët dhe ngritjen e familjes shumë anëtarëshe. Ahmetit nuk ju realizua ëndrra për të cilën kishte ëndërruar qysh në bankat e shkollës fillore, të kryej fakultet dhe ti ndihmoje Kombit dhe familjes. Po në rrethanat e asaj kohe ku sistemi serbo-sllav vazhdoi me represionet , maltretimet , vrasjet, persekutimet, burgosjet, politike, izolimet e panumërta të pjesëtarëve të familjeve Medvegjase ,dhe farefisit të tij nga regjimet e ndryshme serbe për më se 100 vite,edhe Ahmeti e kaloi një periudhë të gjatë nën këtë represion.

Ahmeti ishte gjithnjë fjalëpakë. Ai kishte durim të jashtëzakonshëm për të dëgjuar këshillat dhe sugjerimet e shokëve. Ishte punëtor zellshëm në familjen Abazi. Në bisedë me te, jepte mendime të pjekura e konkrete,fliste vetëm për jetën,si të dilet nga kriza dhe të shpëtohet familja nga sistemi serb. Maturia dhe gjakftohtësia ishin karakteri i tij. Humori i tij edhe në rrethana tensioni të jepte kurajë, të lehtësonte, të çlironte nga streset. Ai urrente hipokrizinë, urrente demagogjinë; ishte i çiltër, i sinqertë me shokët dhe rrethin e tij familjar,nuk preferonte fjalët boshe. Ishte një bashkëshort i mirë, një baba shembullor. Respektonte familjen e tij, i donte jashtëzakonisht fëmijët, prandaj përpiqej t’i edukonte siç i ka hije një prindi që ngjallte respekt. Ahmeti asnjëherë nuk ndau dashurinë për fëmijët nga dashuria për kombin, nga dashuria për Lirinë. Fëmijët dhe atdheu për dëshmorin, konsideroheshin si një e tërë e pandarë që nuk mund të shkëputeshin për asnjë çast nga zemra e tij e madhe,nga zemra e tij përplot dashuri,nga zemra tij përplot humanizëm. Nuk ka gjë më humane në këtë botë se shkëmbimi i jetës për Lirinë e të tjerëve. Këta njerëz tejkaluan vetveten, tejkaluan pragun e së mundshmes.
Veprimtaria konkrete atdhetare Ahmet Abazit ishte që nga vitet e 80-ta,kur ai mori detyra të rëndësishme në kuadër për ”Bashkimin e Trojeve Etnike”, organizatë kjo që vepronte në kushte të thella ilegaliteti. Ahmeti kryen detyra të rëndësishme si: vëzhgimi i kufirit të Sfircës ,vëzhgimi i policisë serbe në teren dhe informata tjera qe kishte rreth kufirit. Një kohë të caktuar kryen detyrën e vëzhguesit të shtabit që ishte krijuar në kuadër të organizimit të rojeve në teren. Në fshatin e tij Sfircë ishte shumë aktiv në organizimin e Referendumin e Kosovës Lindore me 1dhe 2 mars 1991. Ai bashkë me bashkëfshatarët e tij nuk shihte rrugë tjetër për Bashkimin me Kosovën. Nuk i nënshtrohet asnjë partie politike të asaj kohe, i shihte me skepticizëm, nga një këndvështrim kritik punën e subjekteve politike që vepronin fare lirshëm nën pushtimin serb. Ahmeti punonte shumë, andaj kishte aftësinë e analizës dhe prognozimit të rrjedhjes së ngjarjeve, parashikonte eskalimin e situatës. Kishte bindjen e fuqishme se pa organizim ushtarak, pa ndërmarrjen e aksioneve guerile ,e më pas formimit të “Frontit Kombëtar”, nuk mund ta shihte as çlirimin e Kosovës ,e as largim të forcave serbe nga territoret e pushtuara të Kosovës Lindore.

Përveç atdhedashurisë që e mbante në shpirt, Ahmeti duhet të kujdesej edhe për familjen e tij që në atë kohë e kishte ndarë në dyshe. Një pjesë e familjeve i kishte dërguar në shkollim në Kosovë,kurse pjesën tjetër i mbante ende në Sfircë për të punuar tokën dhe të merret me blegtori për t`ua siguruar një kafshët bukë dhe shkollimin e fëmijëve që i kishte në Fushë Kosovë. Ahmeti përkundër situatës shumë të vështirë të asaj kohe nuk deshi ta braktiste vendlindjen. Gjithnjë thoshte :”E tërë familja Abazi e braktisen fshatin, kurse unë do qëndroi këtu deri në vdekje,sepse familja ime Abazi me kanë si përfaqësues në trojet tona shekullore,nuk do të lejojë që shkijet t`mi kallin shtëpitë apo ti uzurpojnë tokat tona”.
Më në fund doli që Ahmeti pas shumë maltretimeve që kishte nga policia serbe ,tubon çka kishte mundësi dhe një natë vjeshte të vitit 1998 e braktise vendlindjen e tij Sfircën për mos tu kthyer kurrë më në te. Ai i bashkohet familjes që e kishte në F.Kosovë dhe vazhdon jetën së bashku me familje. Ahmeti me një përvojë që kishte, vëzhgim tereni, filloi edhe në F.Kosovë të kyçej në organizimet e ndryshme nga patriotet shqiptar , e kjo ishte në prag të luftës të UÇK-së. Vlen të theksohet se pas rënies heroike të Patriotit Hashim Hajdini të gjithëve shqiptarëve nga rrethina e Medvegjës ju keqësohet puna edhe më shumë nga UDB-ja serbo-skllave.. Për vetëm disa ditë aty janë mobilizuar mijëra luftëtarë,ku më pas janë instruktuar,trajnuar dhe përgatitur për fillimin e luftës që ishte në prag. Në vitin 1999 kur forcat serbe filluan të shkatërrojnë dhe të përndjekin popullatën shqiptare nga Kosova ,Ahmetin e gjen në shtëpi. Me datën 28.03.1999 një brigadë çetnike e sulmon fuqishëm Fushë Kosovën. E gjithë popullata fillojnë të ikin nga shtëpitë e tyre ,në këtë lagje detyrohet edhe Ahmeti me familje të lëshoj shtëpinë. Fëmijët ,nëna dhe bashkëshortja hynë në kolonën e popullatës me pas edhe Ahmeti i bashkëngjitet kolonës. Pas një kohe shumë të shkurtë Ahmeti e dëgjon një detonim të fuqishëm ku menjëherë kthehet për të shikuar mos ja kallen shtëpinë. Në rrugë has çetniket ,ku e kapin e zënë rob dhe e dërgojnë në drejtim të pa njohur. Familja që ma parë ishte futur në kolonë e humbin babanë dhe nuk dinë asgjë për fatin e tij .Kalon një kohe e gjatë,disa nga fëmijët e Ahmetit i dëbojnë ne Maqedoni, e nga Maqedonia në Australi, kurse një pjese tjetër në Gjermani e disa mbesin ende në Maqedoni në kampet famëkeqe të asaj kohe. Për fatin e Ahmetit nuk dihej asgjë.

Pas përfundimit të luftës, në F.Kosovë,gjenden 17 kufoma e të zhdukurve,nder ta dyshohet se është edhe Ahmet Abazi. Për ta identifikuar kufomën e tij ishte e pamundur sepse familja e të ndjerit nuk ishin prezent për t`ju nënshtruar DNK-së . Me fjalët e një të afërmi të familjes Abazi ku ai vërteton se njëra nga kufomat është e të ndjerit Ahmet. Familja Abazi së bashku me të gjithë familjaret e 17 kufomave tjera e varrosim Ahmetin në varrezat e dëshmorëve në F. Kosovë me daten 04.08.1999.Familja e mbetur në F. Kosovë organizon të pame 5 ditësh për të ndjerin. Edhe kjo kryhet duke menduar që Ahmet (Shefki) Abazi përfundoi me jetën e tij. Mirëpo, ndodhi një histori e dhimbshme për familje Abazi dhe për tërë farefisin. Me datën 27.10.1999 në Miradi të epërme (Dobrevë), kur hapet një varreze masive,aty ndër të parët gjendet kufoma e Ahmet Abazit ,për këtë lajmëron shtabin e të humburve, dhe njëherit edhe familja e të ndjerit Ahmet .Këtu vërtetohet se njëra nga kufomat është Ahmet Abazi të cilën kësaj radhe pa dyshim e vërteton edhe dokumenti (letërnjoftimi) të cilin e kishte pran veti. Për familjen e të ndjerit plasë edhe njëherë vaji ,tani edhe me i dhimbshëm, duhet që babai i tyre të varroset për së dyti herë. Varrimi i dëshmorit Ahmet bëhet me datën 27.10.1999 ,në të njëjtat varreza ku edhe u varros herën e parë. Edhe kjo ceremoni kryhet sipas zakoneve tona. Tani kufoma dëshmorit Ahmet gjendet në varrezat e dëshmoreve në F. Kosovë.
Ditët e pas luftës kalojnë, por dhimbja për të ndjerin mbetet në zemrat e familjes dhe farefisit. Pas luftës familja e dëshmorit Ahmet kthen në shtëpinë e tyre ku prapë bashkohen të gjithë siç ishin me herët,përveç babait që nuk e kishin me. Në shenjë respekti për dëshmorin Ahmet Abazi,Komuna e Fushë Kosovës së bashku me Këshillin Organizativ për dëshmoret, vendos që rrugën tek e cila ishte shtëpia e dëshmorit Ahmet Abazi, të emërohet me emrin Ahmet Abazi. Nëna Hajri e cila tani mbush të 80 –tat ,mburret me djalin Ahmetin dhe është krenare për familjen që i ndjeri la prapa, duke i vëzhguar si ata rriten dhe si mundohen me jetën e pas luftës, në Lirinë që sot e gëzojmë,por duke mos harruar asnjëherë vendlindjen Sfircën që Ahmeti e deshi aç shumë por nuk arriti të kthehet në vendlindje dhe nuk e përjetoi atë me bashkimin e Kosovës. Jam i bindur se Xili (Haziri) ,djali I dëshmorit Ahmet dhe tërë Kosova Lindore në një ditë të afërt do ti bashkojmë trojet tona,dhe amanetin i bacës Ahemet dhe shumë dëshmorëve tjerë do ta qojmë në vend .

Lavdi të gjithë dëshmorëve të Kombit. Lavdi dëshmorit Ahmet (Shefki) Abazit.

shkruan: Shaban Abazi– Kazakistan Mars 2019

Na ndiqniFacebook

Bëhuni fans REDAKSISË Medvegja
Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Maki,Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica, Zahide Marije UKAJ-Malësorja Medvegjase,1 Maji,Bashkim SADIKU, Bashkimin Kombëtar,internet,rrjetet socjale, LSH në Gjermani me 01.05.2015,Promovim librash në Mërgatës Shqiptare, Poezia e javes, Fshati me roje,xhandarmeri,Lufta e pare botrore,Beteja e Çanakalasë 1915-1916,Tupallë, Tupalla,Sfirca, Kapia, Kufiri,Kumanova,pushke e vjeter , 14 vjetorit të luftës çlirimtare në Kosovën Lindore / OVL e UÇPMB-së , Medvegjë - Pas spastrimit etnik të shqiptarëve - vazhduan edhe prerjet e maleve me përkrahjen e shtetit ,mbi 1000 hektar, Maqedonisë po i rrëshqasin themelet mbi tokat shqiptare, Terrorizmi sllavo-maqedonas mposhtet vetëm me konfederatë ose shkëputje, Marrëveshja e Ohrit ka vdekur, Koco Danaj,Kryetar, Lista për Shqipëri natyrale,do të lulezoj Kumanova, Masakra e Dubravës më e tmerrshmja nga Lufta e Dytë Botërore,Mbahu Loke,operacioni shigjeta, kolonel Ruzhdi SARAMATI, memorial brigada 128 e Uçk-së,Gostrozhup të Hasit, MË MIRË I VRARË E NË GURË LAPIDARI SE SA I VDEKUR PËR SË GJALLI!Ismet Asllani-Prapashtica, Ilir Meta ,Aleksander Vucic,Ballist Morina,Biografia Shaban Abazi Bac u kry, ATJE I KEMI VARRET E TË PARËVE, FTESË ,Partia Demokratike Dega në Medvegjë

Share

Intervistë me Miradie Avdullahi_ poete

Nga Beqir Cikaqi: Intervistë me Miradie Avdullahi, poete

KRIJIMTARIA IME POETIKE KA MOTIVE TË NDRYSHME!

– Bazë fillestare për vargun e shkruar poetik është frymëzimi! Unë leximin gjithherë mundohesha ta interpretojë. Ky ves më ka përcjellë gjithnjë gjatë jetës. Gjatë leximit inspirohesha dhe gjeja frymëzimin për të krijuar! Motivet e poezive janë nga më të ndryshme…

Miradie Avdullahi, është e njohur në Itali si poete, moderatore, organizatore, etj. Është e afërt me të gjithë, si në këshilla e sugjerime, e po ashtu e përpiktë edhe në obligimet që i besohen. Me cilësitë e saja ajo është personalitete në vete. Bashkëpunëtore e mirë dhe e hapur në organizime dhe veprimtari të ndryshme. Pjesëmarrëse e të gjitha aktiviteteve që organizon migracioni shqiptar në këtë pjesë të Italisë. Gjithashtu është shumë e rëndësishme për familjen e vet si bashkëshorte, nënë, madje edhe një gjyshe e dashur…

– Zonja Miradie Avdullahi, për lexuesit, fillimisht një pasaportë tuajën?
Së pari më lejoni të ju falënderoj për interesimin dhe konsideratën tuaj!
Jam e lindur në Kapit të Medvegjës, aty ku pushtuesi është munduar vazhdimisht ta zhduk identitetin e një kombi, ku dhe sot mundohet ta shuaj gjuhën e kulturën shqiptare me anë të dhunës së hekurt. E vështirë ishte të shkollohej në gjuhën amtare shqipe! Po prindërit e mi, babai në veçanti, si atdhetar e dashamir i paepur i arsimit, u shpërngulën në Fushë Kosovë. Aty unë kreva pesë vjet të shkollës fillore, për të vazhduar nga klasa e gjashtë shkollimin e më tejmë në Prishtinë! Me shkrime fillova të merrem qysh si fëmijë në bankat shkollore. Gjithherë isha në kryesinë e “Grupit letrar” si në shkollën fillore ashtu dhe në atë të mesmen. Botova shumë poezi në gazetat dhe revistat e kohës. Shkrimet e mia mund të lexohen edhe sot nëpër gazeta dhe revista si dhe në shumë portale shqiptare në internet.
Përndryshe përveç që jam bashkëshorte, jam edhe nënë e katër fëmijëve, madje edhe gjyshe, ku i dua shumë nipërit e mi. Prej disa vitesh jetojë e punojë këtu në provincën e Viçencës. Si shumë krijues të tjerë edhe unë veproj dhe krijoj në mërgim tani, më saktë në Itali! Temat janë mjaft të begatshme nga mërgimi, për vendlindjen, mallin, atdheun, kombin, njerëzit e dashur, shkollën, etj.

– Cili ishte aktiviteti i juaj në atdhe para se të migroni dhe pse migruat?
Meqenëse në kohën e rinis tonë, nuk kishim mundësi elektronike për shkrime e komunikime sikur tani, unë pata vendosur të shkojë në kursin e daktilografisë që të përvetësoja shkrimin me makinë e cila do të më ndihmonte në krijimtarinë time poetike. Edhe të punësohesh ishte shumë e vështirë po nuk ishe aktiviste e sistemit të atëhershme, apo ta kesh ndonjë person të njohur për intervenime! Në moshën 22 vjeçare, u martova! Erdhën në jetë katër fëmijë dhe mundoheshim të bënim një jetë normale, aq sa lejonte edhe situata politike e kohës! Bashkëshorti im Ferati, ngeli pa punë, i burgosur, i rrahur nga policia, dhe vazhdimisht nën vëzhgim, u detyrua të largohej nga vendi, fillimisht në Zvicër pastaj në Slloveni dhe në fund, në vitin 1992 kaloi në Itali. Unë me fëmijët, me shumë sakrifica vazhduam të qëndrojmë në atdhe! Gjatë luftës së fundit, pamë e përjetuam gjithçka! Me 24 dhjetor të vitit 1998, kur u bë “Beteja e Llapashticës”, ne dolëm detyrimisht nga shtëpitë, për të arritur në Prishtinë, pas disa ditësh peripeci u vendosëm tek familja ime. Qëndruam aty deri më 1 prill 1999, kur ushtar e paramilitar të ushtrisë serbe, të maskuar e të armatosur deri në dhëmb na nxorën jashtë duke na urdhëruar të shkonim në Shqipëri, se atë e donim! Në realitet vala e lëvizjes neve na drejtoi për Maqedoni, duke qëndruar nëntë ditë pritje në kufi. Duhet falënderuar gjithnjë pritjen e ngrohtë të bashkëkombëseve tanë në Iliridë! Me sigurimin e vizave në Ambasadën Italiane, me 25 Prill të po atij viti së bashku me fëmijët udhëtuam për Itali, gjegjësisht në Arzignano të provincës së Viçencës, ku vazhdojmë të punojmë e jetojmë edhe tani!

– Kur ke filluar të krijosh/shkruash dhe cilat janë botimet tuaja të deritashme?
Isha në shkollë në Fushë Kosovë! Mësuesi im Bajram Selimi, jo vetëm që ishte një mësues shumë i mirë e dashur në shkollë, por ai interesohej shumë për ne edhe jashtë shkollës! Dinte çdo gjë që ne bënim para ose pas orarit mësimor në shtëpitë tona! Bisedonte me familjarët tanë dhe i informonte për detyrat, mësimet e çdo gjë që zhvillonim në shkollë!… Unë përcjellës të mësimit në shtëpi e kisha axhën tim, Sahit Zymberi, i cili edhe vet ishte arsimtar në një shkollë tjetër.! Ai ishte iniciator që të lexojë libra, vepra të ndryshme, me afat kohor të caktuar, ku më kërkonte të shpjegoja përmbajtjen e librit të lexuar!… Pastaj fitova shprehi për të lexuar tregime, përralla, poezi, e dikur edhe romane. Vjershat që mësoja gjithherë i recitoja. Merrja lëvdata për recitime që më nxiste vazhdimisht dëshirën për të mësuar vjersha! Në klasë të pestë fillova dhe vetë të shkruaja vjersha me pak strofa, dhe ia tregoja arsimtarit të gjuhës shqipe! Dhe një poezi, me titull “Dëshmorët” i pëlqeu arsimtarit, më tha ta recitoja për ditën e shkollës! Isha shumë e emocionuar, por ia dola! Dhe që atëherë, fal mësuesit tim, Bajram Selimit, tani martir i luftës së fundit në Kosovë, dhe axhës tim, Sahit Zymberit, unë mësoja mirë dhe lexoja shumë, por edhe nisa të shkruaj. Poezia ime e parë është botuar në fund të vitit 1979 në revistën SHËNDETI . Isha e befasuar dhe e gëzuar në të njëjtën kohë! Me thanë të drejtën mbeta e habitur kur ma kishin dërguar edhe pagesën me faturë. Nuk e dija se revista po paguante për poezitë që botoheshin! Që atëherë kam botuar në revista të ndryshme, fillimisht në ato për fëmijë “Pionieri” dhe “Rilindja për fëmijë”, pjesë shtesë e të përditshmes “Rilindja”. Më vonë edhe në revista të tjera! Jam përgjigjur në intervista të shumta, si në emisionet për fëmijë, në Radio Prishtinën atëherë, po ashtu dhe emisione të RTP…
Sa i përket librave të botuar, kisha disa përmbledhje poetike që po i ruaja me kujdes që një ditë ta shohin dritën e botimit. Por në kohët e pa kohë ato mu konfiskuan, e një përmbledhje u zhduk dhe në pallatin e shtypin, kurrë nuk më është përgjigjur kush, se ku përfundoi ai dorëshkrim! Ishte viti 1982. Pas kësaj , unë e zhgënjyer, e vrarë, heshta ! Heshta në fushën e krijimtarisë! Por nuk e humbja shpresën për asnjë çast. E kisha në mendje dhe shpirt artin e shkruar! Pas shumë vitesh, sikur çdo gjë u ringjall, heshtja dal nga dal filloi të lëvizë dhe të më zgjonte nga gjumi letargjik për të filluar me poezi por edhe shkrime tjera. Kjo ndodhi pasi akomodimit me familje të bashkuar në Itali. Fillimisht, mundohesha të kujtoj disa vargje të vjetra të shkruara, e më pas më nuk ndalova! Në vitin 2012 plotësova dëshirën time që kisha qysh nga viti 1982, kur dështova pa fajin tim! Përmbledhjen poetike jo rastësisht e titullova: “SHTIGJEVE TË HESHTJES”. Është ky libri im i parë i botuar! Poezi kam edhe për dy përmbledhje, por kur do të dalin në dritë, mbetet enigmatike hë për hë! Tani për momentin paralelisht me poezi, jam duke punuar në një roman!

– Çka iu frymëzon për të shkruar, gjegjësisht cilat janë motivet e poezive tuaja?
Bazë fillestare për krijimin e vargut të shkruar poetik është frymëzimi! Unë leximin gjithherë mundohesha ta interpretojë. Ky ves më ka përcjellë gjithnjë gjatë jetës. Çdo herë gjatë leximit inspirohesha dhe gjeja frymëzimin për të krijuar!… Me kalimin e kohës frymëzimi për të shkruar poezi shtohej duke u inspiruar edhe në bukurit magjepse të vendlindjes, sikur janë bjeshkët dhe fushat e Kapitit, Medvegjës, etj… Ndërsa tani poezitë e mia janë me motive nga më të ndryshme, duke u nisur nga përditshmëria jetësore, malli, kurbeti, dashuria për vendlindjen, motive sociale, përkushtime për dëshmorët e atdhetarët, për të afërmit e miqtë, po edhe ato dashurie!
– Përveç me poezi, ti ke dëshmuar edhe aftësi para mikrofonit si moderatore në manifestime, por edhe në radio. Cila është eksperienca e juaj në këtë drejtim?
Mikrofonin e kam dashur qysh kur kam qenë e vogël, e sidomos kur mësoja vjershat dhe ushtroja në shtëpi, duke përdorur çfarë do mjeti që gjeja afër duke e imagjinuar si mikrofon! Më pas kur isha e vetme në dhomë duke lexuar ndonjë tregim, artikull apo roman, e lexoja me zë të lartë, duke imituar spikeret e medieve! Moderimin nuk e kam profesion, vetëm se e dua! Dhe, duke falënderuar miqtë, së pari Ali Rexhepin, unë bashkëpunova me radio Zërin e Arbrit, kryeredaktor i së cilës është poeti Imri Trena. Ende vazhdoj të jem bashkëpunëtore, sepse për mua është dhe mbetet një medium ku transmetohen vetëm vlerat e mirëfillta të artit, kulturës e traditës shqiptare! Kam bashkëpunuar dhe me Radio Mitrovicën e Radio Iliridën! Me të gjitha këto kam pasur një eksperiencë të kënaqshme…! Ndërkaq prezantimi i manifestimeve të organizuara nga Shoqatat Kulturore ishte një eksperiencë e re, krejt ndryshe! Emocionet ishin më të mëdha, por kur çdo gjë përfundon me rezultat të mirë, atëherë medoemos të lë kujtime të bukura, të paharruara dhe të lë dëshirë për të qenë prapë pjesë e këtyre manifestimeve!
– Çka të bën të lumtur më së shumti në këtë përditshmëri ?
Të duash vendlindjen, të duash atdheun tënd është diçka hyjnore, dhe kjo ndjenjë nuk krahasohet e as zëvendësohet me tjetër! Ndjenja e atdhedashurisë të bënë krenar e të lumtur! Më jep dhe vullnet e energji në vazhdimin e punës dhe veprimtarisë time, për një të ardhme të mirë, sidomos për brezat e rinj që lindin e jetojnë larg atdheut tonë të dashur!

– Para disa dite në lokalitetin ku jeton ( Arzignano-VI) u promovua shoqata “Ardhmëria”, ku ju u zgjodhët kryetare. Çka do të thotë për ju?
Po! Ceka dhe më lart se, ne jemi mërgimtar, por dashuria për atdheun, për gjuhën tonë të bukur shqipe e për kulturën është e madhe! Dëshira ime ka qen qysh në fëmijëri të merrem me aktivitete kulturore! Dhe që atëherë isha aktive në shumë veprimtari që organizoheshin nga shkolla! Tani që jemi në mërgim, me nostalgji i kujtoj vitet e adoleshencës sime, si në Kapitin e vendlindjes, si në qytetin ku u rrita të Prishtinës! Por, duke qenë në vend të huaj, duke parë se brezat që po lindin e jetojnë këtu po asimilohen dite ditës, ne morëm përsipër që të formojmë një shoqatë kulturore, dhe të angazhohemi plotësisht në ruajtjen e gjuhës dhe të kulturës shqiptare…Ne realitet unë dhe bashkëshorti im Ferati ishim mjaftë aktiv në organizimet që bëheshin nga shoqatat dhe grupet tjera shqiptare të rajonit, duke marrë një eksperiencë të mirë në këtë drejtim! Kështu që vendosëm të krijojmë Shoqatën Kulturore të emërtuar “ARDHMËRIA”. Jemi të bindur se do të ndihmoj në ruajtjen e identitetit tek shqiptarët këtu, po ashtu do të ndihmojë të paraqesin vlerat e kulturës tonë aq të pasur! Formimi i shoqatës u mundësua mbas disa takimeve me bashkatdhetarët në Arzignano të Viçencës. U zgjodh Kryesia, dhe u regjistrua sipas rregullave dhe ligjeve vendore Italiane më datë, 18. Nëntor 2018. Për një kohë të shkurt u anëtarësuan numër rekord i shqiptarëve!
Zgjedhja ime për kryetare të shoqatës?! Nuk di si të përgjigjem për këtë. Është e vërtetë se kam lobuar shumë të formohet një shoqatë, por jo dhe të jem kryesuese, sepse ky post kërkon angazhim të madh!… Megjithatë, i falënderoj të gjithë bashkatdhetarët që më dhanë këtë besim. Gjithashtu, në veçanti e falënderoj bashkëshortin tim Feratin, për përkrahjen dhe ndihmën që më jep, ndihmë që nuk më ka munguar asnjëherë deri tani. Ani se jemi shoqatë e re, e sapo formuar, me angazhimet e deritanishme jemi të kënaqur, duke falënderuar këtu dhe miqtë nga jashtë, nga shoqatat tjera ku kemi bashkëpunuar deri tani. Gjithashtu i falënderoj edhe artistët e këngëtarët që na afruan përkrahje e bashkëpunim në promovimin e shoqatës “Ardhmeria”.
– Cilat janë synimet e shoqatës?
Synimet apo qëllimi i shoqatës është në radhë të parë, ruajtja e identitetit, kombëtar, ruajtja e gjuhës tonë të bukur e të ëmbël, njohja e historisë tonë të lavdishme, ruajtja dhe kultivimi i traditave dhe zakoneve tona!
Nuk kemi hapur ende shkollën shqipe, por kemi filluar hapat e parë në këtë drejtim. Jemi në formim komisioneve e grupeve të nevojshme brenda shoqatës! Mandej presim rezultate dhe krahas tyre edhe synimet tjera do të shtohen! Jam e bindur se nëse vazhdojmë me këtë entuziazëm do të arrijmë rezultate të kënaqshme! Kemi vendosur që të përgatisim programe festive për data të rëndësishme historike të kombit, siç janë 17 Shkurti – Dita e Pavarësisë së Kosovës, 28 Nëntori-Dita e Pavarësisë së Shqipërisë dhe Dita e Flamurit Kombëtar, 8 Marsin me gratë e komunitetit shqiptar etj.
– Planet tuaja, për të ardhmen?
Zakonisht pak bëj plane! E gjithë kjo pas zhgënjimit të hershëm, kur dështuan gjithë planet me rastin e zhdukjes së materialeve për botim! Por tani që kemi brezat e rinj pas nesh, nipërit, mbesat, doemos se këtë princip timin duhet ndryshuar dhe plane për të ardhmen! Do të mundohem me gjithë qenien që të hapim shkollën shqipe sa më parë, dhe të ruajmë e të shpëtojmë këta breza nga asimilimi! Po ashtu dhe plane personale, do të mundohem të gjej tani e tutje kohë më shumë për punën time krijuese dhe të përfundoj romanin e filluar. Brenda mundësive të dalin në dritë poezitë e pabotuara, që i ruaj në skripte të arkivin tim!
– Meqenëse jemi në fillim të vitit, cili është mesazhi Juaj për lexuesit në fund të kësaj interviste ?
Viti që sapo e përcollëm, ishte një vit që më goditi rënd disa herë në familje, nga ana gjinisë time! Por nga fundi solli dhe kënaqësinë, formimin e shoqatës së shumëpritur kulturore! Për këtë fillim të Vitit 2019, uroj për të gjithë shëndet, paqe, lumturi e suksese në synimet personale e familjare! Kemi filluar një punë të rëndësishme, të shenjtë për ruajtjen e identitetit Kombëtar, andaj le të mos kursejmë asgjë në këtë drejtim! Të investojmë sa më shumë në gjeneratat e reja për të lënë brezat pas nesh të jetojnë me krenari për ne! Faleminderit!
Janar 2019


U PRET MEDVEGJA!
U PRET MEDVEGJA!

Medvegjë, tokë e shqipes krenare,
e mbuluar me petkun e gjelbërimit, mrekulli,
me shumë të ëmbla,zemra bujare,
me njerëzit të dashur e plotë mirësi.

Medvegjë, ti vendlindja ime e dashur,
si fëmijë shume kam ardhur te ti,
thesar të vetëm ty të kam pasur,
sa shumë më mungon, tash më mirë e di.

Si një lis që tymos mjegullë në perëndim,
dhe errësira në mbrëmje kur zbret e frymën ndalon,
del ashtu malli i fshehur, pa mëshirë më përbinë,
Medvegja ime, si frymëmarrja më mungon.

Sa lashtësi, ato kulla e shtëpi,
duke shikuar nga qielli,presin me padurim,
që të thyhet heshtja nën ato çati,
i PRESIN njerëzit në kthim.
U PRET MEDVEGJA!
U PRET MEDVEGJA!

Medvegjë, tokë e shqipes krenare,
e mbuluar me petkun e gjelbërimit, mrekulli,
me shumë të ëmbla,zemra bujare,
me njerëzit të dashur e plotë mirësi.

Medvegjë, ti vendlindja ime e dashur,
si fëmijë shume kam ardhur te ti,
thesar të vetëm ty të kam pasur,
sa shumë më mungon, tash më mirë e di.

Si një lis që tymos mjegullë në perëndim,
dhe errësira në mbrëmje kur zbret e frymën ndalon,
del ashtu malli i fshehur, pa mëshirë më përbinë,
Medvegja ime, si frymëmarrja më mungon.

Sa lashtësi, ato kulla e shtëpi,
duke shikuar nga qielli,presin me padurim,
që të thyhet heshtja nën ato çati,
i PRESIN njerëzit në kthim.

Na ndiqniFacebook

Bëhuni fans REDAKSISË Medvegja
Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Maki,Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica, Zahide Marije UKAJ-Malësorja Medvegjase,1 Maji,Bashkim SADIKU, Bashkimin Kombëtar,internet,rrjetet socjale, LSH në Gjermani me 01.05.2015,Promovim librash në Mërgatës Shqiptare, Poezia e javes, Fshati me roje,xhandarmeri,Lufta e pare botrore,Beteja e Çanakalasë 1915-1916,Tupallë, Tupalla,Sfirca, Kapia, Kufiri,Kumanova,pushke e vjeter , 14 vjetorit të luftës çlirimtare në Kosovën Lindore / OVL e UÇPMB-së , Medvegjë - Pas spastrimit etnik të shqiptarëve - vazhduan edhe prerjet e maleve me përkrahjen e shtetit ,mbi 1000 hektar, Maqedonisë po i rrëshqasin themelet mbi tokat shqiptare, Terrorizmi sllavo-maqedonas mposhtet vetëm me konfederatë ose shkëputje, Marrëveshja e Ohrit ka vdekur, Koco Danaj,Kryetar, Lista për Shqipëri natyrale,do të lulezoj Kumanova, Masakra e Dubravës më e tmerrshmja nga Lufta e Dytë Botërore,Mbahu Loke,operacioni shigjeta, kolonel Ruzhdi SARAMATI, memorial brigada 128 e Uçk-së,Gostrozhup të Hasit, MË MIRË I VRARË E NË GURË LAPIDARI SE SA I VDEKUR PËR SË GJALLI!Ismet Asllani-Prapashtica, Ilir Meta ,Aleksander Vucic,Ballist Morina,Biografia Shaban Abazi Bac u kry, ATJE I KEMI VARRET E TË PARËVE, FTESË ,Partia Demokratike Dega në Medvegjë

Share

Kënga e rapsodit nuk ndalet_Hetem_H

Hatem Hajrullahu, lindi në fshatin Sfircë K.K të Medvegjës në vitin 1954.
Është një këngëtar i njohur në viset shqiptare, e sidomos në trevat e Gollakut, i cili që nga fëmijëria e filloi këngën. Atëherë kur Hetem Hajrullahu filloi me këngën e tij ,nuk kishte shkollë muzike. Mirëpo, u frymëzua nga këngëtarët e vjetër të asaj kohe, kurse të luaj me çifteli dhe vegla tjera u frymëzua nga rapsodi i njohur Sfircas Zajm Beha ( Baci Zajm) Hetemi bashkë me Qazim Behen filluan këngën së bashku.

Që nga fillimi i këngës se tyre treguan një talent të mirë dhe të suksesshëm. Ishin kohëra të vështira në trevat e Medvegjës. UDB-ja Jugosllave e atëhershme përcillte çdo lëvizje ,çdo këngë të talenteve shqiptarë. Sidomos aty ku në odat tona këndohej kënga shqipe.
Hetemi ishte këngëtar që këndoi kënge : epike,lirike, dashurie ,por në zemër kishte këngën patriotike. Të gjitha këngët e tij të përcjella brez pas brezi, i këndonte me një zë të ëmbël, dhe me një talent të mire këndimi.

Kënga HIT

Duke u frymëzuar nga shumë këngëtarë të trevave shqiptare, e sidomos të atyre drenicase. Idol e kishte këngëtarin e mirënjohur Tahir Drenicën- rapsod i merituar shqiptar. Hetemi edhe pse duke treguar talent ne këndim,bashkohet dhe këndon edhe me idolin e tij Tahir Drenicën, ku zëri i tyre ishte plotësisht identik,duke ju falënderuar Hetemit që e përcolli pa gabime këngën e të madhit Tahir.

Kënga e Hetemit nuk kishte të ndalur në të gjitha trevat shqiptare,por më së shumti ai i këndonte në vendlindje , në mesin e vendasve të tij. Kur censura Sllave ishte në çdo fjalë e në çdo këngë .Hetemi këngën nuk e ndali asnjëherë, nuk frikohej nga UDB-ja, edhe pse shumë herë kishte pësuar probleme nga njerëzit e shtetit.
Sa ishte në Sfircë , këndonte këngë patriotike të Kazasë të Nishit : Trimëreshës “Hasime” trimit “Imer Popovcit” “Muhaxhereve” dhe shumë e shumë trimave të Kombit shqiptar të- të gjithave trojeve shqiptare.
Me kalimin e kohës ,duke ju vështirësuar jeta në fshat, si nga shtypja Serbo-sllave ,si nga kushtet ekonomike u detyrua të shpërngulet në Zvicër. Me shpërnguljen e tij nga vendlindja morri me vete edhe çiftelien edhe këngën.
Kënga e tij nuk u ndal as ne diasporë,kënga filloi e hyri në zemrën e tij edhe më thellë. I shoqëruar me shumë këngëtar të diasporës, Hetemi nuk ndalej me thurjen e vargjeve dhe me këndimin e tyre në një stil me të ri këndimi. Tani nga malli për vendlindjen fillon të këndoi e te kujtoi në tërësi vendin e vet Sfircen e Medvegjen ,si dhe të gjitha fshatra tjera të Jablanicës. Si çdo rapsod që këndon në duet, po-ashtu edhe Hetemi kishte shokun me të cilin këndonte.

Ne Zvicër ishte Tefik Demaj, një vendas Sfircak. Sa i përket Sfircës, historia e ndau në dy pjese, të asaj të Kosovës ,dhe të asaj të Kosovës Lindore.”Serbisë” Por është interesant Hetemin dhe Tefikun nuk mundi ta ndaj askush ,ata ishin së bashku si në këngë ashtu edhe në jetën e përditshme. Këngën me të bukur që e thurën dhe kënduan ishte ajo për Medvegjen,ku shume njerëz me lot ne sy e dëgjojnë këngën e Hetem Hajrullahut. Kënga dhe vargjet e këtij talenti Sfircak nuk ndalej asnjë herë ,nuk ndalet edhe sot. Një këngë për trimat e Medvegjes ju kushtua edhe heroit te UÇK-së Flrorim Rushitit- “Kingji”. Këngë e kënduar me një përkushtim për jetën e këtij heroi dhe për heroizmin e dëshmorit te luftës se Pashtrakut.

Hetem HAJRULLAHU_Tefik DEMAJ

Hetemi me kengën e tij këndoi me shumë shok ,nuk u ndal asnjëherë. Diaspora e kaliti edhe me shumë në këngë. Zëri i tij për trevat shqiptare , e sidomos për Mevegjen nuk ishte vetëm në këngë. Ai tregoi se është një patriot i Kombit. Ndihmonte e kundërshtonte çdo gjë që ishte kundër Kombit Shqiptar. Nuk lejonte askënd të përmbys Kombin. Patriotizmin e kishte trashëgim nga familja e tij e madhe Hajrullahu, ku kjo familje ishte në buzë të kufirit Shqiptaro-shqiptar ,dhe ishte sulmuar e djegur në çdo lufte.

Hetemi që nga vegjëlia u kalit të jetë një atdhetar i devotshëm për Kombin, e këtë me se miri e shpreh në këngën e tij.
Mjerisht, siç çdo shqiptar që koha na shpërndau në të gjitha viset e botës, po ashtu edhe Hetemi pas shumë bredhjeve në Evropë , e sidomos në Zvicër , më në fund kthehet në Kosove, jo në Kosovën Lindore , jo në Sfircën që u lind dhe u frymëzua dhe tërë jetën e ka në zemër. Sfirca tani është bërë një ëndërr e madhe për të gjithë ne sfircakët, kushtet dhe pushteti çdo ditë na bënë të pamundur kthimin në trojet stërgjyshore. Po ashtu edhe rapsodin Sfircak Hetem Harullahun koha dhe shteti i Serbisë e pamundësoi kthimin ne vendlindje.
Hetemi bashkë me këngën që e mban në kokë , Sfircën dhe tërë territoret shqiptare i mban në zemër. Kënga ja kujton ato çdo herë kur ulet dhe merr sharkinë ne dorë. Në këngën e tij edhe unë ndihej dhimbje, kur ai me endje i këndon Medvegjës,Sfircës, Kapitit , Gërbacit ,gurit e lisit të vendlindjes së tij.

Është pak të shkruhet për ketë rapsod Sfircak, sepse edhe sot Baci Hetem nuk ndalet duke kënduar, e duke thur vargje për këngën e tij. Kënga e tij dhe zemra nuk plaket ,tani është edhe me aktiv dhe me i freskët se kur ishte në rinin e tij. Ndoshta tek çdo këngëtar është domethënie që ! ”Vaji i burrit është kënga”: E si duket edhe tek baca Hatem vajin dhe lotin e shpreh në këngë.

Këndofsh gjithë jetën Baca Hetem. Zërin dhe këngën e juaj do ta përcjellim me ëndje, dhe do të frymëzohemi vetëm në rrugën e Kombit, siç ju u frymëzuat nga këngët e idolëve tuaj.
Me Ty mburremi ne Sfircaket dhe tërë Medvegja. Rrofsh sa malet e Sfircës.

Shaban Abazi 19.03.2018 Astana – Kazakistan

Për STAFFIN I REDAKSISË MEDVEGJA Baca Hetem ngelet referenca e Folklorit dhe traditës.

Na ndiqniFacebook

Bëhuni fans REDAKSISË Medvegja
Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Maki,Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica, Zahide Marije UKAJ-Malësorja Medvegjase,1 Maji,Bashkim SADIKU, Bashkimin Kombëtar,internet,rrjetet socjale, LSH në Gjermani me 01.05.2015,Promovim librash në Mërgatës Shqiptare, Poezia e javes, Fshati me roje,xhandarmeri,Lufta e pare botrore,Beteja e Çanakalasë 1915-1916,Tupallë, Tupalla,Sfirca, Kapia, Kufiri,Kumanova,pushke e vjeter , 14 vjetorit të luftës çlirimtare në Kosovën Lindore / OVL e UÇPMB-së , Medvegjë - Pas spastrimit etnik të shqiptarëve - vazhduan edhe prerjet e maleve me përkrahjen e shtetit ,mbi 1000 hektar, Maqedonisë po i rrëshqasin themelet mbi tokat shqiptare, Terrorizmi sllavo-maqedonas mposhtet vetëm me konfederatë ose shkëputje, Marrëveshja e Ohrit ka vdekur, Koco Danaj,Kryetar, Lista për Shqipëri natyrale,do të lulezoj Kumanova, Masakra e Dubravës më e tmerrshmja nga Lufta e Dytë Botërore,Mbahu Loke,operacioni shigjeta, kolonel Ruzhdi SARAMATI, memorial brigada 128 e Uçk-së,Gostrozhup të Hasit, MË MIRË I VRARË E NË GURË LAPIDARI SE SA I VDEKUR PËR SË GJALLI!Ismet Asllani-Prapashtica, Ilir Meta ,Aleksander Vucic,Ballist Morina,Biografia Shaban Abazi Bac u kry, ATJE I KEMI VARRET E TË PARËVE, FTESË ,Partia Demokratike Dega në Medvegjë

Share

Milaim MEZINI ka mbi 40 vjet në skenë

Milaim MEZINI është këngëtar dhe autor këngësh i njohur në viset shqiptare i cili i këndon dhe përkushtohet Toplicës e Tetoves, Medvegjes e Malësis,Shkupit e Shkodres, Preshevës e Prevezes,Gucisë e Gostivarit,Tivarit e Tërpezes, Dibrës e Dardanes, Kaçanikut e Kumanoves per artistin kufijt ne mes te shqiptareve nuk kan qen të pranueshem asnjehere në veprimtarin por ishin brengë ate e deshmon edhe karriera e tij shume vjeqare në skenë edhe sot nuk e ndal kontributin e tij duke pasuruar kulturën e folklorin shqiptar.

Nga këngët e fundit të vitit 2018 që po ngrit emocione , kujtime , dhimbje e histori por mbi të gjitha mësime e udhërrëfim për gjeneratat e reja ,most e harrohen rrenjet e Toplices .
STAFFI e Redaksisë Medvegja e ka vequar e vlerësuar bashk me lexuesit
këngen Molla e kuqe , këtu në vazhdim keni mundësi ta ndëgjoni :

Për Milaim MEZININ kujtimet jan të freskëta kur rrëfen për rinin e tij si këngëtar në darsmat e Medvegjes duke filluar nga Llapashtica tek familjet MUSLIU,OSMANI, BAJRAMI etj… këndoj si i ri në vendlindjen e Zenel Hajdinit, Idriz AJETIT e shumë ushtarëve, veteranëve që kontribuan aq shumë për të kaluarën e më tepër për të ardhmen ton.Me miqësin që kishte Milaimi atë kohe me Kolegët dhe ato familje tani at miqësi dhe admirim e gëzon nga e gjithë Lugina ku besojm se do të vazhdoj të jetë zëri i Medvegjes , Bujanocit e Presheves sepse sot si asnjë ditë më parë këto troje kan nevoj për mbështetje ngritjen e zërit gjithë andej nga zërat e fuqishëm e atdhetaret siq është Milaimi MEZINI.

Në foto nga e majta Mahmut FERATI e Milaim MEZINI

Ne vazhdim keni Biografin e detajuar te Kantautorit me karrierën e pasur e të nderëshme :
*Lindur në vitin 1959 në fshatin Biçec-Kaçanik, me vendbanim në Ferizaj që nga viti 1999 e deri më sot!
– Ish i punësuar në ,,Sharrcem’’ 36 vj., tani i pensionuar!
– Në artin muzikorë që nga fëmijëria, dhe me traditë familjare!
– Autorë i mbi 400 këngëve, te zhenreve te ndryshme, duke shkruar dhe kompozuar shumë këngë edhe për këngëtaret tjerë!
– Ka zhvilluar aktivitet kulturor në SHKA ,,Rrezet e Sharrit’’ Biçec, 12 vj., SHKA ,,Bajram Curri’’ Prishtinë 3 vj. dhe së fundi në AAKV ,,Kastriotët’’ Ferizaj 7 vj.
– 10 vjet pjesmarrje në RFBK ,,Gllogovci’’ në duet me kolegun Mahmut Ferati.
– Ka kënduar përmedësh deri në 500 këngë.
-Si rapsod, ka kënduar 15 vj.me kolegët: Mahmut Ferati, Shaqir Cërvadiku dhe Baki Bakiu.
– Festivalet: ,,Bemus’’ Beograd-1988, ,,Takimet Abrasheviq’’ Valevë-1986, ,,Kongresi i punëtorëve’’ Sarajevë-1987, ,,Mikrofoni i artë’’ Prishtinë-1988, ,,500 vjetori Arbëreshëve’’ në Kalabri e Sicili të Italisë-1988, ,,Kongresi i Folklorit’’ Prishtinë, organizuar nga Instituti Albanologjik Prishtinë etj.
– Realizoi 140 këngë pas lufte për dëshmorët e kombit!
– 110 këngë për të shkruara për fëmijë, deri më sot, 85 të realizuara.
– 5 herë i shpërblyer me vendin e parë në Fastivale!
– Deri më tani të realizuara 13 albume muzikore, ndër t’a, 3 në duet me Mahmut Feratin, rreth 40 këngë.
– Milaimim ka realizuar mbi 30 Videoklipe profesionale dhe 2 videokaseta nga 180 min. Videklipin e fundit e realizon për “Mollën e kuqe”, kushtuar 140 vjetorit të spastrimit etnik të popullatës Shqiptare nga trojet e tyre etnike.
– Për Institutin Albanologjik në Prishtinë ka 6 orë inçizim në teknikën 4 kanalëshe dhe rreth 1:30 min video-xhirim!
– Xhirime, emisione në të gjitha televizionet tona. Vlen të theksohet xhirimi ne TVSH 1992, pas pluralizmit në Shqipëri, së bashku me Mahmutin, ishin ndër të parët solist që xhiruan emisionin 30 minutësh.
– Performansa të shumta gjithandej trevave tona në manifestime kulturore, si akademi përkujtimore në Kosovë dhe Maqedoni.
Instrumentalist i gjithanshëm, duke luajtur në 7 instrumente muzikore si: Fyell, Prim, Çifteli, Sharki, Fis-harmonikë, Violinë dhe Def!
-Bashkëpunëtorë në librin monografik të autorit Shaban Baksi “Rapsodët e trojeve shqiptare” ku interviston rreth 50 artist!
– Deri më sot ka marrë 40 mirënjohje, falenderime dhe nji dekoratë medalje për kontributin në art.
– Shumë intervista nëpër media, si të shkruara dhe eletronike.
– Kontribues humanitar, duke marrë pjesë në shumë koncerte humanitare anekend trojeve tona, për këtë shpërblehet me mirënjohje dhe medalje nga shoqata “Duart e shpresës” nga Zvicra.
– Në vitin 2004, të gjitha të hyrat materiale të albumit “Zëri i Grykës” dhuron i për shoqatat e dalura nga lufta çlirimtare!
– Të gjithë pasardhësit e tij: Artani, Njomza dhe Andi, janë me ngritje akademike dhe të njohur në fushën e artit muzikorë!

STAFFI I REDAKSISË MEDVEGJA është mirënjohës për modestin dhe bashkëpunimin vllazëror të Milaim MEZINIT

Na ndiqniFacebook

Bëhuni fans REDAKSISË Medvegja
Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Maki,Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica, Zahide Marije UKAJ-Malësorja Medvegjase,1 Maji,Bashkim SADIKU, Bashkimin Kombëtar,internet,rrjetet socjale, LSH në Gjermani me 01.05.2015,Promovim librash në Mërgatës Shqiptare, Poezia e javes, Fshati me roje,xhandarmeri,Lufta e pare botrore,Beteja e Çanakalasë 1915-1916,Tupallë, Tupalla,Sfirca, Kapia, Kufiri,Kumanova,pushke e vjeter , 14 vjetorit të luftës çlirimtare në Kosovën Lindore / OVL e UÇPMB-së , Medvegjë - Pas spastrimit etnik të shqiptarëve - vazhduan edhe prerjet e maleve me përkrahjen e shtetit ,mbi 1000 hektar, Maqedonisë po i rrëshqasin themelet mbi tokat shqiptare, Terrorizmi sllavo-maqedonas mposhtet vetëm me konfederatë ose shkëputje, Marrëveshja e Ohrit ka vdekur, Koco Danaj,Kryetar, Lista për Shqipëri natyrale,do të lulezoj Kumanova, Masakra e Dubravës më e tmerrshmja nga Lufta e Dytë Botërore,Mbahu Loke,operacioni shigjeta, kolonel Ruzhdi SARAMATI, memorial brigada 128 e Uçk-së,Gostrozhup të Hasit, MË MIRË I VRARË E NË GURË LAPIDARI SE SA I VDEKUR PËR SË GJALLI!Ismet Asllani-Prapashtica, Ilir Meta ,Aleksander Vucic,Ballist Morina,Biografia Shaban Abazi Bac u kry, ATJE I KEMI VARRET E TË PARËVE, FTESË ,Partia Demokratike Dega në Medvegjë

Share

7 Marsi-rënia e Heroit Zenel Hajdini

Në Ditën e Mësuesit u vra Heroi i popullit Zenel HAJDINI më 7 Mars 1942

Në ditën kur të gjitha shkollat shqipe festojn ditën e mësuesit për fashatin Tupallë të Medvegjes është ditë dhimbje, kujtimi por edhe krenarie sepse me 7 mars të vitit 1942 u vra heroi i Popullit Zenel HAJDINI një figurë e ditur dhe e ngritur e kohës në këtë treve shqiptare.
Zakonisht nga nxënësit, mësuesit por edhe bashkëfashataret organizojn vizita tek varri i Heroit por varreza në të cilën prehet Trimi i Tupalles është lënë në mëshirë të askujt, pa përkujdesje,ndërsa viteve të fundit edhe është dëmtuar me ndërhyrje nga shteti, duke i hudhur dhjetra metër kub beton.


‘’ Mos vall po kan frikë se do ngrihet nga varri përsëri ’’

Pyetje që duhet të parashtrojm secili nga ne :
Kush bëri një veprim të tillë !
– A është marr leje nga dikush ?
– A është hudh në konkurs apo paraqit ndonje projekt paraprakisht ?
– A mos pati ndonje reagim apo kerkes zyrtare nga Partit e përfaqësuesit tan në Komunë apo ishin pjesëmarrës të këtij akti ?

– E shumë pyetje të tjera …..

A duhet ne si shoqëri të heshtim në vazhdimësi e ti lejojm që të tallen me më të dashurit tan Heronjtë e Popullit , në vend se të ndërtohet aty pran apo dikund tjetër edhe ndonjë përmendore e Medvegjasëve që kan histori të lavdishëme e të pasur me vepra të shumëta , ku ne ndjehemi krenar kudo që shkojm duke u thirrur në emrin e tyre, siq është Hashim Hajdini ,Florim Rushiti e shumë të tjerë.

7 Marsi – Dita e Mësuesit, që na përkujton ditën kur më 7 mars 1887, u hap në Korçë, nën drejtimin e Pandeli Sotirit, Mësonjëtorja kombëtare shqipe. Ajo ishte shkollë me karakter kombëtar e laik ( jo fetar ) ku të gjitha mësimet jepeshin në gjuhën shqipe. Drejtues të saj ishin figura të njohura të Rilindjes shqiptare, si: Pandeli Sotiri, Petro Nini Luarasi, Nuçi Naçi, Thoma Avrami etj.
Festë Dita e Mësuesit është festë kombëtare nuk është vetëm për punonjës të arsimit shqiptar, por edhe për nxënës e studentë, është një festë që festohet në çdo familje shqiptare. Kjo është një traditë e bukur e krijuar tek populli ynë. Në këtë ditë të rëndësishme të arsimit shqiptar, kujtojmë me respekt të thellë veprën e ndritur të mësuesve dhe patriotëve të shquar, që punuan me përkushtim dhe bënë sakrifica të mëdha, për zhvillimin e arsimit kombëtar.
Duke kujtuar 7 marsin –Ditën e Mësuesit nuk mund të lëmë në heshtje e të mos nderojmë edhe rolin e kontributin e mësuesve të palodhur dhe prindërve të urtë shqiptarë që mbajnë hapur shkollat shqipe në këtë hapësirë shqiptare Preshevë,Bujanoc e Medvegjë.
GËZUAR 7 MARSIN
Një urim shumë të madh për të gjithë mësuesit, ata që i dhanë dhe i japin dritë, frymë dhe shpirt kombit.

Zenel trimi nga trojet tona,
Emri i yt prin në kto shkolla.
Ky Shqiptarë Medvegjali,
Vepra e jote është histori

O Zenel,Zenel bre vëlla,
Kush o trim ty të ka vra.
Kush të vrau heu ju thaftë dora,
Na kan borxh shumë ata hora.

Në vazhdim Biografia e Heroit :
Zenel Hajdini u lind më 191O në fshatin Tupallë te Medvegjes.
Mësimet e para i mori në shkollën e ashtuquajtur « tek Xhamia e Siarinës »
Një kohë punoi si ofiqarë në Medvegjë, Dallohej me një kaliografi (bukurshkrim) të jashtëzakonshëm.
Pas dy vitesh u regjistrua ne Medresën e Shkupit e cila kishte karakter fetar por në të cilen mësoheshin disa gjuhë të huaja dhe ku lëndët empirike zinin një vendë shumë të rëndësishëm. Pas diplomimit në Medresë u regjistrua në fakultetin e shkencave matematiko-natyrore në Beograd.
Gjatë vijimit të vitit të dytë të studimeve në Beograd plasën demostratat e njohura të marsit ku Zeneli mori pjesë aktive. Pas fillimit të luftës Zeneli ishte kthyer në vendëlindje për të vazhduar aktivitetin e vet si anëtar i shtabit për rejonin e Medvegjës.
Eshtë vrarë nga forca bullgaro-çetnike në vijën e parë të frontit në Gazdare më 07 mars 1942.
Po këtë vit në Kosovë u themelua aradha e pare shqiptare e cila për nder të emrit dhe veprës së tij u quajt aradha « Zenel Hajdini ».
Eshtë shpallur hero i popullit me 1953.
Emrin e tij e mbajtën dymbëdhjet shkolla fillore dhe të mesme (në Kosovë në Jabllanicë e ne Maqedoni ),kazerma, rrugë dhe sheshe.

Disa nga këto shkolla dhe rrugë nuk e mbajnë më emrin e tij ngase serbët ua ndërruan pas luftës së Kosovës por ka edhe të tilla që fatkeqësisht ua ndërruan vet shqiptarët.
Veprimtaria:
Zenel Hajdini nuk ishte pajtuar që shqipëtarët të mbesin të pashkolluar dhe kështu të dominohen në aspektin intelektual nga bashlëvendasët e tyre serb.
Rrugën e tij tê shkollimit ua kishte preferuar edhe bashkëfshhatarëve të tjerë siq ishin Idriz Ajeti (akademik i njohur që dha një kontribut të jashtëzakonshëm në lëminë e gjuhës shqipe), Zeqir Bajrami (profesor universiteti dhe një ndër autorët e parë të librit të gjeografisë në gjuhën shqipe)etj, të cilët vijuan mësimet në Medresën e Shkupit disa gjenerata më vonë.
Zenel Hajdnini disa herë kishtë pasur takime me intelektual nga Kosova si Rashid Deda (deshmor) nga Prizreni e të tjerë, nga të cilët kishte kërkuar që ta furnizonin me disa abetare që do ti merrnin në Shqipëri. Kjo ëndërr si edhe shumë të tjera i mbeti e pa realizuar.
Familja:
Zeneli la pas shumë nipêr dhe mbesa të cilët sot jetojnë në Prishtinë e në diaspore (Francë, Gjermani,SHBA,Angli)
Këtu duhet theksuar patjetër emrin e Hashim Hajdinit (djali i vëllaut të Zenelit-Hajvazit) i cili u dallua në luftën e Kosovës duke dëshmuar edhe një herë se rrjedh nga një familje e madhe me traditë atëdhedashurie.
Hashimi luftoi në Fushë Kosovë deri në frymëne tij të fundit kundër hordhive policore dhe paramilitare serbe te cilët e kishin sulmuar në shtëpinë e tij me një makineri të paparë luftarake. Sipas dëshmitarëve këtu kishin gjetur vdekjen mbi dhjetë policë dhe paramilitarë serb, ndërsa perveq Hashimit këtu mbeten të vdekur edhe dy prindërit e tij Hajvazi dhe Gjyla.
Permendorja e Hashim Hajdinit sod eshte e vendosur para kuvendit komunal te Fushe Kosoves .
Zenel Hajdini u varros ne Fshatin e tij te lindjes ne Tupallë ku edhe sod e kesaj dite perkujtohet vepra e tij nga banoret lokale dhe nga nxensit e shkolles fillore qe mban emrin e tij qdo 7 mars.
Dita e shkolles fillore ,,Zenel Hajdini » shenohet me 24 maj per hir te ditlindjes se Zenel Hajdinit

Shtëpija e familjes Hajdini në Tupallë e renovuar nga Familjaret

POEZI

T’U KËNDOJMË HERONJVE

Ata që kanë rënë për lirinë tonë
I madh dhe i vogël le t’i kujtojnë
Ata që e flijuan jetën për liri
Për ne ishin shpëtim-krenari

Më 7 mars ‘42 në kodër të Gazdarit
U vra Zeneli nga dora e barbarit
Ata që e donin, u dhimbsej vërtet
Tinzarët e qanin me lotë përpjet

Ashtu i vrarë tri ditë në borë qendroj
Që ta marrin kufomën armiku s’ lejoj
S’lejonin kriminelët për ta marrë
Se vetë pas shpine atë e kishin vrarë

Ditën e 10 marsit u mblodh farë e fis
Që ta varrosin Zenelin, trimin e lirisë
Oj nëna Zarife, oj nënë kreshnike
Lumja ti e lumja Zenelin që e rrite

Nga prapashpina një jetë ishte sos
Në Tupallën heroike ai u varros
Varri i tij ka një simbolikë-porosi
Që të mos harrohej kurr gjaku i tij

Poezi e shkruar nga Florie NAMANI

Vijon kenga për Heroin e Familjes – Hashim Hajdini i rënë gjat luftimeve në vitin 1999

Na ndiqniFacebook

Bëhuni fans REDAKSISË Medvegja
Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Maki,Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica, Zahide Marije UKAJ-Malësorja Medvegjase,1 Maji,Bashkim SADIKU, Bashkimin Kombëtar,internet,rrjetet socjale, LSH në Gjermani me 01.05.2015,Promovim librash në Mërgatës Shqiptare, Poezia e javes, Fshati me roje,xhandarmeri,Lufta e pare botrore,Beteja e Çanakalasë 1915-1916,Tupallë, Tupalla,Sfirca, Kapia, Kufiri,Kumanova,pushke e vjeter , 14 vjetorit të luftës çlirimtare në Kosovën Lindore / OVL e UÇPMB-së , Medvegjë - Pas spastrimit etnik të shqiptarëve - vazhduan edhe prerjet e maleve me përkrahjen e shtetit ,mbi 1000 hektar, Maqedonisë po i rrëshqasin themelet mbi tokat shqiptare, Terrorizmi sllavo-maqedonas mposhtet vetëm me konfederatë ose shkëputje, Marrëveshja e Ohrit ka vdekur, Koco Danaj,Kryetar, Lista për Shqipëri natyrale,do të lulezoj Kumanova, Masakra e Dubravës më e tmerrshmja nga Lufta e Dytë Botërore,Mbahu Loke,operacioni shigjeta, kolonel Ruzhdi SARAMATI, memorial brigada 128 e Uçk-së,Gostrozhup të Hasit, MË MIRË I VRARË E NË GURË LAPIDARI SE SA I VDEKUR PËR SË GJALLI!Ismet Asllani-Prapashtica, Ilir Meta ,Aleksander Vucic,Ballist Morina,Biografia Shaban Abazi Bac u kry, ATJE I KEMI VARRET E TË PARËVE, FTESË ,Partia Demokratike Dega në Medvegjë

Share

Toka e heronjëve të harruar_UÇPMB-së, Fatmir Ibishi

ʹʹToka e heronjëve të harruarʺ

(Në kujtim të dëshmorit të parë të UÇPMB-së, Fatmir Ibishi)

Në rrethana të okupimit, pas luftës së Kosovës, rritja e ndikimit të ideve të çlirimit kombëtar, të
propaganduara nga qarqet atdhetare brenda vendit, si dhe nevoja e vetëmbrojtjes nga terrori
shtetror serb, bënë të domosdoshëm organizimin e lëvizjeve kombëtare shqiptare mbi themelet e
të drejtës për çlirim dhe bashkim me Kosovën. U shtrua kështu si një nevojë e ngutshme formimi
i kësaj celule, sipas shembullit dhe programit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, i një organizate
politike-ushtarake, si UÇPMB-ë, të fshehtë në fillimet e para, që do ti bashkonte atdhetarët e
kësaj treve. Kjo vendosmëri sidomos u shtye përpara nga ish veteranët që kishin qenë në luftë të
Kosovës, për të rivazhduar në rrugën e luftës së armatosur edhe në Kosovë Lindore.
Kjo lëvizje ishte me një ide të njejtë kombëtare sikurse ajo e luftës së Kosovës, gjë që e bënë
edhe këtë luftë si vazhdimsi të rrugëtimit dhe përpjekjes për çlirim kombëtarë. Kjo lëvizje kishte
karakteristikat e saja, duke synuar që të përmbushte aspiratat politike të asaj popullate shqiptare
të mbetur jashtë kufijve të Kosovës. Shkalla e nacionalizmit u karakterizua nga ndjenja e
përbashkët, si pjestarë të të njejtit komb, që edhe në fund shekullin XX po vuanin nga robëria
dhe mos çlirimi i tyre. Në jetën shoqërore u zhvillua ideologjia çlirimtare, kombëtare, thelbin e
saj e përbën lufta kundër shtypjes kombtare, me idetë që argumentonin të drejtën e natyrshme
njerzore të kësaj popullate shqiptare për të qenë e lirë dhe e pavarur kombëtarishtë si pjesë e
trungut shqiptarë. Këto ide, të përhapura gjersishtë në rrethet brenda dhe jashtë kësaj popullate u
futën edhe në mendjet e njerzëve të thjeshtë, të cilat ndimuan në formimin te popullata shqiptare
rreth ndërgjegjës së përbashkët kombëtare, e cila e mishëronte vullnetin e tërë asaj popullate,
gjegjësishtë të Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës.
Viktimat civile patën jehonën e dhimbjes në Kosovë Lindore dhe ngjallën indinjatë tek popullata
shqiptare dhe njëkosishtë shkalla e pasigurisë shtohej nga dita në ditë pasi që pushteti serb nga
njëri vendbanim në tjetrin bënte terror mbi popullatën civile.
Fatmir Ibishi nga fshati Uglarë të Gjilanit, kthehet nga perëndimi në vendlindje dhe menjëherë
kyçet në njësitet guerile të UÇK-së, në Zonën Operative të Karadakut në pikën e Zhegocit në
Brigadën 171 “Kadri Zeka”. Në fillimin të luftës së UÇPMB-së Fatmiri ishte ndër të parët, që
nga dalja publike e UÇPMB-së në fshatin Dobrosin. Pas vendosjes në këtë fshat, Fatmir Ibishi
ishte në mesin e tri skuadrave të para që themelohen, Fatmiri ishte Komandant i Skuadrës së
Dytë që ishte themeluar në këtë fshat më 27 janar të vitit 2000.
Gryka Klisura e Konçulit që lidhë Republikën e Kosovës me Serbin është një prej pikave më
strategjike në Kosovën Lindore. Ditë e më shumë ushtrohej dhunë psikike e fizike ndaj
shqiptarëve të Kosovës Lindore në punktin policor në Konçul. Pikrisht Komandant Fatmir Ibishi
më 26 shkurt të vitit 2000, rreth orës 23, me një grup bashkëluftëtarësh prej dy njësitëve të

pjestarëve të UÇPMB-së kishin zënë pritë në kthesën e parë në hyrje të fshatit Konçul, nga
drejtimi Bujanoc-Gjilan, ku sulmuan xhipin e policisë në të cilën ishin katër polic serb, në mesin
e tyre dhe oficer pjesëmarrës në të gjitha luftërat në ish-Jugosllavi. Në përleshje në mes të
ushtarëve të UÇPMB-së dhe policisë dhe paramilitarëve serb, Fatmir Ibishi pati fatin që të jetë
dëshmori i parë i UÇPMB-së. Bashkëluftëtarët nuk mundën fare që ta tërheqin kufomën e tij,
pasi që arritën forca të mëdha serbe. Pas vrasjes së komandantit, policia serbe e marrin kufomën
e komandantit, e dërgojnë dhe varrosin në varrezat Rome në Bujanoc. Falë ndërkombtarëve që i
bën presion palës serbe, pas një muaji nxirret nga varri dhe kufoma e komandantit kthehet në
vendlindje në Kosovë.
Me emrin e tij u themelua Brigada 111 e UÇPMB-së “Fatmir Ibishi”, e cila ishte emëruar për
nderë të dëshmorit dhe heroit të kësaj lufte çlirimtare.

Shkruan: Valon Jashari:
*Historian, ish-veteran i UÇPMB-së,dhe ish-Kryetar i “Lëvizjes së Lirisë”, Lëvizje që
vepron në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë, si dhe aktivist për të drejtat e
shoqërisë shqiptare.

Na ndiqniFacebook

Bëhuni fans REDAKSISË Medvegja
Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Maki,Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica, Zahide Marije UKAJ-Malësorja Medvegjase,1 Maji,Bashkim SADIKU, Bashkimin Kombëtar,internet,rrjetet socjale, LSH në Gjermani me 01.05.2015,Promovim librash në Mërgatës Shqiptare, Poezia e javes, Fshati me roje,xhandarmeri,Lufta e pare botrore,Beteja e Çanakalasë 1915-1916,Tupallë, Tupalla,Sfirca, Kapia, Kufiri,Kumanova,pushke e vjeter , 14 vjetorit të luftës çlirimtare në Kosovën Lindore / OVL e UÇPMB-së , Medvegjë - Pas spastrimit etnik të shqiptarëve - vazhduan edhe prerjet e maleve me përkrahjen e shtetit ,mbi 1000 hektar, Maqedonisë po i rrëshqasin themelet mbi tokat shqiptare, Terrorizmi sllavo-maqedonas mposhtet vetëm me konfederatë ose shkëputje, Marrëveshja e Ohrit ka vdekur, Koco Danaj,Kryetar, Lista për Shqipëri natyrale,do të lulezoj Kumanova, Masakra e Dubravës më e tmerrshmja nga Lufta e Dytë Botërore,Mbahu Loke,operacioni shigjeta, kolonel Ruzhdi SARAMATI, memorial brigada 128 e Uçk-së,Gostrozhup të Hasit, MË MIRË I VRARË E NË GURË LAPIDARI SE SA I VDEKUR PËR SË GJALLI!Ismet Asllani-Prapashtica, Ilir Meta ,Aleksander Vucic,Ballist Morina,Biografia Shaban Abazi Bac u kry, ATJE I KEMI VARRET E TË PARËVE, FTESË ,Partia Demokratike Dega në Medvegjë

Share

HISTORIA E SUKSESIT

HISTORIA E SUKSESIT

Medvegja sot renditet ndër vendbanimet shqiptare komuna me numrin më të vogël të shqiptareve dhe me e rrezikuara që të shuhet, që nga viti 1999 ka pas nje rënje të vazhdueshme ku tani arrin në 522 numri i banorëve arsyjet jan të njohura për shkak të konflikteve në Ballkan dhe pozicioni i saj strategjik ,Medvegja ka qene perhere nën presion.
Banorët që u larguan asnjëhere se harruan vendlindjen ku mbajn lidhje të përherëshme ,ata me pune kan vazhduar rrugen e suksesit në fushën e arsimit, ashtu si gjeneratat e me hereshme që krenohemi të gjithë.
Medvegjes për festen e 10 vjetorit të pavarësisë së Kosovës i vjen gëzimi nga Gjermania me lajmin, i shtohet edhe një Inxhinier – Menagjer
Të njhemi me Inxhinier-Menagjerin e parë të vitit 2018 nga Medvegja.
Emri : Arian
Mbiemri : JAKUPI
Vendlindja : Gjermani
Viti i lindjes : 1995
Vendbanimi fillestar i familjes: Medvegjë – Qytet
Shkollimi : Gjermani në isnstitucione arsimore prestizigjioze me renome ndërkombëtare.
Gjatë kohës së studimeve ai ka zhvilluar praktika profesionale në kompani të ndryshme.

Në vitin e fundit të studimeve për 6 muaj me radhë menaxhoi projekte me rendësi te veqant në kompanin e njohur për prodhimin e vetuarave Mercedes në qytetin Stuttgart, ku mori mirënjohje e vlersime të larta për rezultatet e projekteve e tij në sigurin e teknologjis së ardhëshme në këtë gjigant industrial.

Në muajin shkurt të vitit 2018 diplomon pran :
Universitetit Gjerman i themeluar 160 vjet më parë
Furtwangen University / HFU Business School

– Inxhinier Menagjer me temën : Menaxhimi i rrezikut dhe shërbimeve për korporata

Ariani rrjedh nga Familja JAKUPI_lagjja Dediq është nip i familjes SALIHU nga Tupalla, ai viziton vendlindjen rregullisht dhe mban lidhjet të panderprera me njerzit e bashkëmoshatarët e vet gjithë andej.

I riu në Gjermani përveq suksesit në arsim ka dëshmuar rezultate në Sport e mbit ë gjitha në modë me trupin e tij shtatëlart të një Malësori,ka bashkëpunuar me disa shtëpi të modes, thuhet se është i apasionuar me folklorin e mirfillët shqiptar me siguri të trashiguar nga familjarët . Nga instrumentet preferon qiftelin si dhe është një valltar i përkryer.


Çfar e bëne Arianin të veqant ? Ai ku do që gjendet krenohet me kombin e vet dhe punon në promovimin e permisimin e imazhit shqiptar.

Historiku i Familjes JAKUPI :

Familjes JAKUPI e ka prejardhjen nga Medvegja qyteti i sotëm që dikur mbante emrin Dediq dikund deri në vitet 1889, përndjekjet e viteve 1877-1878 të Sanxhakut të Nishit e Toplices edhe Dediqi (Medvegja e sotme ) e pësuan keq si gjithe të tjerët,familjet autoktone u larguan pjeserisht nga qyteti në perifei ku jetojn edhe sot.
Duhet patjeter te thuhet se Lagjja Dediq eshte vend pitoresk dhe nga aty e shef të tërë qytetin si në pëllemb të dores,aty ku kjo lagje i kishte edhe tokat e punueshme buzë lumit Jabllanicë.
Këto toka ishin nën pronësin e tyre deri ne vitet 1985 por shteti gradualisht iu mori nga pronësia me forma te ndryshme p.sh duke ndertaur stacion Policor, e institucione te tjera të siguris shtetërore ,poashtu një pjesë të madhe e shenderroj edhe në zonë indistriale.
Dikur Medvegja ishte Dediqi ndërsa tani është Histori,dhimbje, kujtime e nostalgji për ata që po mundohen edhe sot ta mbajn gjallë.

Kjo është Historia e suksesit per fillimin e vitit 2018, Arianit i urojm suksese në profesion si dhe të gjithe atyre që arrin rezultate të tilla.
Për Medvegjen tradita vazhdon duke synuar majen e piramides në arsim e po ashtu edhe në karrierën profesionale.

Shkruan: F.FERATI,17.02.2018 Germany

Na ndiqniFacebook

Bëhuni fans REDAKSISË Medvegja
Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Maki,Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica, Zahide Marije UKAJ-Malësorja Medvegjase,1 Maji,Bashkim SADIKU, Bashkimin Kombëtar,internet,rrjetet socjale, LSH në Gjermani me 01.05.2015,Promovim librash në Mërgatës Shqiptare, Poezia e javes, Fshati me roje,xhandarmeri,Lufta e pare botrore,Beteja e Çanakalasë 1915-1916,Tupallë, Tupalla,Sfirca, Kapia, Kufiri,Kumanova,pushke e vjeter , 14 vjetorit të luftës çlirimtare në Kosovën Lindore / OVL e UÇPMB-së , Medvegjë - Pas spastrimit etnik të shqiptarëve - vazhduan edhe prerjet e maleve me përkrahjen e shtetit ,mbi 1000 hektar, Maqedonisë po i rrëshqasin themelet mbi tokat shqiptare, Terrorizmi sllavo-maqedonas mposhtet vetëm me konfederatë ose shkëputje, Marrëveshja e Ohrit ka vdekur, Koco Danaj,Kryetar, Lista për Shqipëri natyrale,do të lulezoj Kumanova, Masakra e Dubravës më e tmerrshmja nga Lufta e Dytë Botërore,Mbahu Loke,operacioni shigjeta, kolonel Ruzhdi SARAMATI, memorial brigada 128 e Uçk-së,Gostrozhup të Hasit, MË MIRË I VRARË E NË GURË LAPIDARI SE SA I VDEKUR PËR SË GJALLI!Ismet Asllani-Prapashtica, Ilir Meta ,Aleksander Vucic,Ballist Morina,Biografia Shaban Abazi Bac u kry, ATJE I KEMI VARRET E TË PARËVE, FTESË ,Partia Demokratike Dega në Medvegjë

Share

Sa kohë keni bashkë? Zgjidhni dhuratën e Shën Valentinit që bën për të!

shën valentini 16

14.Shkurt

 

Sa kohë keni bashkë? Zgjidhni dhuratën e Shën Valentinit që bën për të!

Gjetja e dhuratës së përsosur nuk është e lehtë dhe mund të jetë shumë stresuese, prandaj ju japim këshilla, të cilat do të duhej t’ju ndihmonin të zgjidhnit më të mirën.

Merr frymë thellë dhe provo t’i thjeshtësosh gjërat . Këto janë disa dhurata të cilat do t’i përshtaten të dashurës suaj, varësisht se sa gjatë jenë në lidhje:

0 – 3 muaj
Dhuroni një libër të preferuar

Keni akoma kohë që të njiheni edhe më mirë, ndërkaq libri do të tregojë që jeni inteligjent dhe mbase botën e shikoni njësoj. Vetëm kujtohu që t’i lësh një përkushtim romantik.

3 – 6 muaj
Bëhuni kreativ me gjëra klasike

Darka romantike dhe një buqetë lulesh akoma janë shprehje e preferuar e dashurisë, mirëpo duket nga pak edhe si klishe. Shiko që pak t’i lëvizësh gjërat dhe të zgjedhësh një restorant me ushqimin të cilin kurrë nuk e keni provuar dhe përfundimisht përpiqu t’u shmangesh luleve.

6 – 12 muaj
Përgatituni për një argëtim interesant
Çiftet të cilët lidhjen e tyre e kanë ndërtuar në themele të ngjashme nuk janë vetëm dashnorë idealë, por edhe miq të shkëlqyeshëm. Mund të planifikosh vizitë në ndonjë bodrum verërash apo të shkoni bashkë në ndonjë ngjarje të cilën të dy e dëshironi.

1 vit
Përpiqu

Kënaqeni me versione luksoze të argëtimit të cilat i përdor. Rroba banje të ngrohta, banjë luksoze apo pizhame komode – do t’i tregosh se sa kënaqesh kur jeni bashkë të shtrirë në shtrat.

Më shumë se 2 vjet
Është koha të lëvizni

Pas disa vjetësh të kaluar bashkë, disa gjëra më nuk janë argëtuese si më parë. Përpiqu që të shkoni bashkë dhe të argëtoheni në ndonjë hobi që e preferoni të dy.

Na Ndiqni në FACEBOOK

Bëhuni fans të Faqes Medvegja REDAKSIA  

Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Maki,Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica, Zahide Marije UKAJ-Malësorja Medvegjase,1 Maji,Bashkim SADIKU, Bashkimin Kombëtar,internet,rrjetet socjale, LSH në Gjermani me 01.05.2015,Promovim librash në Mërgatës Shqiptare, Poezia e javes, Fshati me roje,xhandarmeri,Lufta e pare botrore,Beteja e Çanakalasë 1915-1916,Tupallë, Tupalla,Sfirca, Kapia, Kufiri,Kumanova,pushke e vjeter , 14 vjetorit të luftës çlirimtare në Kosovën Lindore / OVL e UÇPMB-së , Medvegjë - Pas spastrimit etnik të shqiptarëve - vazhduan edhe prerjet e maleve me përkrahjen e shtetit ,mbi 1000 hektar, Maqedonisë po i rrëshqasin themelet mbi tokat shqiptare, Terrorizmi sllavo-maqedonas mposhtet vetëm me konfederatë ose shkëputje, Marrëveshja e Ohrit ka vdekur, Koco Danaj,Kryetar, Lista për Shqipëri natyrale,do të lulezoj Kumanova, Masakra e Dubravës më e tmerrshmja nga Lufta e Dytë Botërore,Mbahu Loke,operacioni shigjeta, kolonel Ruzhdi SARAMATI, memorial brigada 128 e Uçk-së,Gostrozhup të Hasit, MË MIRË I VRARË E NË GURË LAPIDARI SE SA I VDEKUR PËR SË GJALLI!Ismet Asllani-Prapashtica, Ilir Meta ,Aleksander Vucic,Ballist Morina,Biografia Shaban Abazi, mos blej produkte serbe, Blej shqip Bac u kry, ATJE I KEMI VARRET E TË PARËVE, FTESË ,Partia Demokratike Dega në Medvegjë, Medvegja tani në drejtimin e duhur, S F I R C A Historiku - nga erdhëm ku jetuam, 17 Qershor 1999 - Dita e çlirimit e Komunës së Vushtrrisë ,Faton Hamiti , Medvegja Diskriminimi,Beteja e kosoves 1389 ,Perandoria Osmane 1389 , Turqia 1389,Idriz ajeti feston ditelindjen ,Halim Hyseni, - GJYKATA SPECIALE PRODUKT I FABRIKIMEVE TË SIGURIMIT SHTETËROR SERB,- Shqiptarët duhet t'i thonë jo Gjykatës Speciale,,Kisha e Xhamia, PLATFORMA POLITIKE, Per komb e per Atdhe, leshohet pe,Ibrahim EGRIU, Nazmi Hajredini,Maki Makfire CANOLLI Maqedonci, Ajet DULI,Sadri Ramabaja,Adem Shehu ,Shehi, Muhaxherët,Vushtrria, dita e deshmorëve,pshdk , LDK, PDK , AAK, PD,LS,VV, tahir veliu,shqiperi etnike, presheva , ovl uçpmb , Ovl UçK, Tetovë, shkup, lufta 1998 -1999,Nato,

 

Share

Poezia e vitit 2017

MALLI E DHIMBJA KURRË S’KA ME U SHU

Qaj Medvegja ime
qaj e mos u ndalë,
ah akoma ty e mira ime
po të hapet ai varr!

As për së vdekuri
fëmijët nuk t’i lënë të qetë,
edhe ata pak të gjallë të mbetur
sërish janë duke t’i ndjekë!

Qaj Medvegjë për Mollën e kuqe
qe rrënjët jan duke ju tharë,
se degët e saj gjithandej
nëpër botë janë shpërndarë.

Qaj Medvegja ime
vajin mos e ndalë,
e loti yt u bëftë mallkim
për ata qe dhimbjen tënde s’po e ndiejnë.

E bashkë me ty po qajnë
të gjithë fëmijët e tu,
se malli e dhimbja për ty
kurrë s’ka me u shu!

©Maki Maqedonci – Canolli

NGRITE ZANIN NANË SHQIPNI

Th’rret Çamëria me lot n’sy
oh ku je moj nanë Shqipni?
Më shkoj jeta tuj prit nanë
kur po m’merrë në gjirin tënd?

Th’rret Medvegja me Preshevën
kur Kosovë do t’na hapsh derën,
mos na le ti si jetime
se mjaft hëngrëm thik pas shpine!

Merrna merrna nanë Shqipni
hjeki ti kufijt e zi,
merrna nanë për jetë te votra
se ma mirë do t’na njeh bota!

llirida th’rretë Gucin
merri Plavë edhe Ulqin,
hajdi sbashku mori motra
se në sofër na th’rret votra.

Ngrite zanin nanë Shqipni
me i rrafshu të zijt kufi,
ka ardh koha me u bashkue
lot e gjak me i ndalue.

Merrna merrna nanë Shqipni
hjeki ti kufijt e zi,
merrna nanë për jetë te votra
se ma mirë do t’na njeh bota!

©Maki M Canolli

PERËNDIA IME E KA VETËM NJË EMËR

Tek ti e kam gjithë dashurinë
për ty e thurri unë poezinë,
tek ti unë e gjejë frymëzimin
tek ti e ndiej gjithë gëzimin.

Për ty flijohem nëse do të duhet
për ty tretem edhe bëhem pluhur,
ty të falemnderoj sa të jemë gjallë
që më dhe emrin të quhem shqipëtarë!

Për ty bie në gjunjë dhe ta puthi tokën
për ty jam në gjendjë edhe ta jap kokën,
ty të falem me mishë e shpirtë
për ty lutem natë e ditë.

Për ty do të jemë gjithë jetën fëmi
je dielli im që gjithmonë bënë dritë,
për mua ti je vetë Perëndia
e shtrenjta ime – Nënë Shqipëria!

Autore e tekstit © Maki M Canolli- Këndon Shaqir CERVADIKU

Na ndiqniFacebook 

Bëhuni fans të  REDAKSISË Medvegja 
Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Maki,Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica, Zahide Marije UKAJ-Malësorja Medvegjase,1 Maji,Bashkim SADIKU, Bashkimin Kombëtar,internet,rrjetet socjale, LSH në Gjermani me 01.05.2015,Promovim librash në Mërgatës Shqiptare, Poezia e javes, Fshati me roje,xhandarmeri,Lufta e pare botrore,Beteja e Çanakalasë 1915-1916,Tupallë, Tupalla,Sfirca, Kapia, Kufiri,Kumanova,pushke e vjeter , 14 vjetorit të luftës çlirimtare në Kosovën Lindore / OVL e UÇPMB-së , Medvegjë - Pas spastrimit etnik të shqiptarëve - vazhduan edhe prerjet e maleve me përkrahjen e shtetit ,mbi 1000 hektar, Maqedonisë po i rrëshqasin themelet mbi tokat shqiptare, Terrorizmi sllavo-maqedonas mposhtet vetëm me konfederatë ose shkëputje, Marrëveshja e Ohrit ka vdekur, Koco Danaj,Kryetar, Lista për Shqipëri natyrale,do të lulezoj Kumanova, Masakra e Dubravës më e tmerrshmja nga Lufta e Dytë Botërore,Mbahu Loke,operacioni shigjeta, kolonel Ruzhdi SARAMATI, memorial brigada 128 e Uçk-së,Gostrozhup të Hasit, MË MIRË I VRARË E NË GURË LAPIDARI SE SA I VDEKUR PËR SË GJALLI!Ismet Asllani-Prapashtica, Ilir Meta ,Aleksander Vucic,Ballist Morina,Biografia Shaban Abazi Bac u kry, ATJE I KEMI VARRET E TË PARËVE, FTESË ,Partia Demokratike Dega në Medvegjë

Share

FIGURË QË NUK HARROHET nga Tupalla

Një figurë e rrall që i Shpetoj TIVARIT por jo edhe torturave të TITOS (Rankoviqit) ishte nga MEDVEGJA

FIGURË QË NUK HARROHET

Në viset dardane të banuara me shqiptar,ka pasur trima pushke,mendimtarë,kryetar dhe njerëz të pendës dhe mendjes së hollë.
Po ashtu në Medvegjen e Kosovës Lindore,kishte dhe ka ende shqiptar që kurrë nuk lëvizen nga idealet e tyre kombëtare.
Në fshatin Tupallë,fshat i njohur në trojet e Medvegjes si njëra ndër fshatrat që dha shumë dijetar , njerëz te arsimit ,dhe trima të pushkës gjatë të gjitha kohërave por edhe sot.
Nga të gjithë është shumë i njohur Hysen (Ramë ) Salihu,apo Baba Sheh.
Ishte lindur në Tupallë në vitin 1914 nga babai Ramë dhe nëna Fatime.
Një familjen e madhe Hasanaj,familje mikpritëse dhe bujare e trevave Medvegjase. Hyseni ishte vëlla i vogël i Alis,Ismajlit dhe Sherif Ramë Salihut i njohur si Baci Shyf , dijetar dhe mezhlistar i asaj kohe. Mirëpo në të kundërtën e vëllait Sherif, Hyseni merret krejt me një lami tjetër të kohës.
Që nga fëmijëria filloi të interesohet me një teknologji të re të asaj kohe. I interesonte çdo gjë që mund të punohet e të perpunohet me një studim të hollësishëm të tij, që puna të dalë e mirë dhe efikase. Që në rini,pa parë kurrë me sy shpifte gjëra të ndryshme të punuara nga druri,punim dore. Për ti lehtësuar vetit punën i punonte me precizitet mjetet e punës; drugdhendësin,dalta te ndryshme,burgia ,çengele dhe të gjitha çka i nevojiten për punë.
Si duket idenë e marrte nga dajallarët e familjes Sahiti në Llapashticë ,ku ishte nip i kësaj familje.
Tërë rininë e kaloi në fshat,me një shkollë dy a po tri vjeçare ,ishte po thuaj i pa shkollë.Por shume i talentuar lexonte dhe shkruante shumë rrjedhshëm.
Kur lufta NÇ e Jugosllavisë të atëhershme, Hysenin e zë diku në frontet e Tivarit dhe ne viset e Shqipërisë .Ne bisedat që ai shpjegonte thoshte: “Kemi luftuar por kurrë se kemi dite për çka po luftojmë “. Me përfundimin e luftës, na thanë tani të gjithë shqiptarët jemi bashkë , dhe me një shtet. Nga Durrësi u kthyem këmbë me një shok për të arrit në fshatin tonë Tupalle,të gëzuar që lufta u krye dhe e fituam shtetin.
Kur arritëm deri në Klinë të Kosovës ,ishim të fshehur me një mal,sepse udhëtonim natën ,ishim të armatosur. Në mëngjes e vrenjtem një shqiptar me plis të bardhë në kokë , i ruante do derra. Në fillim unë mendova që është shërbëtor shkau, me erdhi shumë inati dhe ia ktheva pushkën ta vras. Kur me vërejti shoku im ,më mori pushkën nga supet.! A je tranue a çka je duke bërë “ Ky është shqiptar katolik. Atëherë mu kujtua që thoin ka shqiptar katolik. Unë këtë nuk e dija sepse fshati ku unë kisha lindur e rritë nuk kishte as një serb e lere më katolik.

Me të kthyer në shtëpi , Hyseni prapë merrej me punime druri. Në kohën e luftës kishte pa shumë gjëra interesante, të gjitha ato u mundonte ti punonte vet. Në fillim i punoi rrota kerri (karrocës). Ishte një punim shumë i mirë dhe i suksesshëm për në atë kohë. Çdo ditë zbulonte diçka të re. Furkën për tjerrjen e leshit me sjellje të këmbës, të parën herë në atë kohë. Punonte arka druri me një dekorim të paparaparë dhe shumë tërheqës për syrin.
Për punën e tij shumë precize kuptuan edhe pushtetarët e Komunës ,ku i dhëne urdhër ti punojë vulat e komunës. Edhe ato i punon ku shumë vite shërbejnë këto vula në komunë , e ndoshta edhe sot ekzistojnë diku në arhivë. E punoi biçikletën e parë nga druri, për djalin e tije Ramën,të cilin e donte shumë ,sepse e kishte emëruar në emër të Babës Ramë ,siç thoshte Hyseni.
Hysen Salihu, duke udhëtuar në vende të ndryshme të ish Jugosllavisë dhe me një prirje që kishte nga All-llahu , shkon diku në Kumanovë tek do familjar,atje merr titullin Dervish, hynë ne sektin e tyre.
Me të kthyer në vendlindje,Hyseni fillon të shkruaj dhe të shëroi njerëz që kishin nevojë për shërim. Ishte në atë kohe si një lloj mjeku popullor,por i suksesshëm,ku i besonin populli shumë pa asnjë ngatërresë nga askush për shërimin e tij. Edhe në këtë lami mori një autoritet me emrin Baba Sheh .
Nga të gjitha këto talente që kishte një kishte me së shumti që i flinte në shpirt patriotizmin , dhe fitoren e popullit shqiptar që ja kishin premtuar pas luftës e kurrë nuk e gëzoi.
Në fshat ku jetonte i kishte afër komshi shkiet e Dërvodelit, fshatë që dikur ishte me shqiptar e që Serbia i shpërnguli nga trojet e tyre dhe vendosi shkije. Gjithnjë thonjte kur bisedonte me djalin e axhës Rexhep Salihun,të cilin e donte dhe i besonte shumë.
“O Rexhep! shkau me pas në dorë pushtet na pret brenda natës” ,edhe ky komshiu i jonë Jefta është njeri nga ta. Jefta ishte një komshi i Dërvodelit i cili i kishte uzurpuar tokat e shqiptare e tregonte veten që është shumë i mirë për shqiptar,por në zemër ishte çetnik i përbetuar.
Për idealet e tij që kishte në zemër,një ditë vere të viti 1974 në një lokal ditë hynë i mllefosur dhe në murin e lokalit ku ishte fotoja e Josp Broz Titos i drejtohet me këto fjalë : “ Shoku Tito ti je i dyti,që të pret thika në fyt ,
Rankoviqi ka qenë i pari që ka pi gjak shqiptari”

Për këto fjalë Hysenin e fusin ne burg plot 6 muaj në Leskovcë dhe Nish.
Thoshte: “Më liruan diku në orën 2 të natës”në Medvegjë u futa prapë në të njëjtin lokal me mendim ti shtijë flakën,kishte qenë mbyllë vazhdova në fshat ku mezi pritja të filloi punët që kisha lënë gjysmë.
Në të gjitha festat zgjidhjet lokale e parlamentare dhe e tëra çka organizonte ish Jugosllavia nuk kam mare pjesë. Ishte shtet i poshtër i rrenave dhe i hajduteve. Thoshte daja Hysen. Në pleqëri i erdhi kohe shumë e hidhur. Me të shpërngulur të familjes se tij në Kosovë pikërisht ne Matiqanin e Prishtinës ,detyrohet të shpërngulet edhe ai. Me një bisedë gjithnjë e përsërite thoshte:
“ Kur ja kam hekur kulmin e shtëpisë në Tupallë, mu ka dukë që e kam hekë kapakun e kokës sime “
E kam ditë që me kurrë nuk do te kthehem.

Me të shpërngulur në Matiqan, krijon një rreth të mirë ,ku të gjithë e donin dhe respektonin,ku edhe sot e kësaj dite familja e tij e mbetur kanë respekt të veçantë ne emër te Babës Hysen.
Vdes në Matiqan me 1994 pa e shijuar “Lirinë”që sot gëzon Kosova dhe pa u kthyer në vendlindjen e Tupallës.

Shkruan: Shaban Abazi- Kazakistan
Për hir të respektit të dajës Hysen të ndjerë .Kërkoj ndjesë nga farefisi që nuk e kam ceku para emrit të- të ndjerit Daja Hysen, në shenjë respekti .E kam dashur shumë dhe respektuar sepse e kisha Dajë të mirë.

Na ndiqniFacebook 

Bëhuni fans të  REDAKSISË Medvegja 
Asllan Dibrani,ibrahim egriu,Shaban Abazi, Maki,Makfire CANOLLI,kosova lindore , Lugina e presheves, zenel Hajdini, florim rushiti,adem Jashari,Brahim Salihu CURRI ,xhim xhema,Ramadan Xhema,Poezi,hijet që teatronin,armiku ,kosova ,medvegja ,presheva ,shqiperia etnike,UçK,Uçpmb,ilirida,adem jashari,skënder beu, nën tereza,Medvegja Redaksia, tupalla.com,sanxhaku i nishit,kultur ,sport,politikë, luftë,paqe,pajtim, korrupcion , gjygje,shkollë,arsim,profesion,shkencë,art,parlament,avokat,presidentja,Pacolli,femi Beha,PD medvegje, PVD Medvegjë. Kosova Lindore, Ligina e presheves,riza Halimit,Sadri Ramabaja,Rrapi i jetës sime, Gallap-Gollaku, Zahide Marije Ukaj-Malësorja medvegjase,Smail Morina-Ballisti ,ortodokset shqipetar Maqedoni,Beogradi,sport boks ,Agim Tahiraj ,Aziz salihu, Samir Salihu,Tupalla.shpernhulja e shqipetarve 1999,poezia e javës,Ali Hajdini,Sanxhaku i Nishit,Filmi , Kosovë, shqiponjë e robëruar,Jusuf Gërvalla, Sofra Medvegjase,Shqiptare,shoqata Medvegja,Din EGRIU Atentat,Ali Lajçi, Kufiri kosovë Mal i Zi,Historia Shqiptare ,Shperngulja sanxhaku i Nishit Toplica, Zahide Marije UKAJ-Malësorja Medvegjase,1 Maji,Bashkim SADIKU, Bashkimin Kombëtar,internet,rrjetet socjale, LSH në Gjermani me 01.05.2015,Promovim librash në Mërgatës Shqiptare, Poezia e javes, Fshati me roje,xhandarmeri,Lufta e pare botrore,Beteja e Çanakalasë 1915-1916,Tupallë, Tupalla,Sfirca, Kapia, Kufiri,Kumanova,pushke e vjeter , 14 vjetorit të luftës çlirimtare në Kosovën Lindore / OVL e UÇPMB-së , Medvegjë - Pas spastrimit etnik të shqiptarëve - vazhduan edhe prerjet e maleve me përkrahjen e shtetit ,mbi 1000 hektar, Maqedonisë po i rrëshqasin themelet mbi tokat shqiptare, Terrorizmi sllavo-maqedonas mposhtet vetëm me konfederatë ose shkëputje, Marrëveshja e Ohrit ka vdekur, Koco Danaj,Kryetar, Lista për Shqipëri natyrale,do të lulezoj Kumanova, Masakra e Dubravës më e tmerrshmja nga Lufta e Dytë Botërore,Mbahu Loke,operacioni shigjeta, kolonel Ruzhdi SARAMATI, memorial brigada 128 e Uçk-së,Gostrozhup të Hasit, MË MIRË I VRARË E NË GURË LAPIDARI SE SA I VDEKUR PËR SË GJALLI!Ismet Asllani-Prapashtica, Ilir Meta ,Aleksander Vucic,Ballist Morina,Biografia Shaban Abazi Bac u kry, ATJE I KEMI VARRET E TË PARËVE, FTESË ,Partia Demokratike Dega në Medvegjë

Share